Nurkanvaltaaja tapasi Mårten Mickoksen - mitä hän sanoi Piilaaksosta?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Piilaaksossa pitää olla niin kauan, että tietää, mistä siellä on kysymys. Piilaaksossa ei kuitenkaan tarvitse olla jatkuvasti, mutta Piilaakson tarvitsee olla meissä.

Nurkanvaltaaja on siirtynyt Palo Altosta San Franciscoon, elokuvien, kirjojen, maanjäristysten, raitiovaunujen, merileijonien, pilvenpiirtäjien, Alcatrazin, Chinatownin, punapuiden ja henkeäsalpaavien maisemien kaupunkiin.

San Francisco on osa Kalifornian talousihmettä. Se on osavaltion tärkeä finanssikeskus. Se linkittyy myös Piilaaksoon sellaisten internetyritysten ja -yhteisöjen kuin Twitterin, Zyngan ja verkkotietosanakirja Wikipedian taustalla olevan Wikimedia Foundationin kautta.

Mitä Mårten Mickos sanoi Piilaaksosta?

Torstai kello 13 San Franciscon W-hotellin aula. Nurkanvaltaaja tapaa Mårten Mickoksen. Hän on 49-vuotias tietotekniikkajohtaja, joka toimii nyt Eucalyptus Systems -nimisen yrityksen toimitusjohtajana ja Nokian hallituksen jäsenenä.

Eucalyptus on avoimeen lähdekoodiin perustuva yritys. Se tuottaa pilvipalveluohjelmistoja, jotka toimivat organisaatioiden omilla palvelimilla. Toistaiseksi Eucalyptus on pärjännyt hyvin. Tarkkaa tietoa siitä ei tosin ole, sillä listaamaton Eucalyptus ei julkista tilinpäätöstietojaan.

Suomalaisista IT-yritysjohtajista tuskin kukaan on menestynyt niin hyvin, kuin Mickos. Hän myi legendaarisen MySQL-tietokantayhtiön Sun Microsystemsille vuonna 2008 miljardilla dollarilla.

Hän on asunut Kaliforniassa pitkään. Hän tuntee Piilaakson kuin omat taskunsa, sen nörtit, sijoittajat ja yrittäjät, kulttuurin ja toimintatavat.

”Piilaakso pitää tuntea hyvin. Piilaaksossa ei kuitenkaan tarvitse olla jatkuvasti, mutta Piilaakson pitää olla meissä”, Mickos sanoo.

Eucalyptuskaan ei ole syntynyt Piilaaksossa, vaan Santa Barbaran yliopiston IT-eksperttien hankkeena.

Älä jää tekemään esiselvityksiä

Mickoksen mukaan tärkeää on päätöksenteon nopeus. Pitää olla ajan hermolla eikä jäädä tekemään esiselvityksiä. Ei saa pelätä epäonnistumista mutta ei myöskään onnistumista; toisin sanoen pitää uskaltaa olla kunnianhimoinen.

Mickos ei kommentoi Nokian asioita. Yllä olevasta voi kuitenkin päätellä, että hän ei ole samaa mieltä kuin Nurkanvaltaaja vuorokausi sitten kirjoittamassaan Piilaakso-tekstissä.

Nurkanvaltaaja esitti käännynnäisen innolla, että Nokia voi palauttaa asemansa mobiiliviestinnän kansainvälisessä kärjessä vain muuttamalla pääkonttorinsa ja valtaosan t&k-toiminnastaan Piilaaksoon.

Ehkä näin jyrkkää mielipidettä on syytä hiukan tarkistaa, kun kerran Mårten Mickos ottaa toisen kannan. Häntä voi nimittäin voi pitää asiantuntijana.

Siis: Nokian ja muiden mobiiliin verkkotoimintaan yritysten ei välttämättä tarvitse muuttaa Piilaaksoon, kunhan Piilaakso muuttaa niihin.

Aiheesta lisää