Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Metsäteollisuuden katastrofitulevaisuus

Jarmo Raivio
Blogit Nurkanvaltaaja 28.5.2009 18:43

Metsäntutkimuslaitos yrittää tosissaan pilata orastavan suvitunnelman.

Tänään torstaina julkaistiin arvio siitä, miten suomalaisella metsäalalla tänä vuonna menee. Odotetun katastrofaalisesti, paperin tuotanto ja vienti pienenevät 25 prosenttia, sahatavaran ”vain” 16 prosenttia. Puupulasta ei enää puhuta, hakkuiden määrä pienenee yli 20 prosenttia.

Todellinen murheiden kirja (tai pikemminkin murheiden pdf-tiedosto) on kuitenkin keskiviikkona julkaistu Arvio Suomen puunjalostuksen tuotannosta ja puunkäytöstä vuosina 2015 ja 2020 (myönnetään, ei kuulosta kovin pahaenteiseltä). Selvityksessä arvioidaan, kuinka paljon puuta metsäteollisuus tarvitsee Suomessa kuuden ja 11 vuoden kuluttua.

Muutamia poimintoja:

  • Paperinkulutuksen Suomen tärkeissä vientimaissa arvioidaan vähenevän (tämä ei ole uutta).
  • Paperiteollisuuden tuotanto supistuu Suomessa kolmanneksella vuoteen 2020 mennessä (tähän mennessä se on suuren huudon saattelemana supistunut 18 prosenttia).
  • Suomen uusin paperikone on 11 vuotta vanha, uudet investoinnit ovat epätodennäköisiä.
  • Uusia tuotteita Suomen puunjalostuksessa on odotettavissa vain energiantuotannossa.
  • Metsäteollisuuden puunkäyttö vähenee 30 prosenttia vuoteen 2020 mennessä (jokainen saa itse päättää, onko tämä hyvä vai huono asia)

Metlan edellinen, pessimistisenä pidetty ennuste paperiteollisuuden tilasta on toteutumassa ­- kuusi vuotta ennakoitua aiemmin.

Suomi elää nykyään jo jostain ihan muusta kuin metsästä, mutta metsäteollisuus tekee edelleen parisenkymmentä prosenttia Suomen viennistä.

Suomalaiset metsäyhtiöt eivät katoa mihinkään, ne kuitenkin laajentavat toimintaansa jossain ihan muualla kuin Suomessa. Meillä on luvassa lisää tehtaiden sulkemisia, todennäköisesti yhden tehtaan paikkakunnilla, joille sellu- tai paperitehdas on olennaisen tärkeä.

Jarmo Raivio

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Keskustelu

Ja niin paljon kuin sen metsäteollisuuden alttarille on uhrattu… Suot ja korvetkin ojitettu järkiään puunkasvatukseen, järvet pilattu sameiksi ja kukkiviksi, pellotkin moni istuttanut koivikoksi tuvannurkkaa myöten. Metsät muutettu muutaman lajin höttöpuupelloiksi, aukot kynnetty läpipääsemättömiksi. Nytkö se on kinohi?

tämän metsäteollisuuden tulevaisuudenkuvan voisi melkein samantien laajentaa koko eurooppalaisen teollisuuden mittaiseksi, tällä hetkellä on tapahtumassa globaalissa mittakaavassa niin järkyttävän isoja teollisuustoimintasiirtymiä aasiaan, etelä-amerikkaan ja siitä tulevaisuudessa vakaampiin afrikan maihin, että tulevaisuudessa rikkaat aasialaiset turistit käyvät ihmettelemässä teollisen vallankumouksen ja alkuvaiheen synnyinsijoja euroopassa. Samalla kun eurooppalainen sivistysyhteiskuntamuotoisuus on pelkkä muisto 1900-luvulta….

Näitä luetaan juuri nyt