Nordea on suurempi kuin Citigroup

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Talouskriisi horjuttaa marssijärjestystä pankkimaailmassa. Nordea on pörssiarvoltaan suurempi kuin Citigroup.

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kevätkokous lähetti maailmalle lohdullisen viestin; maailman talouskriisi alkaa pikkuhiljaa helpottaa ja se saattaa olla ohi jo ensi vuoden puolivälissä

Markkinoilta on saatu samansuuntaisia viitteitä. Pörssikurssit ovat nousseet pohjamudista, ja ne ennakoivat usein talouden tulevia käänteitä. Myös amerikkalaisten suurpankkien tulokset ovat rohkaisevia, vaikka ne perustuvatkin osittain kirjanpitokikkailuun.

Lama saattaa helpottaa helpottaa ensi vuonna, mutta pankkisektorin toipumiseen menee vuosia. Ne ovat tehneet taseisiinsa noin 1 300 miljardin dollarin alaskirjaukset. Tilannetta on tasapainotettu yli tuhannen miljardin dollarin tukiaisilla, josta huomattava osa on kerätty valtioilta.

Rahaa tarvitaan vielä tolkuttomasti. IMF arvioi viime viikolla, että kriisi aiheuttaisi pankeille kaikkiaan yli 4 000 miljardin dollarin tappiot, joista Yhdysvaltain osuus nousee 2 700 miljardiin.

Ongelma ydin on se, mistä näin valtavat summat kerätään. Avainasemassa ovat valtioiden ja IMF:n lisäksi kansainväliset suursijoittajat, eläkeyhtiöt ja sijoitusrahastot, joilla on käteistä rahaa.

Samaan aikaan pankkikriisissä on alkanut uusi vaihe. Subprime-lainat aiheuttivat valtavia alaskirjauksia pankkien taseisiin ja pörssiarvot romahtivat.

Nyt kriisi iskee reaalitalouden kautta. Pankkien luotottamien yritysten tilanne on vaikeutunut ja se kasvattaa perinteisiä luottotappioita.

Suomi on säästynyt toistaiseksi kriisin pahimmilta vaikutuksilta. Pankit ovat säästyneet luottotappioilta, mutta nyt niihin varaudutaan meilläkin.

Se tietää uusia vaikeuksia yrityksille. Nordean riskinhallinnasta vastaava Suomen maajohtaja Carl-Johan Granvik sanoi viime viikolla Saariselällä järjestetyssä seminaarissa, että rahaa on tarjolla, mutta pitkäaikainen varainhankinta on kallistunut. Se tarkoittaa, että yritykset joutuvat maksamaan lainoistaan huomattavasti aikaisempaa enemmän, vaikka korot ovatkin alhaalla.
Esimerkiksi Nokia on maksaa joukkolainoistaan 2,5 prosenttiyksikkön suuruista riskilisää. Muiden yhtiöiden lisät ovat vielä suurempia.

Talouskriisi on jättänyt jälkensä maailman suurimpien pankkien keskinäiseen marssijärjestykseen.Esimerkiksi Yhdysvaltain kolmanneksi suurimman pankin Citigroupin markkina-arvo on romahtanut kahdessa vuodessa 255 miljardista dollarista 15:een. Sen perusteella Citigroup olisi pienempi pankki kuin Nordea, jonka markkina-arvo on pudonnut 41 miljardista 23:een.

Vertaus paljastaa hyvin, kuinka rajusti finanssikriisi on iskenyt amerikkalaisiin pankkeihin. Citigroup on yksi maailman suurimmista pankeista. Sillä oli kriisin puhjetessa yli 300 000 työntekijää ja 200 miljoonaa asiakastiliä yli 100 maassa. Nordealla on noin 34 000 työntekijää ja kymmenen miljoonaa asiakasta.

Pörssiarvon perusteella Nordea on myös suurempi kuin brittiläinen Barclays ja lähes yhtä suuri kuin Saksan suurin pankki Deutsche Bank. Mutta kuinka kauan?