Ruotsin demarit taistelevat verokikkailua vastaan porkkanaa tarjoten

Kuvitus Janne Tervamäki.

Suomen demarit julistivat kuntavaalikampanjassaan, että he haluavat suitsia kuntien kaupankäyntiä veroparatiisiyhtiöiden kanssa. Sittemmin puheenjohtaja Jutta Urpilainen on useissa yhteyksissä vaatinut toimia näitä verokikkailua harrastavia yhtiöitä vastaan.

Käytännössä tilanne on Urpilaisen kannalta kuitenkin erikoinen, kun puoluetoverit eri puolella Suomea ovat samanaikaisesti ulkoistamassa kunnallisia palveluja samoille firmoille.

Vaikka Urpilainen on hyvällä asialla, kuntien syyllistäminen ei vie asiaa eteenpäin. Itse asiassa kunnat eivät voi mitenkään puuttua verokikkailua harrastavien yritysten toimintaan, koska näitä sinänsä laillisesti toimivia firmoja ei voi nykyisen lainsäädännön mukaan asettaa eri asemaan muiden tarjouskilpailuissa mukana olevien yritysten kanssa.

Ruotsissa käydään samanlaista keskustelua, mutta siellä paikallinen ammattiliittojen keskusjärjestö LO on lähtenyt omassa veroparatiisitaistelussaan eri linjoille. Ja ruotsalaiseen tyyliin tietysti porkkanaa kepin sijasta tarjoillen.

LO lanseerasi tammikuun puolivälissä hyvinvointiyhteiskuntaohjelman, jossa se muun muassa esitti, että julkisesti rahoitettuja hyvinvointipalveluita tuottamaan pitäisi perustaa yrityksiä, joiden toimintaan kuuluvat keskeisesti yleishyödyllisyys ja rajoitettu voitonjako.

Mitään täysin uutta LO ei sinällään esitä, sillä Ruotsin osakeyhtiölaki on jo vuodesta 2005 tuntenut yritysmuodon ”SVB-bolag”, joka noudattaa erityistä rajoitetun voitonjaon (’särskild vinstutdelningsbegränsning’) periaatetta. Nyt LO haluaa, että yhtiömuotoa kehitetään entistä vastuullisempaan suuntaan ja sen juridisia toimintaperiaatteita selkiytetään.

SVB-yhtiötä ei saa muuttaa normaaliksi voittoa tavoittelevaksi osakeyhtiöksi, eikä sitä saa myydä kuin toiselle SVB-bolagille.

Yleisemmin tällaiset järjestelyt kulkevat nimellä yhteiskunnallinen yritys, joita kohtaan esimerkiksi Britanniassa on tunnettu suurta kiinnostusta.

Ihan vieras ei idea ole enää Suomenkaan demareille. Esimerkiksi Mänttä-Vilpppula päätti vuodenvaihteessa perustaa yhteiskunnallisen yrityksen yhteistyössä Pihlajalinna Oy:n kanssa vastaamaan koko kaupungin terveyspalvelujen tuottamisesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan nuijaa päätöstä sinetöitäessä heilutti pitkän linjan demari ja entinen kansanedustaja Tero Rönni.

Mänttä-Vilppulan kaupungin ja Pihlajalinna Oy:n perustama yhteiskunnallinen yritys Mäntänvuoren Terveys Oy ei ole mikään pieni pilottiprojekti. Sen palveluksessa on 360 henkeä, ja liikevaihdon arvioidaan nousevan tänä vuonna 25 miljoonaan euroon.

Mielenkiintoista nähdä, tarttuvatko suomalaisdemarit ruotsalaisten aateveljiensä avaukseen – vai ehtiikö perussuomalaisten puoluetoimiston työmiehenä häärivä ex-demari Matti Putkonen kirjoituttaa tämänkin idean johonkin perussuomalaisten manifestiin.