Poikkeuksellinen finaali Sammon kokouksessa

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Sammon yhtiökokous päättyi hallituksen puheenjohtajan Georg Ehrnroothin erikoislaatuiseen puheenvuoroon.

Ehrnrooth, 67, ilmoitti, että nykyisestä konsernijohtajasta BjörnWahlroosista tulee uusi hallituksen puheenjohtaja vuoden 2009 yhtiökokouksessa.

Samaan aikaan Wahlroos jättää konsernijohtajan tehtävän, ja hänen tilalleen nimitetään Kari Stadigh, konsernijohtajan nykyinen varamies. Sitä paitsi Ehrnrooth itse jää pois ensi vuonna valittavasta hallituksesta.

Tietysti tämä on vasta suunnitelma. Kukaan ei tiedä tulevaisuutta varmasti. Ehkä Sampo saa väliaikana uudet vallanpitäjät, jotka päättävät toisin.

Mutta jos omistusrakenne pysyy suunnilleen ennallaan, suunnitelma on nyt valmis.

Oikea paikka informoida

Yhtiökokous voi olla merkittävä tiedotusfoorumi. Itse asiassa se on paras mahdollinen paikka informoida osakkeenomistajia merkittävistä asioista.

Juuri tässä käytössä Sammon yhtiökokous – muutoin varsin epädramaattinen tilaisuus – oli tällä kertaa.

Keskeisistä nimityksistä ja valinnoista annettava ilmoitus, joka annetaan näin hyvissä ajoin, on erittäin harvinainen. Ainakaan Nurkanvaltaaja ei kylmiltään muista samanlaista tapausta.

Esimerkiksi Nokian vallanvaihdon – siis kun Jorma Ollila jätti operatiivisen johdon Olli-Pekka Kallasvuolle – aikataulu oli kymmenen kuukautta, pari kuukautta lyhyempi kuin Sammon nyt kertoma.

Sammon hallituksen nimitys- ja palkkiovaliokunta perustelee tulevia valintoja ”Sammon jatkuvuuden varmistamisella”. Valiokunta kertoo kuulleensa tässä yhteydessä yhtiön suurimpia omistajia.

Miksi Sammon omistajat ja hallitus toimivat näin? Ne haluavat noudattaa corporategovernancen eli pörssiyhtiön hyvän hallinnon keskeistä periaatetta, joka on avoimuus, läpinäkyvyys. Ne tahtovat hälventää epävarmuuden, joka liittyy aina vallanvaihtoihin.

Johdon vaihtuminen oli nimittäin tässä tapauksessa odotettavissa. Wahlroos, Sammon suurin henkilöomistaja, on vasta 55-vuotias, mutta hän on jo laajentamassa repertuaariaan ja valtaamassa uusia estradeja. Hänet on jo valittu Nordean hallituksen jäseneksi ja UPM:n hallituksen puheenjohtajaksi.

Diplomi-insinööri, diplomiekonomi Kari Stadigh on vakuutusmies. Hän tuli Sampo-konserniin töihin vuonna 1998. Hän on toiminut Henki-Sammon ja Kalevan hallitusten puheenjohtajana vuodesta 2001 ja Ifin hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2002.

Stadigh on Wahlroosin tavoin onnistunut yritysjohtajan työssään erittäin hyvin.

Hänen ansiokseen luetaan esimerkiksi Ifin kova tuloskehitys viime vuosina. Hän toimi Sammon pääneuvottelijana, kun Sampo-pankki myytiin hyvään hintaan tanskalaiselle Danske Bankille.

Hallitukseen toinenkin nainen

Sammon hallituksessa on yhtiökokouksen jälkeen kaksi naista. Ennestään siinä istui Anne Brunila, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja. 15. huhtikuuta siihen valittiin myös Nordean ex-pankinjohtaja Eira Palin-Lehtinen.

Uutena jäsenenä yhtiökokous valitsi myös islantilaisen Existan hallituksen puheenjohtajan Lýdur Gudmundssonin. Hallituksen jäsenistä myös Jukka Pekkarisella ja MattiVuorialla on taustallaan suuret omistajat: Pekkarisella valtio ja Vuorialla Varma.

Sammon hallitus on muuten sikäli mielenkiintoinen porukka, että sen yhdeksästä jäsenestä taloustieteen tohtoreita on neljä.

He ovat Nalle Wahlroos, Hankenin ex-professori, Tom Berglund, Hankenin professori, Anne Brunila, valtiovarainministeriön ex-pääekonomisti, ja Jukka Pekkarinen, valtiovarainministeriön pääekonomisti.

Pitäisikö tästä olla huolissaan? Nimittäin vanha ekonomistivitsi väittää, että jos samassa huoneessa on kaksi ekonomistia, niin siinä on ainakin kolme eri mielipidettä.

Sitä paitsi ainakin Wahlroos ja Pekkarinen ovat väitelleet talouspolitiikasta julkisesti aikoinaan erittäin kärkevästi. Eivätkä he ideologisesti taida olla täysin samanhenkisiä vieläkään.

No, ei ekonomistien yliedustus ainakaan toistaiseksi ole häirinnyt Sammon tuloksentekoa.

Viime vuosi oli ennätyksellinen, ja tällekin vuodelle on luvassa kohtuullinen tulos.

Wahlroos varoitti vuosi sitten yhtenä ensimmäisistä siitä, että sijoitusmarkkinoilla oli siirrytty epänormaaliin vaiheeseen.

Nyt hän arvioi samassa hengessä, että finanssikriisi saattaa tehdä lisää tuhoa osakemarkkinoilla.

Wahlroos kertoi, että Sammossa myös toimitaan tämän arvion mukaan. Esimerkiksi Henki-Sampo, joka on yleensä tehnyt suuren osan tuloksestaan osakemarkkinoilla, on vähentänyt osakkeiden painoa sijoitussalkussaan runsaan vuoden aikana yli 30 prosentista alle 20 prosenttiin.