Pian nähdään, johtiko Ilmarinen-Finnair-kohu mihinkään

Kuvitus Janne Tervamäki.

Viime vuonna nousi kova kohu Finnairin toimitusjohtajana olleen Mika Vehviläisen asuntokaupoista. Järjestelyssähän Vehviläinen myi oman asuntonsa Ilmariselle, jolta Finnair puolestaan vuokrasi sen Vehviläisen työsuhdeasunnoksi.

Kohu nosti hetkeksi valokeilaan työeläkeyhtiöiden johtajien omaksuman tavan istua pörssiyhtiöiden hallituksissa, jopa niiden puheenjohtajina.
Finanssivalvontakin sivusi ongelmaa julkaisemalla asiasta kannanoton, joka ei tosin ole statukseltaan sitova, vaan suositus.

Finanssivalvonta patisti työeläkeyhtiöitä ottamaan huomioon niiden toiminnalle asetetut korostetut itsenäisyys- ja riippumattomuusvaatimukset, kun ne päättävät edustuksista muissa yhtiöissä. Lisäksi edellytettiin, että työeläkeyhtiöt määrittelevät edustuksiaan koskevat periaatteet.

Niin ikään työeläkevakuutusyhtiön pitää varmistaa, etteivät mahdolliset edustukset vaikuta haitallisesti yhtiön harjoittaman sijoitustoiminnan päätöksentekoon ja että työeläkeyhtiö julkistaa toimitusjohtajan ja muun johdon edustukset muissa yhtiöissä.

No entäs sitten? Parhaillaan pyörivän yhtiökokousruletin jälkeen nähdään, onko kohulla ja Finanssivalvonnan suosituksilla ollut mitään merkitystä.
Sen verran kohu toki vaikutti heti kättelyssä, että Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas ilmoitti jättävänsä Finnairin hallituksen puheenjohtajuuden. Pohjola Pankin hallituksessa hän sen sijaan jatkaa.

Lisäksi Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio kuuluu Outotecin ja Technopoliksen hallituksiin.

Varman käytäntöjä ei julkisen kohun ole annettu sotkea.

Toimitusjohtaja Matti Vuoria jatkaa edelleen Sammon, Stora Enson ja Wärtsilän hallituksissa. Vehviläiskohun jälkimainingeissa julkisuuteen antamiensa kommenttien valossa Vuoria ei näekään mitään ongelmaa pörssiyhtiöiden hallitustyöskentelyyn osallistumisessaan.

Varman varatoimitusjohtaja Risto Murto puolestaan istuu Nokian Renkaiden hallituksessa.

Muista työeläkeyhtiölistä LähiTapiola Eläkeyhtiön toimitusjohtaja Satu Huber on YIT:n hallituksen jäsen.

Keskustelu työeläkejohtajien hallituspaikoista on Finnair-kohun jälkeen lässähtänyt täysin.

Kaikki osapuolet tuntuvat odottelevan, että sosiaali- ja terveysministeriössä jo jonkin aikaa vireillä ollut uudistushanke työeläkeyhtiöiden hyvän hallinnon sääntelystä nytkähtäisi eteenpäin.

Hankkeen eteenpäinvieminen STM:ssä on potenut vetäjäpulaa, kun siinä keskeisesti mukana ollut vakuutusyksikön johtaja Erkki Rajaniemi loikkasi viime vuoden lopulla Finanssivalvonnan palvelukseen johdon neuvonantajaksi. Nyt virka STM:ssä on tosin saatu jo täytettyä.

Lakilinjauksia odoteltaessa Finanssivalvonta jatkaa työeläkeyhtiöiden hallituspaikkaruljanssin seuraamista. Se on yksi osa Fivan harjoittamaa ”luotettavan hallinnon tarkastusta”.

Näistä tarkastuksistaan sillä ei ole ollut tapana julkisuuteen juuri raportoida. Työeläkeyhtiöiden yleisen merkittävyyden vuoksi toivoisi Finanssivalvonnan tekevän näiltä osin kuitenkin poikkeuksen.

Olisi kiinnostavaa tietää, vastaavatko yhtiöiden tekemät nykyiset linjaukset Finanssivalvonnan mielestä esimerkiksi työeläkeyhtiöiden toiminnalle asetettuja ”korostettuja itsenäisyys- ja riippumattomuusvaatimuksia”.