Suomen kaikille kaivoksille tehdään stressitestit: Mitä se tarkoittaa?

Kuvitus Janne Tervamäki.
Talvivaaran törttöilystä alkanut kaivoskeskustelu hallitsi otsikoita viime vuoden jälkipuoliskolla. Niin maan hallitusta kuin Talvivaaran suuromistajaa ja tuolloin vielä yhtiön hallituksen puheenjohtajana toiminutta Pekka Perääkin arvosteltiin alkuun puutteellisesta kriisiviestinnän osaamisesta.
Sittemmin Perä kuittasi arvostelun tulemalla julkisuuteen ja ryhtymällä uudestaan Talvivaaran toimitusjohtajaksi, jotta yhtiön aiheuttama sotku saataisiin siivottua.
Mutta hallitus pani vielä paremmaksi. Marraskuun tiedotustilaisuudessa pääministeri Jyrki Katainen (kok), ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr) ja tuolloin aivan tuore elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) tempaisivat nimittäin kaniinin hatusta ja ilmoittivat, että Suomen kaikille noin 50 kaivokselle tehdään stressitestit.
Sitä he eivät tosin kertoneet, mitä stressitestien tekeminen käytännössä tarkoittaa. Mutta mitäpä sitä hyvän idean julkistamista turhalla valmistelulla viivästyttämään.
Sittemmin asiasta on ehditty järjestää yksi virkamieskokous. Muuten testeistä on olemassa vain niiden virkamiesten stressi, jotka ounastelevat joutuvansa asian valmistelijoiksi.
Kaivosteollisuutta säädellään muun muassa lupamenettelyin, turvallisuusmääräyksin ja ympäristösäädöksin. Lisäksi suurilla kansainvälisillä kaivosyhtiöillä on omia Risk Standard -käytäntöjään, joista jotkut ovat varsin tiukkojakin, vaikka ala muuten on tässä suhteessa varsin huonossa huudossa.
Mutta varsinaisista kaivosteollisuuden stressitesteistä ei edes maailmalta oikein löydy esikuvia, joten Suomessa joudutaan sellaiset nyt kehittämään. Ehkäpä niistä syntyy peräti kansainvälinen standardi.
Käytännössä työ tehdään ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteishankkeena, sillä kaikki nämä ministeriöt valvovat omalta osaltaan kaivosteollisuutta.
Mitään ihmelääkettä testaukseen kukaan tuskin kuvittelee keksittävän. Testikehikko löytyy varmaan osittain nykyisistä turvamääräyksistä ja standardeista. Esimerkiksi ISO 14001 -standardin ympäristönhallintajärjestelmä olisi auditointi-asiantuntijoiden mukaan kätevästi sovellettavissa kaivosteollisuuteen. Sitä varten vain olisi tehtävä oma sovellusohje.
Toivottavasti stressitesteillä luodaan järjestelmä, jolla edes nykyisten määräysten noudattamista valvotaan tehokkaasti. Vai olisiko stressitestit syytä tehdäkin Matti Vanhasen (kesk) hallituksen synnyttämille Ely-keskuksille tai oikeamminkin niille osoitetuille voimavaroille?
Herrat ministerit Niinistön johdolla olivat varmaan saaneet innoituksen kaivosteollisuuden stressitesteihin ydinvoimaloille ja pankeillekin tehdyistä vastaavanlaisista koeponnistuksista. Ja ideastahan ei voi muuta kuin onnitella. Stressitesti on mielleyhtymältään positiivinen ja turvallisuutta viestivä sanapari.
Täytyy vain toivoa, että kaivoksille tehtäville testeille ei kävisi samalla tavalla kuin ensimmäisille pankkien stressitesteille. Niissä kun haksahdettiin testaamaan vääränlaista stressiä.