Sofia Pankki nurin - pankkiirimaailman Hannu Hanhen onni petti

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Taantuma sai vielä yhden näyttävän uhrin, kun Finanssivalvonta peruutti sunnuntaina Sofia Pankin toimiluvan.

Sofia Pankki
Kuva Timo Jaakonaho / Lehtikuva.

Finanssivalvonta perusteli päätöstään tallettajien edun turvaamisella. Pankin omia varat alittavat luottolaitoksilta vaadittavan vähimmäismäärän.

Syy kuulostaa sinänsä uskomattomalta. Sofian omistaja Seppo Sairanen tunnetaan pankkiirimaailman Hannu Hanhena, jolla luulisi olevan rahaa pankkinsa pääomittamiseen.

Sairanen myi kolmanneksen osuutensa pankkiiriliike FIMistä yhdessä muiden omistajien kanssa islantilaiselle Glitnirille helmikuussa 2007. Kauppasumma nousi lähes 350 miljoonaan euroon, josta Sairaselle kuului 110 miljoonaa.

Sairanen tuomittiin 2006 yli kahdeksi vuodeksi vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahanpesujutussa. Hovioikeus vapautti hänet kuitenkin myöhemmin syytteistä.

Finanssivalvonnan päätös tarkoittaa käytännössä sitä, että Sofia Pankin toiminta on keskeytetty, eikä talletuksia tai muita velkoja makseta toistaiseksi asiakkaille.

Sofia Pankissa on talletuksia noin 150 miljoonaa euroa. Talletusasiakkaita on noin 5 000. Lisäksi pankilla on rahamarkkinasijoituksia muilta pankeilta tai yrityksiltä noin 30 miljoonaa euroa, jotka eivät kuulu talletussuojan piiriin.

Finanssivalvonnan mukaan mahdollisimman suuri osa talletuksista ja muista veloista pyritään maksamaan niin nopeasti kuin mahdollista. Mikäli kaikkia talletuksia ei voida maksaa kokonaisuudessaan, ne korvataan myöhemmin talletussuojarahastosta.

Talletussuoja on 50 000 euroa tallettajaa kohden. Finanssivalvonnan tietojen mukaan pankin omaisuuden arvo kattaa valtaosan vastuista.

Sofia Pankki perustettiin 2008 ja varsinainen pankkitoiminta alkoi seuraavana vuonna maailmanlaajuisen finanssikriisin keskellä. Samoihin aikoihin islantilaisten sijoittajien Euroopan valloitus alkoi sulaa. Kaupthing-pankki ajautui Islannin valtion hallintaan, ja Rahoitustarkastus keskeytti pankin toiminnan Suomessa. Islannin valtion haltuun joutunut Glitnir myi Suomessa toimineen FIMin takaisin sen toimivalle johdolle.

Sairasen mukaan Sofiasta piti tulla paras suomalainen pankki vuoteen 2015 mennessä. Todellisuus oli kuitenkin toiveita karumpi. Pankkia ei saatu missään vaiheessa kannattavaksi, ja avainhenkilöitä alkoi hakeutua muualle töihin jo viime syksynä. Konsernin toimitusjohtajana toimi loppuun asti Taina Ahvenjärvi, joka on aiemmin työskennellyt muun muassa Nordeassa.

Finanssivalvonta kävi Sairasen kanssa useita keskusteluja ja asetti pankille määräajan velvoitteiden täyttämiseksi. Toimilupa peruttiin, kun tilanne ei parantunut. Sofia Pankissa oli noin 60 työntekijää. Sillä oli toimipisteet Helsingissä ja Turussa.

Finanssivalvonnasta vakuutetaan, että suomalainen pankkisektori on edelleen vakavarainen. Suomessa toimiluvan saaneiden pankkien vakavaraisuussuhde oli vuoden 2009 lopussa keskimäärin 14,5 prosenttia eli selvästi kahdeksan prosentin minimivaatimuksen yläpuolella.