Nokia ylitti ja alitti odotukset

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Matkaviestimiä valmistavan Nokian liiketoiminnan tulos heinä-syyskuussa ylitti markkinoiden odotukset. Silti kurssi putosi, koska Nokian arvio tulevaisuudesta alitti markkinoiden odotukset.

Nokian varsinaisen liiketoiminnan osakekohtainen tulos heinä-syyskuulta oli 0,17 euroa. Se nousi hiukan huhti-kesäkuusta, jolloin se oli vain 0,15 euroa.

Analyytikot taas odottelivat, että tulos olisi ollut 0,14 euroa osakkeelta.

Tältä pohjalta olisi kuvitellut, että kurssi olisi noussut. Niin ei kuitenkaan käynyt. Kello 15.30 Nokian kurssi oli Helsingissä yli 9 prosenttia alempana kuin aamun avauksessa.

Miksi markkinat reagoivat näin? Osasyy oli se, että virallinen, niin sanottu IFRS-tulos oli miinuksella. Nokian IFRS-tulos per osake oli -0,15 euroa. Ero varsinaisen liiketoiminnan tulokseen verrattuna johtui suurista, lähes 1,2 miljardin euron kertaluontoisista arvonalennuksista. Nokian verkkoyhtiön Nokia Siemens Networksin (NSN) taseeseen tehtiin nimittäin yli miljardin euron alaskirjaus.

NSN:llä ei siis mene hyvin. Arvonalennus tarkoittaa sitä, että Nokian johto arvioi NSN:n liiketoiminnan tulevat tuotot olennaisesti pienemmiksi kuin ne ennen arvioitiin. Verkkojen rakentaminen ei taantumassa ole mikään boomibisnes. Markkinoilla on hiljaista, ja kilpailu on kova.

Kysymys kuuluukin: onko Nokia irtautumassa verkkotoiminnastaan? Ainakin tämä vaihtoehto on nyt entistä todennäköisempi.

Ristiriitaisia signaaleja

Entä miten Nokialla muuten menee? Signaalit matkaviestinpuolelta olivat hiukan ristiriitaisia. Toisaalta toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo arvioi, että heinä-syyskuussa kysyntä parani monilla markkinoilla edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, ja puhelinten keskihinta pysyi vakaana. Nokia oli potenut jopa komponenttipulaa.

Toisaalta Nokia arvioi, että sen kappalemääräinen kännykkämyynti kasvaisi loppuvuonna edelleen, toisaalta yhtiö arvioi, että sen markkinaosuus pysyisi tänä vuonna suunnilleen ennallaan.

Ehkä juuri viimemainittu arvio markkina-aseman jämähtämisestä – yhdessä NSN:ää koskevien tietojen ja spekulaatioiden kanssa – oli pettymys sijoittajille. He olisivat odottaneet signaalia Nokian kilpailuasemien vahvistumisesta, markkinajohtajan vahvaa paluuta toimialan johtotähdeksi.