Länsi elää yli varojensa, Kiina rahoittaa

symbolikuva raketista

Siitä on jo yli 30 vuotta, kun Kiinan kommunistinen puolue aloitti johtajansa Deng Xiaopingin johdolla maan talousuudistuksen. Puhemies Maon suuri harppaus ja kulttuurivallankumous jäivät historian oikuiksi, mutta kommunistinen puolue pitää yhä tiukasti kiinni vallastaan ja tukkii toisinajattelijoiden suut.

Eihän tässä näin pitänyt käydä. Länsimaiset liikemiehet ja poliitikot uskoivat tai uskottelivat, että vapaakauppa ja kansainväliset taloudelliset suhteet tuovat Kiinaan kasvavan vaurauden lisäksi vähitellen myös sananvapauden ja demokratian. Kuviteltiin, että voimistuva keskiluokka ja holhoukseen kyllästynyt sivistyneistö pakottavat Kiinan kommunistihallinnon poliittisiin myönnytyksiin.

Myönnytykset ovat jääneet vähäisiksi, eivätkä yksipuoluejärjestelmän puitteissa rikastuneet liikemiehet näytä edes erityisemmin kaipaavan sananvapautta ja demokraattisia oikeuksia.

Länsimaisissa poliitikoissa ja liikemiehissä kommunistihallinto herättää pelonsekaista ihailua, koska se saa asiat tapahtumaan. Jos Kiina haluaa olla maailman johtava tuulivoimamaa, se rakentaa ennen näkemättömän suuren tuulivoimapuiston nopeammin kuin suomalaiset viranomaiset ehtivät myöntää luvat muutaman tuulimyllyn pystyttämiseen.

Yhtä määrätietoisesti Kiina näyttää ottavan haltuunsa johtavan aseman aurinkokennojen ja sähköautojen valmistajana. Eikä puhettakaan, että Kiina hidastaisi Japanin tsunamin ja ydinvoimalaonnettomuuden vuoksi omaa kunnianhimoista ydinvoimaloiden rakennusohjelmaansa.

Myös fossiilisten polttoaineiden kulutus lisääntyy Kiinassa kovaa vauhtia samaan aikaan kun Euroopan unioni yrittää hillitä hiilidioksidin päästökaupalla ilmaston lämpenemistä.

Velka-apu nöyryyttää

Kiina ja muut Aasian maat säilyttävät ilmeisesti lähivuosikymmeninäkin asemansa maailman nopeimmin kehittyvinä talouksina. Etelä-Korea on niille kannustava esimerkki. Puoli vuosisataa sitten Etelä-Korean kansantuote oli jopa pienempi kuin esimerkiksi Kenian ja Nigerian, nyt se on 20-kertainen.

Demografia on yksi Aasian vääjäämätön menestystekijä. Maailman koko väestöstä noin 1,5 miljardia on 12-24-vuotiaita. Heistä 87 prosenttia asuu kehitysmaissa, ja tästä joukosta valtaosa Aasiassa.

Eteenpäin pyrkivä keskiluokka on Aasian menestyksen liikkeelle paneva voima. Valtava työvoimareservi, insinööritaidon erittäin voimakas kasvu, globaaliin bisnekseen tähtäävä kunnianhimoinen yrittäjyys ja niin sanotut ”yritysystävälliset” hallitukset pitävät myös huolen siitä, että kasvu jatkuu voimakkaana.

Kun tähän vielä lisätään pääomien ylijäämä, korkea säästämisaste, pieni julkinen velka ja muhkea maksutase, ei kasvua voi mikään estää.

Jo viiden vuoden kuluttua maailmassa arvioidaan olevan pari miljardia ihmistä, jotka ansaitsevat yli 10 000 dollaria vuodessa. Heistä joka neljäs asuu Kiinassa.

Kiinan nopeasti kasvava taloudellinen mahti ilmenee länsimaita nöyryyttävimmällä tavalla Yhdysvaltain ja Euroopan velkakriisissä. Kiina on yli varojen ja tulojen elävien amerikkalaisten suurin ulkomainen rahoittaja, ja kohta se on ilmeisesti pelastamassa ylijäämillään myös Eurooppaa.

Pelastustöissään Kiina ei tietenkään ole pyyteetön. Maa haluaa, että amerikkalaiset ja eurooppalaiset pystyvät jatkossakin kuluttamaan sen tuotteita ilman suurempia häiriöitä.

Kiinan lainat rikkaille länsimaille ovat kuitenkin pois Kiinan omasta kulutuksesta ja hyvinvoinnista. Siksi vaurastumisesta osattomiksi jääneet talonpojat ja kaupunkien hikipajojen työläiset saattavatkin olla Kiinan kommunistihallinnolle suurempi vaara kuin vauras keskiluokka.

Kuvitus Janne Tervamäki