Nykyaikaa etsimässä
Suomi on viime vuosina jäänyt kauas tietoyhteiskuntien kärjestä. Asialle täytyy tehdä jotakin, mutta mitä? Raportti Nykyaikaa etsimässä on EVAn vastaus tähän kysymykseen.
Aika harvoin kirjainfo kerää niin monia suomalaisen yhteiskunnan julkkiksia ja voimahahmoja kuin Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn tämänpäiväinen Suomen digitaalista tulevaisuutta käsittelevän raportin julkistamistilaisuus Helsingin pörssitalon suuressa salissa – vanhassa pörssisalissa.
Paikalla olivat esimerkiksi Matti Vanhanen, Suvi Lindén, Jorma Ollila, Risto Siilasmaa, Pekka Ala-Pietilä, Sari Baldauf, Matti Lehti. Siis pääministeri, liikenne- ja viestintäministeri, kolme Nokia-taustaista johtajaa, F-Securen perustaja ja pääomistaja ja Tiedon entinen konsernijohtaja ja hallituksen ex-puheenjohtaja.
Jos tällä porukalla ei ole näkemystä tietoyhteiskuntapolitiikasta ja IT-palveluiden rakentamisesta, niin kenellä sitten.
Raportin on kirjoittanut Teppo Turkki. Siilasmaa, Ala-Pietilä, Baldauf ja Lehti ovat toimineet hänen asiantuntijaryhmänään.
Raportissa on monta taulukkoa ja graafista esitystä, jotka todistavat yhtäpitävästi: olemme tipahtaneet tiedon valtateillä käytävän kilpa-ajon kärjestä.
Se pätee e-governmentiin eli julkishallinnon tietopalveluihin. E-demokratiassa eli siinä, miten kansalaiset voivat tietoverkkojen kautta osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, olemme sijaluvulla 43 – yhtä hyviä kuin Mongolia ja Honduras.
Tuottavuus = digitalisointi
Kuitenkin jo pelkästään väestön ikääntyminen merkitsee sitä, että suomalaisen yhteiskunnan ja elinkeinoelämän pitää nostaa tuottavuuttaan, ja se taas ei onnistu ilman palvelujen digitalisoimista.
Matti Lehden sanoin: palvelujen digitalisointi merkitsee suurta muutosta hallinto- ja tuotantokeskeisestä taloudesta kuluttaja- ja palvelukeskeiseksi yhteiskunnaksi.
Yksi kirjan keskeisistä johtopäätöksistä on se, että julkinen sektori on avainasemassa uuden tietoyhteiskunnan infraa luotaessa.
Nyt julkisen sektorin eli valtion ja kuntien IT-investoinnit ovat yhteensä 1,9 miljardia euroa. Risto Siilasmaa arvioi eilen, että osa niistä valuu väistämätttä hukkaan. Investointeja ei ohjaa yhteinen käsitys digitaalisten palvelujen hyvästä arkkitehtuurista vaan tuloksena on hajanainen tilkkutäkki. Se merkitsee valtavaa rahan tuhlausta ja jarruttaa esimerkiksi tehokkaiden digitaalisten terveydenhuoltopalveluiden kehittämistä.
Sähköinen asiointi julkisten viranomaisten kanssa, kansalaisten ja yritysten tunnistautuminen, sähköinen lasku ja automatisoitu kirjanpito, julkisen tiedon avaaminen kansalaisille ja yrityksille ja sen tekeminen ilmaiseksi; siinä joukko esimerkkejä digitalisoiduista palveluista.
Raportti nostaa Tanskan julkisten palvelujen digitalisoimisen mallimaaksi. Tanskassa kansalainen voi hoitaa terveys-, päivähoito-, koulu-, eläke- ja asumisasioitaan yhden ainoan portaalin kautta. Kysymyksessä on kansalaisen asiointitili borger.dk.
Teppo Turkin kirjalla on iskevä nimi: Nykyaikaa etsimässä.
Nimi on lainaa on saanut nimensä Olavi Paavolaisen esseekokoelmasta Nykyaikaa etsimässä (Otava 1929). Siinä Paavolainen käsitteli futurismia, dadaismia ynnä ensimmäisen maailmansodan jälkeisen ajan kulttuurivirtauksia. Kirjalla oli aikanaan tajuntaa räjäyttävä vaikutus suomalaiseen kulttuuriin.
Toivottavasti EVAn raportti toimii samalla tavalla omalla alueellaan.