Nokia sammutti turhan toivon

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Yhdysvalloista on kuulunut varovaisen hyviä talousuutisia. Mutta sitten Nokia julkisti tuloksensa.

Nokian alkuvuosi oli odotettuakin huonompi. Tulos painui 12 miljoonaa euroa tappiolle. Samalla liikevaihto supistui runsaaseen yhdeksään miljardiin euroon vuoden takaisesta 12,7 miljardista.

Kännyköiden myynti romahti, ja yhtiö arvioi, että myynti laskee tänä vuonna kymmenisen prosenttia. Yhtiö odottaa siten hieman parempaa loppuvuotta.

Nokian kurssi kääntyi tulosjulkistuksen jälkeen kuitenkin nousuun Helsingin pörssissä. Sijoittajia rauhoitti se, että tulos ei sisältänyt pelättyjä yllätyksiä. Toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ei myöskään heikentänyt arviotaan yhtiön tulevista näkymistä.

Silti Nokian tulos sammutti varovaisen toiveikkuuden, joka oli levinnyt markkinoille Yhdysvalloista muutamien hyvien uutisten saattelemana.

Toiveikkuus heräsi sen jälkeen, kun pörssi oli ollut hyvässä vireessä jo reilun kuukauden, ja amerikkalaiset pankit Goldman Sachs ja Wells Fargo olivat yllättäneet odotettua paremmilla tuloksillaan.

Toinen myönteinen merkki oli se, että Yhdysvaltain teollisuuden tilaukset nousivat helmikuussa 3,4 prosenttia. Kuukautta aiemmin ne olivat vielä yli seitsemän prosenttia miinuksella.

Myös asuntokaupasta on saatu heikkoja elonmerkkejä – kauppa on lähtenyt varovaisesti käyntiin ja joillakin paikkakunnilla myyntiajat ovat puolittuneet.

Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtajan Ben Bernanken mukaan myönteiset uutiset osoittavat, että talouden pahin syöksykierre olisi jo ohitettu.

Myös presidentti Barack Obama on toiveikas. Hänen mukaansa Yhdysvaltain hallituksen elvytyspaketti, pankkien pelastusohjelma ja toimet asuntomarkkinoiden tukemiseksi alkavat vaikuttaa talouskehitykseen.

Taloustieteen nobelisti Paul Krugman varoittaa kuitenkin liiallisesta optimismista. Hänen mukaansa työttömyyden kasvu jatkuu, vaikkakin tähänastista hitaammin. Krugman ei usko myöskään, että maaliskuussa alkanut pörssikurssien nousu kertoisi vielä kestävästä elpymisestä.

Monet muutkin asiantuntijat muistuttavat, että pörssi otti 2000-luvun alun romahduksen jälkeen varaslähtöjä ennen kuin lopullinen pohja löytyi. 1930-luvun suuren laman aikana väliaikaisia kurssinousuja oli vaikka kuinka monta.

Suomessakin pörssi saattaa kääntyä taas jyrkkään laskuun, kun yhtiöiden tulosjulkistukset jatkuvat. Yritykset ovat ennakoineet surkeaa alkuvuotta, eikä loppuvuodesta uskalleta sanoa vielä oikeastaan mitään.