Noudattakaamme Warren Buffettin neuvoa - Pelko pois!

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
symbolikuva

Warren Buffett on nerokas sijoittaja ja talouskulttuurin kävelevä tietopankki.

80-vuotias mies kirjoitti 26. helmikuuta tekstin. Siinä hän kehui omaa maataan ja sanoi, että sen ”parhaat päivät ovat edessäpäin”.

Sijoittamisesta kiinnostunut vanhus arvioi, että nyt on oikea aika tehdä isoja investointeja.

”Norsupyssy on taas ladattu ja liipaisinsormea kutittaa”, hän kirjoitti.

Tekstillä oli laaja levikki, koska se julkaistiin netissä. Yhdysvaltain johtava pörssi-indeksi S&P 500 lähti nousuun.

Tällaiset mielipidejohtajat ovat harvassa. Maailmassa on nimittäin vain yksi Warren Buffett.

Buffett on legendaarinen yhdysvaltalainen sijoittaja, joka tunnetaan myös suurlahjoituksistaan hyväntekeväisyyteen, muun muassa Bill ja Melinda Gatesin säätiöön.

Hän johtaa yhtiötä nimeltä Berkshire Hathaway ja omistaa siitä neljänneksen. Yritys omistaa muun muassa rautateitä, energiantuotantoa, henki- ja autovakuutusyhtiöitä, vähittäiskauppaa ja veneteollisuutta.

Buffett kirjoittaa joka vuosi kirjeen Berkshiren osakkeenomistajille.

Kirjeet ovat paitsi yhtiön vuosikertomuksia, myös häikäisevä sekoitus talousajattelua, johtamisfilosofiaa ja analyyseja eri toimialoilta, Yhdysvalloista ja koko maailmasta. Asia on tiukkaa, mutta tekstit ovat hauskoja, sillä hän höystää niitä kaskuilla ja tarinoilla.

Buffett tekee pitkäaikaisia investointeja. Viime vuonna, kun sijoittajat hermoilivat kautta maailman, hän osti rautatieyhtiön Burlington Northern Santa Fe (BNSF). Mukana on myös ekologista eetosta: ”Kun liikenne siirtyy raiteille, yhteiskunta hyötyy.”

Uusiin teknologioihin hän ei koske. ”Jos mukana on paljon teknologiaa, me emme ymmärrä sitä.”

Buffett tekee rahaa johdannaisten kuten optioiden ja futuurien kaupalla. Hänellä on kanttia kritisoida optioiden Black-Scholes -hinnoittelumallin mekaanista soveltamista, vaikka sen nimiin vannovatkin kaikki itseään kunnioittavat finanssiammattilaiset.

”Sijoittajana voit menestyä erittäin hyvin, ilman että osaisit laskea option arvoa. Opiskelijoiden pitäisi oppia arvioimaan yrityksen arvoa. Sijoittamisessa on kysymys vain siitä.”

Kerran vuosien varrella, kun sekä osakkeiden että joukkolainojen näkymät olivat heikot, Buffett muistutti elokuvatähti Mae Westin lauseesta: ”Pidän vain kahdenlaisista miehistä: ulkomaisista ja kotimaisista.”

Buffett kertoi olevansa – muutettavat muuttaen – täsmälleen vastakkaista mieltä Westin kanssa.

Berkshire on saanut luottotappioita talopaketeista, joita se on myynyt taantumassa työttömäksi jääneille asiakkaille. Monet talokauppiaat arvopaperistivat ja myivät edelleen talosaataviaan, mutta Berkshire ei tehnyt niin. ”Jos luotonantomme oli typerää, maksamme siitä hinnan. Se kirkastaa ajatteluamme.”

Oodi Amerikalle

Buffettilla oli kirjeelleen ehkä muukin motiivi kuin vahvistaa amerikkalaisten uskoa huomiseen. Tuskin vanha sijoittajakettu oli tietämätön tekstinsä vaikutuksista pörssikursseihin.

Hänen vahva retoriikkansa kertoo kuitenkin vahvoista isänmaallisista tunteista.

”Kommentaattorit puhuvat nyt ’suuresta epävarmuudesta’. Mutta ajatelkaapa esimerkiksi päivämääriä 6. joulukuuta 1941, 18. lokakuuta 1987 tai 10. syyskuuta 2001.” (Päivämäärät viittaavat Pearl Harborin hyökkäyksen, pörssien ”mustan maanantain” ja WTC-tornien terrori-iskun aattoihin).

”Tänään voi olla kuinka seesteistä tahansa, huominen on aina epävarma.”

Hän huomauttaa, että koko ajan riittää niitä, jotka vaikeroivat edessä olevista kauhistavista ongelmista.

”Tuomion profeetat ovat jättäneet huomiotta yhden ratkaisevan tekijän: inhimillisiä voimavaroja riittää.”

Hän muistuttaa, että raha virtaa aina kohti uusia mahdollisuuksia, eikä niistä ole puutetta Amerikassa.

Kuvitus Janne Tervamäki.