Nurkanvaltaaja Piilaaksossa - mutta missä on Nokia?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Mikä on Nokian tulevaisuus? Voiko yhtiö enää nousta? Nurkanvaltaaja etsii viikon ajan vastausta Piilaaksosta.

Täältä kaikki alkoi. Täsmällistä ajankohtaa on vaikea sanoa. Yksi mahdollinen alkupiste on vuosi 1939, jolloin Bill Hewlett ja Dave Packard perustivat HP:n, yrityksen, joka on edelleen maailman johtavia tietokonevalmistaja.

Tämä paikka on Kalifornian Piilaakso. Täällä on edelleen säilytetty teknologiafriikkien kulttipaikkana HP:n ensimmäinen toimipiste. Se on Hewlettin ja Packardin kuuluisa autotalli, joka sijaitsee Palo Altossa Addison Avenuen varrella.

Kun Piilaaksosta tuli uuden teknologian Mekka, Eldorado, Klondyke – kaikkia näitä nimiä on käytetty – syntyi myös uusia pyhiinvaelluskohteita. Uusin niistä on Steve Jobsin huvila, jonka eteen ihmiset toivat viime lokakuussa lukemattomia kukkia ja omenoita idolinsa kuoleman jälkeen.

Piilaakso – keksitty nimi

Piilaakso – englanniksi Silicon Valley – ei ole mikään virallinen hallinnollinen tai maantieteellinen paikannimi. Sen keksi 1970-luvun alussa kalifornialaisyrittäjä Ralph Vaerst. Hän antoi nimen sillä perusteella, että piisiruun pohjautuva puolijohdeteknologia oli silloin lyönyt läpi, ja alueella toimi monta siruyritystä.

Maantieteellisesti Piilaakso on San Franciscon lahden alueen eteläinen osa, missä sijaitsee monta kaupunkia. Palo Alton lisäksi tunnettuja paikannimiä ovat esimerkiksi Stanford, Cupertino, Mountain View, Menlo Park, San Jose, Santa Clara ja Sunnyvale.

Täällä pitävät päämajaansa Apple, Adobe, Cisco, Google, Intel, LinkedIn, Mozilla, Oracle, Symantec ja Yahoo. Ja juuri viime viikolla listautunut Facebook.

Ja tänne ovat perustaneet tytäryhtiön monet sellaisetkin merkittävät yritykset, joiden pääkonttori on ulkomailla tai muualla Yhdysvalloissa. Sellaisia ovat Fujitsu, Hitachi, Sony, Siemens ja SAP.

Mukana ovat myös Nokia, Microsoft ja F-Secure.

Nousu, lasku ja uusi nousu

Piilaakso oli pitkän aikaa huipputekniikan kehto, kunnes gsm-matkapuhelimet tulivat näyttämölle ja aloite siirtyi Pohjois-Eurooppaan, Suomeen ja Espooseen. Siis Nokialle. Seuraavaksi tuli Japanin ja Etelä-Korean vuoro ottaa teknologinen johtajuus, kunnes Piilaakso sai uudelleen yliotteen viime vuosikymmenellä.

Täällä kyettiin yhdistämään yliopistojen luova panos sijoittajien rahaan. Täällä osattiin yhdistää sosiaalisen median ja tietotekniikan innovaatiot kuluttajia kiinnostavilla tavoilla.

Kysymys ei ole siitä, että Nokia ei olisi tiennyt Piilaaksosta yhtään mitään. Nokialla on ollut pitkään toimintaa Piilaaksossa. Nokian hallituksen nykyinen puheenjohtaja Risto Siilasmaa on viettänyt siellä paljon aikaa perustamansa F-Securen töissä. Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop on työskennellyt siellä ollessaan Adoben palveluksessa. Ja uskon, että Jorma Ollila ja Olli-Pekka Kallasvuokin ovat käyneet siellä monta kertaa.

Mutta ovatko Piilaakson opit kopioitavissa tai sovellettavissa Nokiaan? Vai pitäisikö Nokian katsoa jonnekin aivan muualle? Näihin kysymyksiin Nurkanvaltaaja etsii vastausta Piilaaksosta tämän viikon aikana.