Suomen talous romahti? Jotain rajaa BKT-paniikkiin

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Kumpi otsikko kuulostaa dramaattisemmalta: Bruttokansantuotteessa pahin romahdus 90 vuoteen vai Suomen talous taantui vuoden 2006 tasolle (jälkimmäisestä ei löytynyt esimerkkejä, miksiköhän)

Sitähän minäkin.

Tilastokeskus sai alkuviikosta viimein valmiiksi luvut Suomen bruttokansantuotteesta vuoden 2009 loka-joulukuussa. Kävi ilmi, että Suomen talous supistui viime vuonna 7,8 prosenttia. Edellisen kerran yhtä raju sukellus nähtiin vuonna 1918.

Sinänsä totta. Mutta jotenkin uutisoinnista on tullut sellainen kuva, että Suomen talous ei sukeltanut yhtä rajusti kuin 1918 vaan taantui kerralla vuoden 1918 tasolle. Asiaa voi katsoa hieman toisellakin tapaa ennen kuin ryhtyy hamstraamaan kuivamuonaa ja googlaamaan pettuleipäreseptejä.

Viime vuoden ennätyspudotus merkitsee sitä, että Suomen bruttokansantuote palasi vuoden 2006 lopun lukemiin. Vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä suomalaiset väkersivät BKT:lla mitattavaa hyvää 42,47 miljardin euron arvosta, loppuvuodesta 2006 taas 42,48 miljardin euron arvosta. Lukuja voi etsiskellä täältä. (Tilastojen ystävät, eli sinä, minä, me kaikki, kyseessä on BKT markkinahintaan, kausitasoitettu sarja, käypiin hintoihin).

Bruttokansantuote ei ole mikään täydellinen mittari, mutta jos sitä nyt käytetään, voidaan sanoa, että lama hävitti kolmen vuoden aikana kokoon pinnistellyn talouskasvun. Ei enää niin hirveän dramaattista. Jännä paikka toki, sillä esimerkiksi valtion menot tai työntekijöiden palkat eivät palaa vuoden 2006 tasolle.

Työttömyydessä vuosien vertailu on vaikeampaa, koska luvut vaihtelevat voimakkaasti.

Loppuvuonna 2009 työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan suunnilleen saman verran kuin esimerkiksi alkuvuodesta 2006. Työttömyydessä kannattaa kuitenkin muistaa, että useimpien asiantuntijoiden mukaan pahimmat ajat ovat vielä edessä. Kestää kauan, ennen kuin tuotannon hiipuminen näkyy työttömyyden pahenemisena.

Lama teki erityisen rumaa jälkeä vientiteollisuudessa. Suomi on talous, joka elää viemällä hissejä pilvenpiirtäjiin, moottoreita rahtilaivoihin ja murskaimia kaivoksiin. Lamassa kaikki lopettavat uusien kaivosten avaamisen ja rahtilaivojen sekä pilvenpiirtäjien rakentamisen, silloin meille käy heikosti.

Mutta kuinka heikosti? Tullihallituksen tilastojen mukaan Suomen vienti viime vuonna oli noin 45 miljardia euroja. Kovin hyvää vertailuvuotta ei löydy, mutta vienti nyykähti suunnilleen viime vuosituhannen lopun tasolle. Aika lähellä käytiin myös vuoden 2003 vientitaantumassa.

Täydelliseen talousepätoivoon ei siis ole syytä. Ei kuitenkaan toisaalta kannata ryhtyä googlailemaan hanhenmaksareseptejäkään. Talouden toipuminen on osoittautumassa todella hentoiseksi, viennissä ei ole kovin selvää käännettä näkyvissä, työttömyys kasvaa ja julkinen talous on ruvella.