Meksikonlahden öljyvuoto: Markkinat rankaisevat BP:tä

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

British Petroleumin osakekurssi on menettänyt arvostaan noin 50 miljardia euroa Meksikonlahden öljyvuodon takia.

Öljyvuoto on osoittautunut Yhdysvaltain historian pahimmaksi ympäristökatastrofiksi. Mereen on pulpunnut kuudessa viikossa vähintään 68 miljoonaa litraa öljyä, joka tuhoaa kalastajien elinkeinon ja uhkaa alueen koko ekosysteemiä.

Öljyjätti BP on yrittänyt turhaan tukkia öljyvuotoa mitä erilaisimmilla menetelmillä. Viime viikolla öljyputki oli tarkoitus tukkia mudalla ja sementillä, mutta sunnuntaina yhtiö ilmoitti epäonnistuneensa taas kerran.

BP:n tulevaisuus ei näytä hyvältä. Yhdysvaltain oikeusministeri Eric Holder lupasi tiistaina aloittaa rikostutkinnan öljyvuodosta. Holder vakuutti, ettei ympäristökatastrofin lasku jää veronmaksajien maksettavaksi.

Markkinat rankaisivat yhtiötä välittömästi, ja BP:n osake romahti 15 prosenttia. Tiistain pudotus oli jyrkin 18 vuoteen. Se kertoo siitä, että sijoittajat äänestävät jaloillaan ja pyrkivät eroon yhtiön osakkeista.

BP:n osake on menettänyt öljyvuodon takia 34 prosenttia arvostaan. Rahassa se tekee 50 miljardia euroa.

Mutta myös öljyvahingon siivoaminen maksaa miljardeja. Yhdysvalloissa arvioidaan, että siivouslasku saattaa nousta jopa 14 miljardiin dollariin eli 11 miljardiin euroon, kun kalastukselle ja turismille aiheutuvat vahingot lasketaan mukaan.

BP kertoo käyttäneensä tähän mennessä yli 800 miljoonaa euroa – 15 prosenttia vuoden ensimmäisen neljänneksen nettotuloistaan – öljyn siivoamiseen merestä ja rannikolta.

Lisäksi yhtiö on luvannut 500 miljoonaa dollaria eli yli 400 miljoonaa euroa Meksikonlahden öljykatastrofin vaikutusten tutkimiseen. Yhtiön pääjohtaja Tony Hayward lupaa, että BP tekee kaikkensa vähentääkseen öljyvuodosta aiheutuvia tuhoja.

Brittiläinen BP on maailman kolmanneksi suurin energiayhtiö. Se työllistää yli 80 000 ihmistä yli sadassa maassa.