Näin simuloit eurokriisin kotioloissa

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Eurokriisin simuloimiseen kotioloissa tarvitaan kuusi pahvinpalaa, puutikku ja liimaa.

Kuvitus Janne Tervamäki.

Tekstitä pahvinpalat seuraavasti:

1. Kriisimaan lainarahan korko nousee kestämättömän korkeaksi, mutta lisää lainaa on saatava.

2. Kriisimaan pääministeri vakuuttaa, että mitään pelastuspakettia ei todellakaan tarvita.

3. Pelastuspaketti julkistetaan.

4. Korkojen nousu pysähtyy.

5. Jyrki Katainen antaa lausunnon: Pelastuspaketti palvelee Suomen kansallista etua. Kriisin leviämisen uhka on vältetty.

6. Korot jatkavat nousuaan.

Liimaa laput tikkuun niin että ne muodostavat päättymättömän karusellin. Pyöritä tikkua.

Espanjalle hyväksyttiin viikonloppuna pikavauhtia sadan miljardin euron pelastuspaketti, rahoilla on tarkoitus tervehdyttää maan rupukuntoon ajautunut pankkijärjestelmä. Kyseessä on jo neljäs pelastettava euromaa ja viides pelastuspaketti, havaittavissa onkin selvää pakettiväsymystä.

Markkinoita uusi paketti jaksoi innostaa enää yhden aamupäivän, espanjalaispankkien osakekurssit nuupahtivat uudelleen laskuun ja Espanjan valtionvelan korko nousi. Pääministeri Jyrki Katainen (kok) kuulosti suorastaan laimealta arvioidessaan, mitä Espanjasta 100 000 miljoonalla eurolla saadaan: ”Riski Euroopan talouden kaatumisesta on merkittävästi pienempi.”

Riemua hillitsee se, että pankkipelastuksen yksityiskohdat ovat vielä auki. Euromaiden sata miljardia menevät Espanjan valtion perustamalle rahastolle, joka tukee niillä pankkeja. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole päätetty, päästetäänkö osa pankeista konkurssiin tai ottaako rahasto rahojensa vastineeksi omistusosuuksia pankeista.

Riittääkö sata miljardia?

Sitäkään ei ole päätetty, perustetaanko Espanjaan roskapankki.

Espanjan pankkeja vetää veden alle kiinteistökuplan puhkeaminen. Pankit lainasivat rahaa kiinteistökehittäjille, rakennusliikkeille ja asunnonostajille, jotka eivät pystyneet maksamaan lainojaan, kun maa ajautui taantumaan. Lainojen vakuutena pankeille jäi tonttimaata sekä valmiita tai puolivalmiita taloja, jotka ovat käytännössä menettäneet arvonsa.

Jos roskapankki perustetaan, ongelmalainat ja niiden vakuutena olleet kiinteistöt ostetaan pois pankeilta. Niin tehtiin esimerkiksi kiinteistökuplasta kärsineessä Irlannissa, joka sai oman pelastuspakettinsa jo syksyllä 2010. Espanjassa on toistaiseksi yritetty ratkoa tilannetta yhdistelemällä huonokuntoisia pankkeja suuremmiksi kokonaisuuksiksi.

Epävarmuutta lisää myös se, että loppujen lopuksi ei ole varmaa, riittääkö viikonloppuna luvattu sata miljardia euroa Espanjan pankkisotkun siivoamiseen.

Periaatteessa sen pitäisi riittää mainiosti. Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF arvioi juuri ennen pelastuspaketin julkistamista, että Espanjan pankit tarvitsevat 40 miljardia euroa lisäpääomia. Vain kaikkein synkimmissä arvioissa pankkikriisin hinta nousee sataan miljardiin euroon.

Espanjan pankit ovat kuitenkin vasta luhistumisvaiheessa, joten katastrofin laajuutta ja sen kokonaishintaa hintaa on vaikea arvioida.

Käytännön esimerkin arvioimisen vaikeudesta antoi Espanjan keskuspankin pääjohtaja, joka alle vuosi sitten arvioi, että viisi miljardia euroa riittää hyvin maan pankkien pääomittamiseen kuntoon. Ei riittänyt, pelkästään Bankia-pankin tukemiseen on menossa yli 20 miljardia euroa.

Irlannin kuplan puhjetessa asuntojen hinnat puolittuivat ennen kuin tilanne tasaantui, Espanjassa ne ovat laskeneet vasta hieman yli 20 prosenttia.