Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Pelko pois, kuluttaja!

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 8.1.2009 12:20

Eilen oli kampanjan ”Älä ruoki lamaa” lähtölaukaus. Onko mitään järkeä torjua taantumaa mainoksin ja tietoiskuin?

Soittivat ja kysyivät, voisinko olla mukana kampanjassa ”Älä ruoki lamaa” ja tehdä siihen pikku kirjoituksen. Kampanjan idea on torjua taantumaa siinä määrin kuin se on torjuttavissa.

Kertoivat, että muun muassa MTV3:ssa näkyvään kampanjaan osallistuu joukko yrityksiä ja talouselämän vaikuttajia sekä muutamia eturivin näyttelijöitä. Käytännössä sitä organisoi mainostoimisto Bob ja sen nokkamiehenä toimii Jukka Kurttila. Kaikki ovat mukana talkoohengessä.

Mietin kaksi sekuntia: onko tämä hyvä hanke, voiko journalisti osallistua näihin talkoisiin hyvällä omallatunnolla?

Onko taantuma
luonnonvoima?

Ensimmäinen sekunnin ajan kelasin sitä, että koko kurjuuden takana on kansainvälinen taantuma. Se on meidän suomalaisten kannalta kuin luonnonvoima, väistämätön fakta, jota emme voi kumota. On aika vastaansanomatonta todellisuutta, kun tilaukset loppuvat, rahat loppuvat, työt loppuvat…

Toisin sanoen: taantuma on meidän tahdostamme ja ajatuksistamme riippumaton asiaintila.

Toisen sekunnin aikana tajusin: näin on onneksi vain tiettyyn rajaan saakka. Taantumaa vastaan on kuitenkin mahdollista ja järkevää toimia. Kuluttaja, yritys, pankki, talouspoliitikko, kaikilla on tässä antidepressiivisessä taistelussa oma roolinsa.

Näitä ajatuksia kehittelin pikku jutussa, blogitekstissä, joka julkaistiin ”Älä ruoki lamaa” -kampanjan sivuilla. Järkeilin siinä tähän tapaan: taantuma tai lama on myös paljolti psykologinen ilmiö, uskon asia. Se johtuu siitä, että kuluttajilta, yrittäjiltä, rahoittajilta ja sijoittajilta menee luottamus.

Luottamus on kuitenkin sellainen ilmiö, että sitä voi vahvistaa ja jopa luoda realiteeteista tinkimättä, ainakin tiettyyn rajaan saakka. Ja kääntäen: perusteetonta epäluottamusta vastaan voi ja kannattaa kamppailla.

Hyvä lukija – mitä mieltä sinä olet? Onko Nurkanvaltaaja tolkuttoman naiivi? Vai onko tässä sittenkin järkeä?

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Kun varautuu siihen, mitä ei vielä ole, se varmasti toteutuu. Mutta siinä Nurkanvaltaaja on naiivi, että uskoo tavallisten kuluttajien uskallukseen lähteä taistelemaan markkinavoimia vastaan. Siinä pelissä häviäjä on selvä.

Ole mielummin naivi kuin tekemättä mitään. Naivi voi kuitenkin sanoa itselleen, että yritin ainakin. Mitä voi nimimerkki Toivo sanoa?

Olisiko paikallaan pikkuinen mielikuva:
Hänen, jonka työpaikkaa uhkaa irtisanomiset ja lomautukset, pitäisi siis ostaa mahdollisimman paljon että lama ei vaan pääsisi uhkaamaan muita?

Tyyperä mielikuva ja samalla niin tavattoman tyypillinen. Tietennkään sellaisen ihmiisen tai yrityksen, joka on taloudellisissa vaikeuksissa ei pidä rynnätä kuluttamaan tai edes ylläpitää kulutustaan. Mutta uhkaako joku meitä oikeasti ja jos uhkaa niin kuinka isosta ilmiöstä on kyse? Jaakko Kianderinn mielestä yli 90 %:ia suomalaisista ei ole mitään syytä reagoida lamaan. Huonoin työttömmyysennuste on 8 % työttömmyys, bensiiinin hinta oon tullut alas 40 %, korot ovat laskussa, ppallkkakehhitys on hyvä .. suurimmalle osalle suomalaisia vuodesta 2009 on tulossa ennennäkemättömän hyvä. Mutta silti lähes 40 % suomalaisista on jo leikannut kulutustaan ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä suuri osa ssuomalaisista yritykssistä myös investointejaan. Nyt olisi paikallaan, että rauhoitutaan laman ympärillä, muodostetaan realistinen kuva omasta taloudellisesta tilanteesta ja TEHDÄÄN SUUNNITELMA.

Niin eikä Suomessa koskaan tulla ylittämään 400 000 työttömän rajaa, eikä markkaa devalvoida ynnä muuta hupailua historiasta.

Se on muuten hemmetin helppoa olla kyyninen ja maalata kaikki mahdolliset pirut seinälle. Se on itse asiassa kaikista helppointa talouskeskustelussa. Jotenkin ihmisen luonteeseen istuu hyvin se, että katsotaan peruutuspeiliin ja kaivetaan kaikki mahdolliset möröt ja toteutuneet kauheudet esiin. Kyyninen sarkasmi on suomalaisia talousviisaita yhdistävä tekijä. Sehän perustuu siihen, että olemalla kyyninen sarkasti et joudu jostain syystä koskaan perustelemaan virheitäsi. Se, että ennusti kaiken menevän päin helvettiä on hienoa, vaikka se ei toteutuisikaan. Mutta jos yrität tehdä jotain korjausliikettä ja parannusta etkä vain keskittyä valittamiseen ja valtion apuun huutamiseen, saat vähintäänkin pellen maineen. On tämä erikoista menoa.

Näitä luetaan juuri nyt