Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

SSAB vie ja Rautaruukki vikisee

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 22.1.2014 16:30
Päivän suuri talousuutinen on tieto ruotsalaisen SSAB:n ja Rautaruukin yhdistymisestä. Osapuolet puhuvat voimien yhdistämisestä, jonka tavoitteena on kilpailukykyinen globaali yhtiö. Sitä toivovat tietysti kaikki suomalaiset. Meillä jokaisella on rahaa tässä pelissä, sillä valtion salkkuyhtiö Solidi...

Tilaa Suomen Kuvalehti ja jatka lukemista

Saat uusia artikkeleita joka päivä ja 100 vuoden lehdet arkistossa.

Katso tarjous Kirjaudu

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Menee muutama vuosi niin Suomesta toimintoja lakkautetaan ja lopulta lähdetään kokonaan. On se kumma ettei tähän maahan pystytä luomaan otollista yritysilmapiiriä ja kasvualustaa. No, viimeinen sammuttaa valot.

Se, että terästeollisuus on ylipäänsä Suomessa säilynyt kansainvälisen kilpailun paineissa, ei täydy johtua muusta kuin osaamisesta. Jonka osaamisen on mahdollistanut laadukas koulutusjärjestelmä.

Kun tapahtumaa tarkastelee ruotsalaisesta näkökulmasta niin ei voi kuin onnitella ruotsalaisia. Saivat ilmaiseksi hallintaansa Rautaruukin. Eivät maksaneet siitä äyriäkään.
Kauppahan toteutettiin osakevaihdolla. Ruotalaiset (=Industrivärden) hallitsivat ennen kauppaa SSAB nimistä yhtiötä. Kaupan jälkeen he hallitsevat uutta SSAB:tä, johon kuuluu myös Rautaruukki. Rautaruukin hallintaan otosta ruotsalaiset eivät maksaneet äyriäkään suomalaisille.
Rautaruukin osakkeenomistajien osakkeen arvo nousi vastaamaan vain yhtiön arvoa vuoden 2012 helmikuun alussa. Ruotsalaiset saivat hallintaansa selvästi suuremman yhtiön ilmaiseksi.
Koska Rautaruukki oli pääosin suomalaisten omistama sen arvonnousun maksavat suomalaiset. Kukaan ulkomainen omistaja ei tule Helsingin pörssistä ostamaan SSAB:n osakkeita.

Raimo

Näitä luetaan juuri nyt