Sopu palasi Elisaan

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Hallitusvalinnat sopuisia. Puheenjohto sujuvaa. Puheissa kummaa bullshittiä.

Elisan yhtiökokous Helsingin Messukeskuksessa tiistaina, 18. maaliskuuta. Paikalla 732 osakkeenomistajaa, 39 avustajaa ja runsaat 62 miljoonaa osaketta eli 37 prosenttia yhtiön kaikista äänistä.

Historiansa parhaan tuloksen tehneen yhtiön kokouksessa yleistunnelma oli sopuisa ja rauhallinen. Tosin muutamat piensijoittajat esittivät tiukkaa kritiikkiä. Eräs osakkeenomistaja kertoi odottaneensa jo monta vuotta, että Elisa saisi asennetuksi hänelle laajakaistaliittymän, mutta vieläkään yhtiö ei ollut onnistunut.

Tammikuun lopun ylimääräisessä yhtiökokouksessa ilmassa oli paljon enemmän sähköä. Silloin islantilainen Novator-yhtiö yritti erottaa Elisan hallituksen ja mullistaa yhtiön rakenteen ja strategian. Islantilaisten tavoitteena oli kuulemma se, että Elisan pitäisi laajeta ulkomaille paljon nykyistä aggressiivisemmin.

Sitten alkoivat neuvottelut Novatorin ja Varman sijoitusjohtajan Risto Murron johtaman suomalaisten suuromistajien ryhmän välillä. Näissä neuvotteluissa islantilaiset saivat läpi tavoitteensa saada kaksi edustajaansa Elisan hallitukseen.

Nyt yhtiökokous siunasi Orri Haukssonin ja Tomas Otto Hanssonin valinnan. Mitä muutoksia he lopulta tuovat Elisan johtamiseen, jää nähtäväksi.

Eira Palin-Lehtisestä hallituksen nainen

Hallitukseen valittiin vanhoista suomalaisjäsenistä F-Securen perustaja Risto Siilasmaa, josta tulee myös Elisan hallituksen puheenjohtaja, ja Avesta-Polaritin toimitusjohtaja Ossi Virolainen.

Verrattuna esimerkiksi Alma Mediaan Elisa on sikäli edistyksellinen yhtiö, että sen hallitukseen pääsi uutena jäsenenä myös naissukupuolen edustaja, Nordean ex-pankinjohtaja Eira Palin-Lehtinen. Toinen uusi suomalainen jäsen on Elektrobitin toimitusjohtaja Pertti Korhonen.

Vanhoista jäsenistä jäivät pois Kemiran ex-toimitusjohtaja Lasse Kurkilahti ja asianajaja Matti Manner, jotka ainakin muiden osakkaiden mielestä edustivat lähinnä islantilaisia. Myöskään hallituksen puheenjohtaja, Vaisalan ex-toimitusjohtaja Pekka Ketonen ei jatka.

Islantilaiset ovat vaatineet isoja osinkoja. Sellaisen Elisa nyt jakaakin, 1,80 euroa osakkeelta. Tosin juridiselta muodoltaan kysymyksessä ei ole osinko, vaan ”pääomanpalautus”. Järjestelyssä on osakkeenomistajalle sellainen etu, että palautus on tiettävästi veroton.

Puheenjohtaja viljeli huumoria

Puhetta johti tehokkaasti asianajaja Jukka Laitasalo. Hän on supliikkimies, joka osaa sujuvasti myös ruotsia ja englantia.

Laitasalon huumori ja kärsivällisyys eivät pettäneet silloinkaan, kun eräät Elisan osakkaat käyttelivät väliin aivan turhia puheenvuoroja. Linja oli oikea: kysymys on kansanosakkeesta, ja kansanosakeyhtiön yhtiökokous on kansanjuhla, jonka puheenjohtajan ei pidäkään olla liian tiukkapipoinen.

Omalaatuista retoriikkaa

Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila esiintyi tapansa mukaan jäntevästi ja terävästi. Hän käytti paljon aikaa Elisan tunnettujen asiakaspalveluongelmien selostamiseen ja lupasi, että tilanne helpottuu olennaisesti vielä tänä keväänä asiakaspalvelun uuden it-järjestelmän sisäänajon edetessä.

Nurkanvaltaajaa hänen esiintymisessään häiritsi vain muutama kielellinen yksityiskohta, puheenkirjoittajan moka.

Mattila näytti kuvan, jossa sanottiin näin: ”Elisan juuret, perimä ja johto ovat Suomessa.” ”Perimä”? Sehän on biologinen käsite, jonka synonyymi on ”genotyyppi”.

Hän sanoi myös, että Elisa tutkii ”opportunistisesti mutta kriittisesti yritysostojen mahdollisuuksia”.

”Opportunistisesti”? Sehän on lataukseltaan negatiivinen sana, joka tarkoittaa periaatteetonta tilaisuuteen tarttujaa. Kukaan ei ole koskaan aikaisemmin ilmoittautunut opportunistiksi.

Myös Elisan vuosikertomuksen kielenkäytössä on ongelmia. Sellaisen yhtiön kuin Elisa, jolla on oma ongelmallinen historiansa, ei kannata esiintyä kovin hurskaasti henkilöstöasioissa.

”Elisa rakentaa yhteistyössä henkilöstönsä kanssa työyhteisöä…”

”Elisan työilmapiiriä seurataan vuosittain henkilöstötutkimuksilla.”

”Työyhteisöä kehitetään jokaisen esimiehen johdolla.”

Seuraavasta vuosikertomuksesta kannattaa deletoida tällaiset tyhjät lauseet pois.