Metsäteollisuuden katastrofitulevaisuus

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Metsäntutkimuslaitos yrittää tosissaan pilata orastavan suvitunnelman.

Tänään torstaina julkaistiin arvio siitä, miten suomalaisella metsäalalla tänä vuonna menee. Odotetun katastrofaalisesti, paperin tuotanto ja vienti pienenevät 25 prosenttia, sahatavaran ”vain” 16 prosenttia. Puupulasta ei enää puhuta, hakkuiden määrä pienenee yli 20 prosenttia.

Todellinen murheiden kirja (tai pikemminkin murheiden pdf-tiedosto) on kuitenkin keskiviikkona julkaistu Arvio Suomen puunjalostuksen tuotannosta ja puunkäytöstä vuosina 2015 ja 2020 (myönnetään, ei kuulosta kovin pahaenteiseltä). Selvityksessä arvioidaan, kuinka paljon puuta metsäteollisuus tarvitsee Suomessa kuuden ja 11 vuoden kuluttua.

Muutamia poimintoja:

  • Paperinkulutuksen Suomen tärkeissä vientimaissa arvioidaan vähenevän (tämä ei ole uutta).
  • Paperiteollisuuden tuotanto supistuu Suomessa kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä (tähän mennessä se on suuren huudon saattelemana supistunut 18 prosenttia).
  • Suomen uusin paperikone on 11 vuotta vanha, uudet investoinnit ovat epätodennäköisiä.
  • Uusia tuotteita Suomen puunjalostuksessa on odotettavissa vain energiantuotannossa.
  • Metsäteollisuuden puunkäyttö vähenee 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä (jokainen saa itse päättää, onko tämä hyvä vai huono asia)

Metlan edellinen, pessimistisenä pidetty ennuste paperiteollisuuden tilasta on toteutumassa ­- kuusi vuotta ennakoitua aiemmin.

Suomi elää nykyään jo jostain ihan muusta kuin metsästä, mutta metsäteollisuus tekee edelleen parisenkymmentä prosenttia Suomen viennistä.

Suomalaiset metsäyhtiöt eivät katoa mihinkään, ne kuitenkin laajentavat toimintaansa jossain ihan muualla kuin Suomessa. Meillä on luvassa lisää tehtaiden sulkemisia, todennäköisesti yhden tehtaan paikkakunnilla, joille sellu- tai paperitehdas on olennaisen tärkeä.