Lama kurittaa Venäjän superrikkaita
Talouslama ei ole jättänyt rauhaan edes maailman rikkaita. Varsinkin venäläiset suurliikemiehet ovat kärsineet valtavia tappioita.
Talouslehti Forbesin mukaan maailman dollarimiljardöörien määrä on pudonnut vuodessa 1125:stä alle 800:aan, kun omaisuuksien arvot ovat sulaneet talouskurimuksessa.
Forbesin laatiman listan kärkeen on kiilannut jälleen Microsoftin perustaja Bill Gates, joka jäi viime vuonna kolmannelle sijalle. Lehti laskee hänen omaisuutensa arvoksi noin 40 miljardia dollaria eli reilut 30 miljardia euroa.
Viime vuoden ykkönen, suurisijoittaja Warren Buffett putosi nyt toiseksi. Kolmantena oli meksikolainen liikemies Carlos Slim, joka on luonut omaisuutensa telebisneksessä.
Forbesin lista osoittaa, että talouslama on koetellut erityisen tylysti venäläisiä oligarkkeja. Venäjällä on nykyisin 32 miljardööriä, kun heitä oli vielä viime vuonna 87.
Oligarkkien vauraus on romahtanut öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen laskun takia. Monet heistä ovat käytännössä konkurssikypsiä ja joutuvat nyt hakemaan valtiolta apua selviytyäkseen jättimäisistä veloistaan.
Kaikkein pahiten on kärsinyt alumiinipohatta Oleg Deripaska, joka on menettänyt talouskriisissä lähes 90 prosenttia omaisuudestaan. Forbes luokitteli hänet vielä viime vuonna Venäjän rikkaimmaksi ja koko maailman yhdeksänneksi rikkaimmaksi mieheksi 28,6 miljardin dollarin omaisuudellaan.
Deripaska velkaantui pahasti ostettuaan neljänneksen siivun maailman suurimmasta nikkelin tuottajasta Norilsk Nickelistä, joka omistaa Suomessa Harjavallan nikkelitehtaan.
Deripaska on joutunut panttaamaan 25 prosenttia alumiiniyhtiönsä UC Rusalin osakkeista Venäjän valtiolle 4,5 miljardin dollarin lainaa vastaan. Hän on joutunut neuvottelemaan länsipankkien kanssa lisäaikaa lyhennyksilleen ja myymään yhtiöitään Kanadassa sekä Saksassa.
Muun muassa it-alalla ja pankkibisneksessä mukana olevan Sistema-konsernin pääomistaja Vladimir Jevtušenkov on myös menettänyt lähes 90 prosenttia omaisuudestaan, joka arvioitiin ennen kriisiä kymmenen miljardin dollarin arvoiseksi.
Metalliteollisuudessa omaisuutensa luoneet Aleksei Mordašov ja Vladimir Potanin kuuluvat häviäjiin, samoin jalkapallojoukkue Chelsean omistaja Roman Abramovitš, jonka omaisuudesta on tuhoutunut kaksi kolmasosaa. Abramovitš on siitä huolimatta edelleen toiseksi rikkain venäläinen.
Parhaiten ovat menestyneet ne, jotka myivät omaisuuttaan ennen talouskriisiä ja joilla on nyt käteistä. Forbesin mukaan Venäjän rikkain on nyt Mihail Prohorov, joka myi Potaninille 50 prosenttia sijoitusyhtiö KM Investistä ja Deripaskalle 25 prosentin osuutensa Norilsk Nickelissä.
Prohorovin sanotaan netonneen kaupoissa noin yhdeksän miljardia dollaria. Sitä paitsi Derpaskan alumiiniyhtiö United Co. Rusal on hänelle edelleen velkaa 2,8 miljardia dollaria.
Venäläisten köyhtyminen näkyy myös siinä, että Moskova on menettänyt asemansa maailman rikkaiden pääkaupunkina. Moskovassa asui vielä viime vuonna 74 miljardööriä, New Yorkissa 71 ja Lontoossa 36. Nyt heitä asuu New Yorkissa 55, Lontoossa 28 ja Moskovassa enää 27.