Pankki on kuin ydinvoimala

Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Mitä yhteistä on pankkitoiminnalla ja ydinvoimalaitoksella? Kun järjestelmä romahtaa, jälkien korjaaminen jää kummassakin liiketoiminnan lajissa yhteiskunnan vastuulle.

Yhdysvaltain asuntoluottomarkkinoiden holtittomuudesta alkanut kansainvälinen finanssikriisi tuli maailmalle niin kalliiksi, ettei edes tiedetä, kuinka monta nollaa loppulaskuun pitäisi kirjoittaa. Kriisin viattomille uhreille aiheuttama inhimillinen kärsimys on myös mittaamaton.

Pankkitoiminta on niin vaarallista, että sitä pitää alati valvoa. Suomessa se tehtävä kuuluu Finanssivalvonnalle, Fivalle.

Kun valvottava on riittävän pieni, kuten vuodessa pääomansa syönyt Sofia-pankki, valvoja pysyy tehtäviensä tasalla. Lappu luukulle ja sillä siisti. Talletussuojarahasto korvaa 50 000 euroon asti tallettajan menetykset, jos pankki on hukannut omien pääomiensa lisäksi myös asiakkaan rahat.

Kun valvottava on yli valtakuntien rajojen toimiva finanssikonserni, valvojalta loppuvat keinot ja valtuudet. Mikään talletussuojarahasto ei silloin myöskään korvaa tallettajien menetyksiä. Rahastoidut varat eivät siihen riitä.

Tiukan paikan tullen valtioiden on pakko siivota suurten pankkien sotkut. Tämä on niin kutsuttu liian suuri kaatumaan -sääntö.

Kun valvojalla ei ole riittävän vankkaa otetta valvottaviinsa, sen täytyy olla virkansa puolesta aina huolissaan. Niinpä esimerkiksi Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen ja apulaisjohtaja Jukka Vesala ovat lähettäneet pankinjohtajille julkisen paimenkirjeen. Siinä he varoittavat pankkeja liiallisesta korkokilpailusta. Heidän mielestään pankit ostavat rahaa liian kalliilla ja myyvät sitä liian halvalla. Määräaikaistalletusten korot ovat liian korkeat ja asuntolainojen marginaalit liian kapeat.

Paimenkirje kertoo pankkitoiminnan erityisluonteesta. Miksi mikään viranomainen ei varoita siitä, että ruoka- tai rautakaupat kilpailevat itsensä ja toisensa hengiltä? Siksi, että kauppias voi näillä aloilla kilpailla ainoastaan itsensä hengiltä. Rahakauppiaat voivat sen sijaan tuhota koko pankkijärjestelmän.

Silti Finanssivalvonnan huoli kuulostaa näissä olosuhteissa hätävarjelun liioittelulta. Yhtä lailla pankkiirien puheet ”epäterveestä” kilpailusta ovat naurettavia. Jos epäterve, toisin sanoen sairas kilpailu tuottaa esimerkiksi OP-Pohjola-ryhmälle ja Nordealle nykyisen kaltaiset voitot, niin millaisiin tuloksiin ne mahtavat terveen kilpailun vallitessa yltää?