Mikael Jungnerin potkut herkistivät median

Otteita iltapäivälehtien viikonloppulööpeistä: ”Jungner avoimena: Ylilyöntejä oli EI ERORAHAA”, huutaa Iltalehti.

”Raskaat ajat Mikaelin rinnalla: Maria Jungnerin avoin haastattelu”, säestää Ilta-Sanomat.

Kansallisen mediayhtiö Ylen johdosta potkut saanut Mikael Jungner on saanut toimittajilta ylenpalttista ja jakamatonta sympatiaa. Jopa kaiken kokenut taloustoimittaja herkistyy draaman äärellä.

Medialeirien näkemykset eroavat kuitenkin jyrkästi siinä, olivatko Jungnerin potkut silkkaa politiikkaa vai ensimmäinen kerta, jolloin politiikkaa ei Ylen korkeimman johtajan valinnassa ollut lainkaan.

Vaikka Jungnerille sataa työtarjouksia politiikan, tieteen, taiteen, kulttuurin ja liike-elämän kentiltä, hänen erorahatta jääminen on herättänyt tyrmistystä. EI ERORAHAA!

Miksi ihmeessä johtajalle pitäisi maksaa eroraha, vaikka hänen määräaikainen työsuhteensa päättyy sopimuksen mukaisesti? Sitä ei Jungner itsekään ymmärrä.

Suomessa alkaa tosin olla jo sääntö, että johtajasopimuksessa on kultaiseksi kädenpuristukseksi tai kultaiseksi sateenvarjoksi kutsuttu lauseke. Se takaa toimitusjohtajalle vuoden tai jopa parin vuoden palkkaa vastaavan korvauksen. Lisäksi toimitusjohtajalle lähes poikkeuksetta kuuluu ylimääräinen eläke, joka maksaa yhtiölle enemmän kuin lakisääteinen työeläke.

Erottamisen syyksi riittää pelkästään se, että yhtiön hallituksen puheenjohtajan ja toimitusjohtajan henkinen kemia ei kohtaa.

Esimerkiksi suurissa pörssiyhtiöissä, osuuskunnissa ja keskinäisesti omistetuissa vakuutusyhtiössä, joilla ei ole selkeää, vahvaa omistajaa, toimitusjohtajan asema on usein niin vahva, että hän pystyy itse ratkaisevasti vaikuttamaan esimiehensä nimittämiseen. Hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet saavat silloin olla kiitollisia toimitusjohtajalle omasta asemastaan ja kymmenien, jopa yli sadan tuhannen euron vuosipalkkioistaan.

Yritysten valtasuhteet ja niitä ilmentävät johtajien äkkilähdöt ovat talousjournalismin kauraa, jota toimittajat jauhavat suurin otsikoin päivästä toiseen. Media-alan potkut ja nimitykset kiehtovat toimittajia erityisesti. Tuhannen työpaikan menetys pienellä teollisuuspaikkakunnalla katoaa siinä tohinassa sivun laitaan muutaman palstan juttuun.