Pörssi kaipaa purtavaa

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Tunnelmat osakemarkkinoilla pysyvät synkkinä, vaikka väliin mahtuu myös nousupäiviä. Maailman tärkeimmät osakeindeksit ovat pudonneet 12 vuoden takaisiin lukuihin. Sijoittajat eivät selvästikään luota valtioiden elvytystoimiin.

Se tietää sitä, että alakulo jatkuu myös Helsingin pörssissä. OMX Helsinki -indeksi on pudonnut vuodessa lähes 60 prosenttia ja vuoden alusta noin 25 prosenttia.

Yleiseen anemiaan vaikuttaa myös se, ettei pörssiin ole tullut pitkään aikaan uutta purtavaa meillä eikä muualla. IPO Watch Europen mukaan listautumisantien määrä väheni viime vuoden viimeisellä neljänneksellä Euroopassa 73 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Yhdysvalloissa toteutui loka-joulukuussa vain kolme listautumista.

Helsingissä pörssiin ei ole tullut uusia yrityksiä pitkään aikaan. Nyt kaivosyhtiö Talvivaara tosin harkitsee listautumista, mutta ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

Toivottavasti toimitusjohtaja Pekka Perän suunnitelmat pitävät, sillä muut yritykset ovat lykänneet antejaan hamaan tulevaisuuteen.

Tuorein vetäytyjä on Kemira, jonka tarkoituksena oli irrottaa maalifirma Tikkurila konsernista ja listata se pörssiin tämän kevään aikana. Viime viikolla yhtiö kuitenkin luopui suunnitelmistaan heikon markkinatilanteen vuoksi. Kemirassa ei uskota, että markkinoilta löytyisi sijoittajia, jotka olisivat valmiit maksamaan Tikkurilan osakkeista tarpeeksi korkeaa hintaa.

Kemira on tiukassa paikassa. Yhtiö on laajentunut yritysostoilla, mutta se on velkaantunut, ja tulos on painunut tappiolle. Kemiraa ei paljon lohduta se, että muistakin kemiansektorin yhtiöistä on kuulunut viime aikoina vain huonoja uutisia.

Tikkurilan toimitusjohtaja Erkki Järvinen vakuuttaa Suomen Kuvalehdelle, ettei pörssisuunnitelmasta ole luovuttu kokonaan. Tavoite on yhä olemassa, vain aikataulusta on luovuttu.

Tikkurila käy parhaillaan yt-neuvotteluja, jotka voivat johtaa 200 henkilön vähenemiseen Suomessa. Yhtiön tavoitteena on 25 miljoonan euron vuosittainen säästö.

Tikkurila on panostanut viime vuosina Venäjälle, jossa se on nykyisin markkinajohtaja. Yhtiö saa Venäjältä jo noin kolmanneksen 650 miljoonan euron liikevaihdostaan.

Mutta nyt rakentaminen on hiipunut Venäjälläkin. Tuontimaalien kauppa on pysähtynyt kuin seinään, sillä niiden hinnat ovat kallistuneet jopa 40 prosenttia ruplan devalvoitumisen takia.

Tikkurilalla on onnekseen Pietarissa kolme maalitehdasta. Ne tuottavat halvempia laatuja, jotka käyvät edelleen kaupaksi.

Järvisen mukaan Tikkurila luottaa edelleen Venäjän markkinoihin. Siitä kertoo muun muassa Moskovaan hiljattain valmistunut logistiikka- ja asiakaspalvelukeskus.