Parempaa luvassa: Pörssikurssit ennustavat, että noususuhdanne alkaa kesällä
Elinkeinoelämän keskusliiton suhdannebarometri maalailee synkkiä talousnäkymiä. Teollisuuden tilausten määrä väheni viime vuonna, tuotanto supistui ja työllisyys heikkeni, mutta kuilun pohja saattaa olla jo näkyvissä.

Kuvitus Janne Tervamäki.
Maailmantaloudessa on jo merkkejä paremmasta. Pörssikurssien väitetään ennakoivan talouden kehitystä puolen vuoden päähän. Jos se pitää paikkansa, talouskriisi hellittää kesän kynnyksellä.
Osakemarkkinoilla nousu alkoi jo syksyllä. Amerikkalaisten suuryritysten pörssikurssien kehitystä kuvaava Standard & Poor’s 500 -indeksi on kohonnut korkeimmalle tasolleen yli viiteen vuoteen. Kurssit ovat nousseet myös muualla – Tokiossa, Lontoossa, Frankfurtissa ja Moskovassa.
Sijoittajat odottavat kiihkeästi uusia tietoja talouden kehityksestä. He haluavat tietää, onko kysymys väliaikaisesta noususta, vai onko finanssikriisistä alkanut pitkä laskukausi todellakin päättymässä.
Yhdysvalloista on saatu lupaavia uutisia. USA:han syntyi tammikuussa 157 000 uutta työpaikkaa, talouskasvun arvellaan kiihtyvän tänä vuonna 2,5 prosenttiin, ja asuntomarkkinat elpyvät.
Myös amerikkalaisyritysten tuloskausi on käynnistynyt odotettua vahvemmin: voitot ovat kasvaneet jopa kymmenen prosenttia edellisvuodesta.
Myös Kiinan kehitys lupaa hyvää – pelättyä laskusuhdannetta ei tullutkaan. Maailmanpankki ennustaa, että talouskasvu kiihtyy tänä vuonna selvästi yli kahdeksaan prosenttiin, mitä pidetään kriittisenä rajana Kiinan työllisyyden kannalta.
Euroopan kriisimaista Islanti, Irlanti ja Latvia ovat päässeet pahimman yli. Espanjan vienti vetää ennätysvauhtia, ja myös Portugalin kilpailukyky on kohentunut. Saksassa tutkimuslaitos Ifon barometri lupailee parempaa, mikä tietää hyvää Suomen viennille.
Helsingin pörssissä noteerattujen osakkeiden kurssikehitystä mittaava OMX-indeksi on kohonnut vuoden alusta seitsemän prosenttia.
Yritysten tulokset alkoivat parantua jo viime syksynä. OP-Pohjolan voitto kohosi viime vuonna uuteen ennätykseen. Nordean tulos parani ja pankki nostaa osinkonsa 0,26 eurosta 0,34 euroon.
Myös jatkuvasti hyvää tulosta tekevä Kone kasvattaa osinkojaan. Jopa Nokiasta on saatu vaihteeksi hyviä uutisia, vaikka yhtiö jättää poikkeuksellisesti osingot tänä vuonna kokonaan maksamatta.
Öljyä jalostava Neste Oil paransi tulostaan, ja toimitusjohtaja Matti Lievonen lupaa, että se paranee entisestään tänä vuonna. Energiayhtiö Fortumin loppuvuosi ylitti odotukset. Yhtiö maksaa osinkoa saman verran kuin viime vuonna.
Kaivosteknologiayhtiö Outotecin loppuvuosi oli vahva. Metson tilauskanta parani vuoden lopulla lähes 30 prosenttia, ja yhtiö maksaa aiempaa suurempia osinkoja. Fiskars teki kolmatta kertaa peräkkäin historiansa suurimman liikevoiton. Finnair nousi voitolliseksi ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen.
Mutta on niitäkin, joilla menee huonosti. Pöyryn, Stora Enson ja Sanoman tulos heikkeni loppuvuonna huomattavasti.
Myöskään veronmaksajien ei kannata vielä ryhtyä juhliimaan. Valtion velka kasvaa, ja Euroopan keskuspankkijärjestelmään on kasautunut kriisin aikana vaikeasti ennakoitavia riskejä, jotka kaatuvat pahimmassa tapauksessa lähivuosina veronmaksajien syliin.
Sitä paitsi kriisitunnelma valtaa markkinat nopeasti uudelleen, jos Kreikassa, Italiassa, Espanjassa tai Portugalissa paljastuu uusia ongelmia.