Stockan kellon tilalle velkakello?

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Talouslehti The Economist on julkaissut verkossa näppärän velkakellon, jonka avulla voi yrittää hahmottaa, miten talouskriisi on muuttumassa velkakriisiksi (tosin ehkä turhaan, paljonko on rapiat 35 biljoonaa?). Mutta olennainen välittyy, valtiot lainaavat nyt rahaa suorastaan vimmaiseen tahtiin.

Economistin kellon mukaan Suomella olisi velkaa 102 miljardia dollaria, eli noin 69 miljardia euroa. Luvut eivät täysin rimmaa velkaa hallinnoivan Valtiokonttorin numeroiden kanssa. Niiden mukaan Suomella oli velkaa elokuun lopussa 56,1 miljardia euroa.

Ja näissä asioissa kannattaa olla tarkka. Kymppimiljardi sinne, kymppimiljardi tänne ja pian puhutaankin jo ihan oikeista rahoista, vai miten se nyt menikään.

New Yorkissa on jo parikymmentä vuotta tikittänyt ihan oikea velkakello, jolla on yritetty herätellä kaupungilla liikkujia Yhdysvaltain valtion velkaantumiseen. Ainakin ennen se osui reitille, kun käveli Etelä-Manhattanilta Keskuspuistoon, mutta ilmeisesti nyt kelloa on siirretty.

Viime vuosien taloussuhdanteita kuvaa osuvasti se, että 2000-luvun alussa kello kytkettiin muutamaksi vuodeksi pois päältä, kun Yhdysvaltain velka pieneni. Nyt kelloon on tarkoitus lisätä kaksi numeropaikkaa, koska velka ei enää mahdu tauluun.

Myös netissä on Yhdysvaltain valtionvelkaa mittaavia kelloja, tässä tosin hieman laajemmin erilaisia kansantalouden tunnuslukuja esittelevä versio (varoitus, numerot vaihtuvat suorastaan ällöttävää vauhtia).

Suomessakin valtionvelka on taas noussut keskusteluun, kun valtion ensi vuoden budjettia ynnäillään kokoon.

Esimerkiksi presidentti eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on perinteisesti ollut huolissaan suomalaisten taloudellisesta kevytmielisyydestä. Viimeksi alkuviikosta Niinistö arvioi, että käsitys taloustilanteesta on aivan turhan ruusuinen.

Ylioptimistinen on puhemiehen mukaan myös käsitys siitä, milloin valtio saa talouskriisin takia vauhtiin päässeen lainanottonsa edes pysähtymään.

Ehkä suomalaistenkin kriisitietoutta herättelemään tarvittaisiin velkakello? Senhän voisi asentaa vaikkapa helsinkiläisten perinteisen kohtaamispisteen, Stockan kellon tilalle?

Ehkä ei kuitenkaan voisi, Stockmannilla näyttää olevan muutenkin tarpeeksi vaikeaa ilman että asiakkaiden ostostunnelman pilataan jo ennen kuin hän pääsee tavaratalon ovesta sisään.

Ns. Niinistön kello sopisikin paremmin Eduskuntatalon katolle. Sieltä valtionvelka näkyisi vähintään Pasilaan asti.