Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Mikael Lilius lähti Fortumista – mitä opimme tästä?

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 7.4.2009 14:42

Jupakointi Fortumissa on ohi – ainakin joksikin aikaa. Monta kysymystä jäi ilmaan.

Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius, 59, siirtyy erityistehtäviin. Hänen tilalleen tulee toukokuun alussa yhtiön johtoryhmän jäsen Tapio Kuula, 51, joka on viime aikoina hoitanut Fortumin jättisijoituksia Siperiassa.

Liliuksen osakepalkkiot ja niihin liittynyt kalabaliikki jätti monelle tavalliselle ihmiselle pahan maun suuhun. Miten on mahdollista, ettei valtio saanut taaskaan Fortumin ylettömiä palkkioita kuriin?

Populistit ja marttyyri-Lilius

Pörssiyhtiöiden johtoporukoissa mietitään näköjään jotakin aivan muuta. Siellä kysytään, miksi poliitikot eivät ota vastuuta siunaamistaan palkkiojärjestelyistä, vaan heiluvat kuin tuuliviiri median paljastusten mukana. Aiheellinen kysymys varmaan sekin.

Hiukan hassulta tuntuu joka tapauksessa se, että Lilius esiintyi julkisuudessa kuin valtavaa epäoikeudenmukaisuutta kärsinyt marttyyri. Eikö miljoonien eurojen korvaus sentään ole aika hyvä kipuraha myös julkisesta kritiikistä, vaikka se osittain olisikin vähän epätarkkaa ja epäsofistikoitunutta.

Mutta mistä tämä suuri mekkala juontaa juurensa? Ei tällaisia keskusteluja käyty ennen vanhaan…

Wall Street rantautui Suomeen

Kaiken taustalla on Suomen pörssin kansainvälistyminen ja ulkomaalaisomistuksen kasvu viime vuosikymmenellä. 1990-luvulla myös amerikkalaistyyppinen corporate governance eli omistajaohjaus levisi Wall Streetiltä Eurooppaan. Ja kuten tiedämme, siinä ei tunneta muuta päämäärää kuin maksimoida osakkeen arvo.

Myös Liliuksen ja muiden yritysjohtajien kannustaminen ja palkitseminen on osa nykyaikaista omistajaohjausta, jolla ajetaan osakkeenomistajan etua. Sen perusidea on hivenen paradoksaalinen: pannaan yritysjohto kuriin tekemällä siitä rikas osakkeenomistaja.

Tämä ajattelu perustuu katkeraan kokemukseen siitä, miten sodanjälkeisen ajan suuryritysten johto usein itsenäistyi osakkeenomistajien kontrollista ja alkoi ajaa omaa etuaan.

Johtotähdeksi shareholder value

Todennäköisesti Suomen pörssiyhtiöiden omistajaohjaus on parantunut paljon viime 10-15 vuoden aikana. Ennen pörssiyhtiön johto saattoi pelata valtapelejä ja rakentaa omaa pikku imperiumiaan, nyt sen johtotähtenä on pikemminkin shareholder value. Tämä on pääsääntö; poikkeuksiakin tietysti on.

Johdon pitää siis olla ahkera ja totella vain yhtä herraa: osakkeenomistajaa. Johdon motivointiin tarvitaan sekä keppiä että porkkanaa, ja porkkanapuolta edustavat palkan ja bonusten lisäksi optio- ja osakepalkkiot, jotka ovat amerikkalaista tuontitavaraa. Kun esimerkiksi UPM otti aikanaan käyttöön johdon optiot, uudistusta perusteltiin nimenomaan jenkkisijoittajien toivomuksella.

Fortumin palkkiot surkea floppi

Alan tutkijoiden mukaan uudessa palkitsemisajattelussa on järkeä. Se kuulemma palvelee osakkeenomistajan etua ja edistää tarpeellista rakennemuutosta.

Eri asia on se, että palkkioiden pitää olla kohtuullisia, järkevässä suhteessa yritysjohdon panokseen. Tässä suhteessa Fortumin optio- ja osakepalkkiot epäonnistuivat surkeasti.

Niin fiksu ja rehellinen mies kuin Mikael Lilius onkin, tätä ilmeistä seikkaa hän ei näköjään kykene myöntämään. Ehkä ei edes itselleen.

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Miten toimitusjohtajan vaihto vaikuttaa Fortumin optio- ja yritysjärjestelmän kehitykseen?

HS: ”Presidentti Halonen: Kaikki mikä on laillista ei ole oikein”, 7.4.2009 16:55 Ayla Albayrak Istanbul. Fortumissa syntynyt meteli kannustinjärjestelmästä on ymmärrettävä, kommentoi presidentti Tarja Halonen kommentoi Fortumin kriisiä Istanbulissa. ”Olen sanonut alusta alkaen, että minun mielestäni optiojärjestelmä on vaikeasti hyväksyttävä tapa kannustamiseen”, Halonen sanoi suomalaisten tiedotusvälineiden yhteishaastattelussa…” http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Presidentti+Halonen+Kaikki+mik%C3%A4+on+laillista+ei+ole+oikein/1135245022730

Mitä vaihtehtoisia ehdotuksia ja ideoita SuomenTasavallan Presidentti Tarja Halosella on valtiojohtoisten yritysten kehittämiseksi? optioista yli puolet päätyvät veroina valtion kassaan.
Ketkä kaikki suomalaisjohtajat ja ihmiset ovat hänen mielestään moraalisesti väärässä, vaikka eivät olisi rikollisia ja mitkä ovat vääryyksiä, joihin hän viittaa? kuinka Presidentin mielestä julkisia yrityksiä, kuten Fortum, Yle, VR yms. olisi mielekästä kehittää? pitäisikö myös esimerkiksi palkkatasoja laskea Suomessa suhteessa varallisuuteen ja palkkatasoon? itse järjestelmässä ei ole ongelmia, joita olisi mielekästä kehittää? eli sättimisen sijaan keskityttäisiin niihin kehitysehdotuksiin…onko yksittäisen ihmisen julkinen häpeärangaistus mielekäs?

Tänään oli uutisissa jälleen nuorten suomalaisten naisten huonosta itsetunnosta ja nuorten huonovointisuus on ollut paljon julkisuudessa esimerkiksi koulusurmien myötä. Myös suomalaiset aikuiset ovat masentuneita ja työpaikkakiusattuja. Mielestäni Presidentin mielipiteitä ja arvojohtamista tarvittaisiin oheisiin asioihin nuorten kannustamiseksi. Alle18 vuotiaisiin lapsiin sovelletaan lastensuojelulakia ja lastenoikeuksia. Miten lasten hyvinvointia voitaisiin edistää?

Esityisesti julkista palvelua edustavassa Yleisradiossa olisi mielekästä olla paljon nuorten itsetuntoa ja hyvinvointia vahvistavaa ja herravihaa, kuten vihamielisyyttä ja vastakkainasetteluita vähentävää viestintää. Mikael Liliusta on kritisoitu iltapäivälehtiä ja Presidenttiä myönten, mutta mitä vaihtoehtoisia ehdotuksia ihmisillä on itse optiojärjestelmään ja yritysten kehittämiseen? kuten johtajien ja alempipalkkaisten työntekijöiden hyvinvoinnin edistämiseen?

”Mielipidevapaus ja sananvapaus ovat perusoikeuksia. Suomen lainsäädännössä ja erilaisissa kansainvälisissä sopimuksissa sananvapauden käyttöä kuitenkin rajoitetaan siten, että sananvapauden turvin ei sallita muiden perusoikeuksien tai ihmisarvon loukkaamista.

Perusoikeuksia loukataan esimerkiksi, jos luodaan vihamielinen ja halveksiva ilmapiiri tiettyä etnistä vähemmistöä tai kansanryhmää kohtaan esittämällä loukkaavia ja totuutta vääristäviä väittämiä tämän oletetuista ominaisuuksista, tavoista ja uskomuksista.

Rasistisen aineiston levittäminen on haitallista ja kiellettyä, koska se loukkaa viestin kohteena olevia ihmisiä, syventää ennakkoluuloja ja pahimmillaan levittää vihaa. Tällä on yhteys myös etnisen syrjinnän määrään ja esiintymismuotoihin sekä epäsuorasti rasistisiin ilmiöihin, pahimmillaan väkivaltaan.” http://www.vahemmistovaltuutettu.fi

Pitääkö kaikkien herrojen ja voutien pelätä kansan raivon yllyttämistä viestintävälineissä erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen sijaan? ja eikö oheinen ole vastakkainasettelua. Mitä on populismi? Entä ihmisten työhyvinvointi. Olisiko sekä johtajien, että alaisten työhyvinvoinnin edistäminen ja hyvään työhyvinvointiin kannustaminen myös julkisesti mielekästä?

Suomen perustuslain 22§ Julkisen vallan on turvattava ihmisoikeuksien ja perusoikeuksien toteutuminen. Perusoikeudet Suomessa http://www.suomi.fi/suomifi/suomi/aiheet/laki_ja_oikeusturva/kansalaisen_perusoikeudet/index.html

Markkinataloudessa hyvin tehdystä työstä saa hyvän miehen lisän. Verailutyytymättömyyden voima on taas näytetty. Populismiin taipuvat politiikot tulevat ensimmäisenä esille. Jos valtion omistuksista vastaava Solidium jatkaa tällä tiellä niin ei työ kauaa jatku. Pistetään vielä pari Lehteä johtamaan hallitusta (vrt TietoEnator) ja poistetaan pari onnistunutta johtajaa listalta niin eiköhän tappioiden tie ala ja ei enää tarvitse surra optiovoittoja. Onhan se hienoa, että Halonen ja Häkämies löysivät yhteisen palkitsemislinjauksen.

Ei ole olemassa kohtuullisia palkkioita. Johtajan on aina saatava enemmän kuin edellinen johtaja tai kilpailevan yhtiön johtaja. Se on kapitalismia, jonka perusolemus ruokkii kateutta. Ja kateus ruokkii ahneutta. Kierre on valmis.
Fortumin palkkio-ongelma mihinkään poistu, vaikka johto vaihdetaan. Tulemme näkemään muutaman vuoden kuluessa samanlaisen kateuskeskustelun, jossa vaaditaan kohtuullisuutta. Tätä pyörää ei enää saa mitenkään nelikulmaiseksi.

Entä kun johtajat vaikuttavat yritysten menestykseen myönteisesti? eikö oheinen vaikuta myös julkiseen hyvinvointiin esimerkiksi verojen, palkanmaksun yms. myötä.

Juhani: ”Fortumin palkkio-ongelma mihinkään poistu, vaikka johto vaihdetaan. Tulemme näkemään muutaman vuoden kuluessa samanlaisen kateuskeskustelun, jossa vaaditaan kohtuullisuutta. Tätä pyörää ei enää saa mitenkään nelikulmaiseksi.”

Miksi asiasta ei voisi keskustella niin, että kateuskeskustelun sijaan käytäisiin hyvinvointikeskustelua?

Osakekurssiin sidotut palkkiot kiihottivat luomaan pohjoismaisen sähkökartellin ja sähköasiakkaille tariffien monta kertaa vuodessa jatkuneen noston. Kun näin voitto ja osinko nousi, nousi myös osakekurssi.

EU:n päästökauppa toi lisävoittoja samoin vaihtoehtoisten energiahintojen nousu. Mutta kyllä Siperia vielä opettaa näitä öykkäreitä. Tosin sen suurinvestoinnin maksajiksi joutuvat suomalaiset sähköasiakkaat.

Näitä luetaan juuri nyt