Suomi on kerrassaan ainutlaatuinen paikka - aina ennen vaaleja

Kuvitus Janne Tervamäki.

USA:n presidentinvaaleissa vilahtaa säännöllisesti termi American exceptionalism, ajatus Yhdysvalloista ainutlaatuisena Uutena Jerusalemina, kukkulan kultaisena kaupunkina, demokratian ja vapauden, äitiyden ja omenapiirakan esitaistelijana pimeyden voimia vastaan. Meillä kukaan ei ilkeä muotoilla ajatusta suomalaisesta ekseptionalismista. Mutta monen keskustelun taustalla kummittelee oletus Suomesta, jossa mahdoton on mahdollista.

Suomen ei tarvitse kilpailla työn hinnalla, koska tänne kuuluvat korkeapalkkaiset asiantuntijatehtävät. Näin on, koska kaikista suomalaisista voi kouluttaa insinöörejä. Jos nyt jälkinokialaisessa maailmassa suomalaiset eivät olekaan insinöörikansaa, maailman paras innovaatiojärjestelmä tekee kaikista kasvuyrittäjiä. Pitkäaikaistyöttömyyttä ei tarvitse hoitaa avaamalla työmarkkinoita eikä huoltosuhteesta tarvitse välittää, koska täällä kultaisessa Pohjolassa voidaan luoda ainutlaatuinen tuottavuuden ja innovatiivisuuden taso.

Suomen ei tarvitse osallistua verokilpailuihin. Monikansalliset verokikkailevat suuryritykset eivät ole isänmaallisia, joten niille voi osoittaa ovea. Mihin niitä tarvitaan, kun meillä on Kuntarahoitus? Uudessa Jerusalemissa jokainen on iloinen veronmaksaja.

Suomessa, päinvastoin kuin samoilla leveysasteilla Kanadassa, voidaan pitää koko maa asuttuna. Vaikka muualla suurkaupungit ovat kasvun vetureita, näin ei ole täällä, jossa maailmanmarkkinoiden valloitussuunnitelmat osataan tehdä hiljaisen kylätien varressa.

Suomi on maailman johtava ekologisen elämäntavan maa. Se toteutuu asumalla vihreässä pöpelikössä, josta autolla pääsee kätevästi asioille. Ajokilometrien määrä ei voi olla mikään ympäristöongelma, koska liikenneruuhkia on vain Helsingin keskustassa.

Suomessa ei tarvitse rakentaa korkeaa ja tiivistä, koska viisaat kaupunkisuunnittelijat ovat kaavoittaneet tonttimaata vuokra-asunnoille yllin kyllin.

Kilpailijamaista poiketen Suomella on varaa olla ympäristölainsäädännön eturivissä. Teollisuuden lisäkustannukset kuittautuvat kevyesti, kun maamme ekomaine houkuttelee risteilyturisteja Kauppatorille ja maailman kiitolliset kansat äänestävät Suomen YK:n tärkeisiin luottamustehtäviin.

Suomeen ei sovi kilpailu terveyspalvelujen tuotannossa. Voitoilla ja kannustimilla ei ole täällä merkitystä, koska julkisen työnantajan palvelukseen astuessaan suomalainen muuttuu välittömästi ahkeraksi, pyyteettömäksi ja yhteistyökykyiseksi toimien aina kansalaisten parhaaksi. Maahanmuuttajia ei tarvita, koska yksi suomalainen vastaa kymmentä filippinoa.

Muualla maailmassa on taivuttu tunnustamaan, että osa väestöstä ei kykene elämään keskiluokan normeilla. Muista kansoista poiketen kaikilla suomalaisilla on samanlaiset geneettiset perusedellytykset elämänhallintaan. Syrjäytyminen on tauti, johon suomalainen asiantuntija voi tarjota parantavan hoidon, siis, jos vihdoinkin saataisiin lisää niitä kouluavustajia ja lastenpsykiatreja. Sitä odotellessa syrjäytyneisyys on kansallinen trauma, josta pitää joka päivä kirjoittaa lehdissä.

Miten ihmeellinen tämä Suomen maa onkaan aina ennen vaaleja!