Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Suomi – Maa, joka ajaa lyhytnäköisesti omaa etuaan?

Juha Jaakkola
Blogit Nurkanvaltaaja 16.5.2011 06:30

SK

Monen mielestä suomalainen politiikka on muuttunut jytkyvaalien jälkeen kiinnostavaksi. Koskaan aikaisemmin kansalaiset ja kansanedustajat eivät ole väitelleet näin kiihkeästi EU:sta, yhteisestä eurovaluutasta ja EU:n jäsenmaiden ja pankkien taloudellisesta asemasta. Politiikka on tullut politiikkaan.

Ikävä vain, että Kreikan ja Portugalin takauksista riitely peittää alleen Suomen oman talouden suuret ongelmat.

Portugalia tai Kreikkaa on helppo soimata leväperäisestä taloudenpidosta ja yli varojen elämisestä. Kansalliseen ylimielisyyteen ei ole kuitenkaan mitään syytä. Suomen oman julkisen talouden tasapainottaminen on tuskallinen ja vuosikausia kestävä ponnistus, joka pitäisi aloittaa heti.

Sosiaalidemokraatit ja keskusta yrittivät pakoilla vastuuta. Keskusta aikoi jo pestä kätensä toimitusministeriössä ja demarit vaativat velkakriisiin ajautuneiden maiden rahoittajia vastuuseen, mitä se nyt täsmällisesti ottaen tarkoittaneekaan.

Sijoittajan vastuu toteutuu jo nyt, sillä Portugalin ja Kreikan joukkovelkakirjat ovat menettäneet huomattavan osan arvostaan. Jos maat joutuvat velkasaneeraukseen, kaikki niiden rahoittajat kärsivät samassa suhteessa. Pankit, joiden vakavaraisuus ei kestä velkojen menetyksiä, joudutaan pääomittamaan julkisista varoista. Silloin pankkien osakkeet menettävät arvonsa osittain tai kokonaan.

Kokoomuksen johto on periaatteessa demareiden kanssa samaa mieltä sijoittajan vastuusta, mutta muistuttaa, että sijoittajien vastuu EU-maiden rahoituksessa tulee voimaan vasta 2013, jolloin EU saa pysyvän vakausjärjestelmän.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on ehdottomalla ”ei, ei, ei” -jankutuksellaan maalannut itsensä nurkkaan, mutta jollain vippaskonstilla hän itsensä sieltä kuitenkin luultavasti vapauttaa. Vasemmistoliitoa ja vihreitä ei olisi vaikeaa taivuttaa Portugalin velkojen takaajiksi, mutta uuden hallituksen muodostaminen ei ole niiden mielipiteistä kiinni.

Lipponen vaikenee

Mahtaa demareiden entistä puheenjohtajaa ja pääministeriä Paavo Lipposta tämä poliittinen teatteri harmittaa.
Lipponen ajoi aikoinaan Suomen valuuttaunioniin niin taitavasti, etteivät edes kaikki politiikan ja talouden ammattitarkkailijat huomanneet tapahtumien kulkua kuin vasta jälkikäteen. Lipposen mielestä suomalaiset sanoivat eurolle kyllä jo Suomen EU-kansanäänestyksessä. Jos tämä olisi aikoinaan kerrottu selkeästi ennen äänestystä, Suomi tuskin olisi luopunut markastaan ja EU-jäsenyyskin olisi voinut jäädä sillä kertaa toteutumatta.

Lipposen tavoin toinen vanha sosiaalidemokraattinen valtiomies, presidentti Mauno Koivisto, on myös ollut Suomen EU-takauksista varsin hiljaa. Sen sijaan hän käytti Ylen Ykkösaamussa lähes pari vuosikymmentä sitten nauhoitetun puheenvuoron.

Koivisto muistutti EU-jäsenyyteen viitaten, että suuria ratkaisuja joudutaan joskus tekemään ristiriitaisissa tilanteissa tietämättä ratkaisujen kaikkia vaikutuksia. Silti ratkaisuja on tehtävä, sillä tekemättä jättäminenkin on teko. Koivisto muistutti myös siitä, kuinka tärkeää on istua niissä pöydissä, joissa tehdään jatkuvasti Suomea koskevia päätöksiä siitä riippumatta, onko Suomi mukana päättämässä asioista vai ei.

Suomen haluttomuus auttaa kuilun partaalle ajautunutta EU-maata muistetaan varmasti kauan. Vaikka Portugalin hätäapuun löytyy varmasti korulausein höystetty kompromissi, jonka sosiaalidemokraatit ja Soinikin voivat hyväksyä, esimerkiksi EU:n tuet Suomen maataloudelle joutuvat tulevaisuudessa entistä tiukempaan tarkasteluun.

Suomi näyttäytyy Euroopalle koleana maana, joka ajaa vain omaa etuaan ja sitäkin lyhytnäköisesti. Perussuomalaisten kansainvälinen muukalaisvihaajan mörkömaine vain vahvistaa tätä kuvaa.

Kuvitus Janne Tervamäki.

Juha Jaakkola

Keskustelu

Höpöhöpö

Suomi juuri pyrkii estämään lyhytnäköisten vippaskonstien käytön ajamalla kaiken puoltavaa romahdusta.

Lisäksi jutussa Suomi = persujen politiikka. Käsittääkseni hallituspuolueet haluavat jakaa nälkäisille leipää, viljelyn opettamisen sijaan.

-oraakkeli

Kreikka on ollut velkasaneerauksessa puolet itsenäisyyden ajastaan. Herättää takaajissa suurta luottamusta. Pistäisitkö omat rahat likoon?

Kaikki EU-maat ajaa omaa etuaan samalla tavalla. Oikeastaan on ihan tervetullutta että kerrankin joku EU-päätös kyseenalaistetaan edes vähän. Suomi antaa periksi yleensä ihan liian helposti.

Ja miten ihmeessä EU voisi Suomea eli nettomaksajaa mitenkään kiristää maataloustuilla jotka se käytännössä ise maksaa itselleen? Mikäli meno EU:ssa muuttuu Suomelle nykyistä epäedullisempaa suuntaan vaikka juuri saatavien tukie tai maksuosuuden suhteen, niin EU:sta voi ihan vapaasti erota ja tämän jälkeen muut saavat maksaa entistä enemmän.

Miksihän pappa Koiviston mielestä on tärkeää, että Suomi on mukana niissä pöydissä, joissa päätöksiä tehdään? No siksi, että pieni Suomi voisi siellä pöydissä ja kabineteissa ajaa myös omia pikkuisia etujaan. Muutenhan voisimme ulkoistaa päätöksentekomme kokonaan EU-komissiolle, vaikka niin on jo pitkälti käynytkin.
Perussuomalaiset siis ovat muukalaisia vihaavia mörköjä? Puoli miljoonaa suomalaista äänesti muutama viikko sitten tämmöisiä kauhistuksia. Minäkin annoin mörköäänen, eikä kumma kyllä hävetä yhtään. Aikuinen mies ei mörköjä pelkää, mutta ääni esim. kaunakepulaisille tai vihavihreille olisi ollut jo pahempi juttu.

Yrittääkö Jaakkola hämärtää tosiasioita paisuttelemalla kohtuuttomasti Suomen talouden ongelmia? Kreikan ja Portugalin talouksista puhuminen samassa jutussa Suomen kanssa on jo lähes rikosluontoista!

Kreikkalaiset ja portugalilaiset ovat rypeneet EU-avustuksissa ja lainarahassa kuin siat vatukossa. Menossa ei ole ollut mitään rajaa eikä määrää! Ja sama homma jatkuu edelleen – varsinkin Kreikassa! Että jotain häpyä noissa vertailuissa, please.

Ja kun muuta ei enää keksitä, vedetään tuo kostokortti esille. Täyttä humpuukia ja perusteetonta pelottelua. Ulkomaankaupassa ratkaisee raha ja tarjonta eikä se, että joku maa ei suostu auttamaan huijareita.

Jos ei olisi kyse maailman rahaeliitistä, voisi luulla sattumaksi Strauss-Khanin tömähdystä ison omenan seinään. Tulipa siitäkin (Soini) komea poliittinen ruumis! Mutta näitä selittämään tarvitaan uutta kansankileistä älymystöä, kerrankin Suomella olisi näytettävää miksi eliitti haluaa kulkea omia polkujaan.

”Suomi ajaa vain omia etujaan…”Onko EU:ssa jokin maa joka ei aja omia etujaan?Turha kuvitella,että Suomi saisi itselleen ”hyvien töiden”varaston luopumalla eduistaan ja sitten tiukan paikan tullen ottaa ”varastosta”jokunen piste ja saada muiden myötätunto puolelleen.Suomella on paljon opittavaa muiden EU-maiden röyhkeydessä esimerkkinä mm.Ranska.

Mikä tämän kirjoituiksen tarkoitus oli: lisätä lukijoiden tiedon määrää. Kirjoittaja voisi valistaa lukijoita, että mistä syystä Suomi on nyt takaamassa velkoja ja mitä näille rahoille tapahtuu sen jäkeen kun ne lainataan. Rakennetaanko niillä Portugaliin kouluja vai ohjataanko rahat erääntyvien velkapapereiden hoitoon. Ja jos on huolissaan julkisesta taloudesta, niin edellä mainittu pitäisi tietää, koska jos kriisimaat eivät kykene maksamaan velkoja takaisin, lisääntyy Suomen valtion budjettialijäämä. Ihmiset varmaankin haluavat tietää miksi Suomen julkistalouden omaa kestävyyttä tulee vaarantaa lisää. Jos vastaus on rahoitussektorin toimivuus, niin silloin myöntää sen, että sijoittajan vastuu ei toteudu.

”Kokoomuksen johto on periaatteessa demareiden kanssa samaa mieltä sijoittajan vastuusta, mutta muistuttaa, että sijoittajien vastuu EU-maiden rahoituksessa tulee voimaan vasta 2013, jolloin EU saa pysyvän vakausjärjestelmän.”

Sijoittajien vastuu toteutuu täsmälleen sillä hetkellä kun tappioiden sosialisointi lopetetaan. Vaikkapa juuri tästä hetkestä eteenpäin.

Kirjoitus on täysin harhainen. EU ja EKP ovat huijareiden hyväksi käyttämiä organisaatioita. Esim. Kreikka, Irlanti ja Portugali ovat lypsäneet niistä kymmeniä ja satoja miljardeja euroja jo vuosikymmeniä vuosia ja sama peli jatkuu yhä.
Suomi on jo sitoutunut rahoittamaan näitä maita yli 3000 miljoonalla eurolla eikä näitä rahoja saada koskaan takaisin. Takausvälineeseen annetut rahat ovat täysin meidän kontrollin ulkopuolella ja jos sitä hallinnoiva yhtiö pyytää lisää rahaa on pakko maksaa aina 17 200 miljoonaan euroon asti.
Puolueet ovat hallituskiimassaan panneet Suomen kansan pään hirttosilmikkaan aivan ilmeisesti ymmärtämättä mistä on kysymys.

Kun Suomi liittyi EU:hun, Kreikkalaiset olivat nokka pystyssä ja vähättelivät suomalaisia. Nyt Kreikka on polvillaan ja anoo apua. Niin… ja Stalin vähätteli suomalaisia käskiessään armeijan marssia parissa viikossa Helsinkiin. Ei marssittu.

Ruotsi lähti nokka pystyssä voittamaan Suomea jääkiekon loppuottelussa. Nyt Ruotsi on kontallaan.

Timo Soini koittaa opettaa suomalaisillekin ”nokka pystyssä” olemista. Edellä olevien kirjoittajien kohdalla hän näyttää jo erittäin hyvin onnistuneenkin.

Muistutan kuitenkin taas kerran, että suomalaisten hyvinvointi on kokonaan kiinni siitä, paljonko muiden maiden kansalaiset ostavat tavaroitamme. Myös eteläeurooppalaiset.

Se raha jota he ovat niin holtittomasti kuluttaneet, on kyllä kiertänyt Euroopan markkinoilla moneen kertaan ja tuonut särvintä myös suomalaisiin ruokapöytiin. Nämä kirjoitukset näyttävät lähteneen sellaisista päistä joissa ei pyöri kuin yksi asia kerrallaan.

Savijalkainen Eurooppa tekee konkurssin. Paras muuttaa ajoissa Thaimaahan, kuten minä.

Suomlaisten hyvinvointi on kiinni siitä, millaisia hyödykkeitä teemme. Myymme hyödykkeitä ulkomaille, saadaksemme tilalle sellaisia hyödykkeitä, joita emme itse tee. Emme myy muille hyödykkeitä sen takia, että saisimme tilalle nipun arvopapereita, joiden arvo on vähemmän kuin myymiemme hyödykkeiden arvo.

En kannata laiskojen hyysäämistä kotimaassakaan, mutta paradoksi on siinä, että se raha ei jää laiskottelemaan, vaan lähtee heti liikkeelle talouden pyöriä pyörittämään. Niin ei kuitenkaan voi tehdä loputtomiin, raha ei riitä. Laiskottelullakin on oltava rajat.

Kreikassa joku mättää. Osaamisen puute? Onkohan vuosikymmeniä kestänyt sotilasvalta vienyt maan takaisin keskiajalle?

Kreikan historiassa on ollut viisasta ”porukkaa” pilvin pimein. Minne ne älynlahjat katosivat? Eikö niitä ole enää edes geeneissä?

Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että vaikka toistaiseksi voimme kohtalaisesti, ei meidän silti pidä kulkea nenät pystyssä, siitä ei hyvä seuraa.

Kreikassa tehdään enemmän töitä kuin Suomessa. Suomella on kaksi ratkaisevaa etua Kreikkaan verrattuna. Yhteiskunnan rakenteemme on tehokas, vaikka yksilötasolla löysyyttä ilmenee (missä ei ilmenisi). Verot kerätään tehokkaasti, oikeuslaitos toimii, naiset laajalti tasa-arvoisesti työelämässä (mahdollistaa erikoistumisen työtehtäviin), väestö hyvin koulutettua yms. Osin edellä mainituista asioista johtuen teemme tuotteita, joissa tuottavuuden nopea kehitys on mahdollista ja joissa jalostusarvo on suuri. Kreikka sen sijaan tuottaa maataloustuotteita, tekstiilejä yms., joissa tuottavuuden parantaminen on vaikeampaa ja joissa jalostuksen osuus ei ole välttämättä suuri. Lisäksi globalisaatio on asettanut monet sektorit ahtaalle. Kun Kreikka luopui omasta valuutasta, luopui se samalla mekanismista, jolla hintakilpailukykyä pystyttiin lyhyellä tähtäimellä turvaamaan. Euro on aivan liian vahva valuutta Kreikalle tällä hetkellä, joten vienti ei vedä. Kun vienti ei vedä, ei tule tuloja. Kun ei tule tuloja, ei ole velanmaksukykyä. Kreikkaa voidaan syyttää harmaasta taloudesta, mutta siitäkin kärsivät enemmän kreikkalaiset itse (joku ne verot joka tapauksessa maksaa). Nämä ”tukipaketit” eivät ole kädenojennus kriisimaille. Ne ovat rankaisuohjelma kriisimaille ilman, että suomalaisten rahat ovat sen enempää turvassa kuin muutenkaan. Pikemminkin päin vastoin.

PerusSuomalaisten mörkömaineesta ulkomailla ovat vastuussa ennenkaikkea A. Stubb (kok/rkp) ja J.Sundberg (rkp).

Nos`lle: lankesitkohan lievään viisasteluun. Kreikankin yhteikuntarakenne voisi olla tehokas, mutta kun ei ole! Se on Euroopan vanhin (tai ainakin vanhimmasta päästä) sivistysvaltio!

Kankaitakin voi kutoa tehokkaasti taikka sitten ei. Peltoja siellä ei edes yritetä viljellä tehokkaasti, EUhan maksaa, jos viljelee huonosti. (Maksaa myös tupakan viljelystä). Tottakai siellä enemmän töitä tehdään, jos pelkkää kuokkaa heilutetaan.

Ihmisen työkapasiteetti on rajallinen. En usko että missään maassa tehdään sen enempää töitä, kuin jossain toisessa maassa.

Nemille huomauttaisin, että Persusten mörkömaineesta on vastuussa Timo Soini 100:n prosentin osuudella.

Suomen hyvinvointi on kiinni ennen kaikkea tuottavuudesta. Kreikka ei ole panostanut riittävällä tavalla tuottavuuteen ja sellaisiin hyödykkeisiin, joiden vaihdanta-arvo olisi mahdollisimman suuri. Tämä on kuitenkin asia, josta keskiverto suomalainen tuskin voi leveillä. Toimikoon tämä keskustelu siitä osoituksena. Eurokriisii pahentaa kriisimaiden rakenteisiin liittyviä ongelmia. Kun ei ole omaa rahaa, ei ole mahdollisuutta vastata löysällä rahapolitiikalla omanlaisiin shokkeihin. Alhainen korko elvyttää kotimarkkinoita ja tekee rahan ulkoisen arvon kilpailukykyiseksi. Osa pitää sitä hetken huumeena, mutta tämä ei pitäne paikkaansa. Ruotsihan jättäytyi euron ulkopuolelle juuri siksi, että he halusivat pitää politiikan välineet itsellään, koska esim. työttömyydellä on taipumus jäädä pysyväksi ilmiöksi. Huume oikein käytettynä siis auttaa myös rakenteisiin. Surullista on se, että euroon liittyvät vakavat ongelmat olivat tiedossa ennen kuin euro otettiin käyttöön. Ongelmista ei vain välitetty.

Ruotsin hallitus halusi liittyä euroon, mutta kansanäänestys oli toista mieltä.

Ruotsissa tehtiin EMU-selvitys, Calmforsin raportti, jonka anti oli se, että Ruotsin ei tule liittyä EMU:un ensi vaiheessa, ennen kuin rahaliiton toimivuudesta on tietoa. Yksi jäsen jätti eriävän mielipiteen, jonka mukaan Ruotsin ei tule koskaan liittyä rahaliittoon. Ruotsin hallituksen mielipiteestä en tiedä, mutta Ruotsissa kunnioitettiin demokratiaa ja analyyttista keskustelua. Kansanäänestyksen seuraamuksena Ruotsissa oli laaja julkinen keskustelu, johon ottivat osaa myös niin sanotut asiantuntijat. Ruotsin kokemus on lohdullinen: joskus kun asiat tehdään oikeassa järjestyksessä, lopputulos voi olla hyvä.

Näitä luetaan juuri nyt