Nokian tulos: Tunteet ne on markkinoillakin

Tänään torstaina on taas se päivä, jolloin Nokia kertoo viime vuoden tuloksensa. Kello 13 Suomen aikaan välähtää maapallon tietoverkkoon Nokian tilinpäätöstiedote (pdf-tiedosto täällä). Analyytikot, osakekauppiaat, omaisuudenhoitajat ja mediaväki käyvät numeroiden ja sanojen kimppuun. Markkinat puhuvat ja Nokian pörssikurssi alkaa värähdellä.

Nokia onnistui jälleen ylittämään markkinoiden odotukset. Ostovimma nosti tulostiedotteen julkistamisen jälkeen Nokian osakkeen kurssia parissakymmenessä minuutissa kymmenen prosenttia.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo astuu esikuntineen parrasvaloihin Espoon Keilaniemen pääkonttorissa 16.30. Sitä ennen hän on hiillostettavana kansainvälisessä puhelinkonferenssissa. Joillekin etuoikeutetuille medioille Kallasvuo antaa haastattelun erikseen, mutta se on pelkkää äänitehostetta sähköiselle medialle, sillä hän ei voi sanallakaan poiketa aamun epistolasta. Kaikille täytyy olla tasapuolisesti yhtä mitäänsanomaton.

Illalla televisioiden ääressä istuva kansa saa kuultavakseen samat, moneen kertaan päivän mittaan toistetut mumerot ja lauseet. Pankkiiriliikkeen nuori analyytikko sanoo oman painavan sanansa. Iltauutisten katselija ei tätä tietoa tarvitse. Niille, joita asia koskee, tieto on jo vanhentunut.

Seuraavan aamun lehdissä tilinpäätöksen tunnusluvut ja Nokian johdon viestit ruoditaan vielä kerran. Nokian pörssikurssin vaiheet kerrataan sentin ja prosentin sadasosan tarkkuudella. Kukaan ei näitä rivejä ja sarakkeita kahlaa. Ne pitää kuitenkin lehtien taloussivuilla olla, koska niin on ollut aina ennenkin.

Sijoittajat ja sijoittajien monenkirjava palveluskunta ovat herkkiä säikähtämään. Siksi heitä pitää jo hyvissä ajoin valmistella kohtaamaan tilinpäätöksen tai osavuosikatsauksen luvut ja viestit.

Nokiakin piti jo joulukuussa niin sanotun Capital Markets Daynsä, pääomamarkkinapäivänsä, jossa se valotti omaa tilaansa ja tulevaisuuden näkymiään.

Liikoja ei saa kuitenkaan luvata eikä henkseleitä paukutella, koska markkinavalvojat suuttuisvat siitä. Niinpä Nokia lopetti pääomamarkkinapäivänsä viestin 24-kohtaisella varoituksella, jonka ydin on siinä, että yhtiö ei ota mitään juridista vastuuta edellä sanomastaan.

Etteivät pörssianalyytikot eksyisi, heitä täytyy ohjeistaa. Ohjeistamisella heidän katsettaan suunnataan olennaiseen. Capital Markets Dayn, osavuosikatsausksen ja tilinpäätöksen lisäksi se tapahtuu kirjallisilla tiedotteilla ja ”tuotesalkun” sisällön esittelyllä.

Näiden tietojen varassa analyytikot tekevät omat päätelmänsä ja niiden perusteella uutistoimistot laskeva konsensusennusteen. Vaikka tilinpäätös vastaisi odotuksia, ”markkinat” saattavat silti pettyä. Monimutkaisten inhimillisten tunteiden riepomat markkinat pettyvät, koska salaisesti ne odottivat kuitenkin jotain parempaa, jotain vielä enemmän.

Joskus markkinat taas saattavat riemastua vähemmästäkin. Koska markkinoiden mieli ailahtelee milloin mistäkin syystä, kommentaattorit keksivät markkinoiden liikkeille aina jonkin tilanteeseen sopivan selityksen. Tällä kertaa Nokian viesti on niin selkeä, ettei kurssinousulle tarvitse hakea perusteita.

Nokia on nyt kuitenkin niin kovassa puristuksessa, ettei markkinoiden riemu kestä välttämättä kauan, vaikka Kallasvuo puhuisi Applen Steve Jobsin lailla ilman solmiota ja kauluspaidan ylänappi auki tai vaikka ilman paitaa. Nyt Nokia osake pyörii kymmenen euron kantturoissa. Se on yksi kuudesosa vuoden 2000 kaikkien aikojen ennätyksestä.

Julkaistu 28.1.2010 klo 9.10, päivitetty 28.1.2010 klo 13.50.