Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Lähikauppa tekee kuolemaa

Juha Jaakkola
Blogit Nurkanvaltaaja 7.4.2010 08:10

Mikä on se kauppa, jonka nimi tuo mieleen hindulaisen luovuuden ja tuhon jumalan? Se on Siwa. Siwa taas on Suomen Lähikauppa Oy:n myymäläketju, jonka suurin omistaja on ruotsalainen pääomasijoittaja IK Investment Partners. Yhtiön muut omistajat ovat osuuskunta Tradeka ja monialakonserni Wihuri.

Suomen Lähikaupan toimitusjohtaja Leena Saarinen sai viime viikolla potkut. Omistajat kyllästyivät Lähikaupan tappioihin.

Suomen Lähikaupan liikemerkissä pyöräilee ilmeisesti Siwan tyytyväinen asiakas. Pyörän korissa näyttää olevan tölkki maitoa ja patonki. Merkki ilmentää kaupan uutta ajattelua, asiakasläheisyyttä ja palveluhenkisyyttä. Hempeä vihreys, sinitaivas ja poutapilvet herättävät epämääräisiä ajatuksia Hyvästä Elämästä.

Liikemerkillä ja julistuksilla ei yhteen muottiin puristettua myymäläketjua muuteta. Kun ketjuohjaus on vuosikaudet kieltänyt paikallisen järjenkäytön, on turha kuvitella nopeita muutoksia.

Kerron esimerkin.

Vietän paljon aikaa kylässä, jossa on K-kauppa, Siwa ja huoltoaseman elintarvikekioski. Siwa on valikoimiltaan täsmälleen samanlainen kuin kaikkialla muuallakin Suomessa. Kun pyydän, että ottaisin kuivan siiderin mieluummin jääkaappikylmänä kuin hyllystä kesänlämpimänä, minulle vastataan: ”Ei se käy. Hyllykuvat tulevat Helsingistä, ja hyllyt on täytettävä täsmälleen niiden mukaisesti.”

Ei ihme, että Siwoilla menee huonosti. Suurista Valintataloistaan ja Euromarketeistaan Suomen Lähikauppa kuitenkin luopuu, joten yhtiön tulevaisuus on tämän yhden kortin varassa.

Pääomasijoittajalle ei ole tapana kauan katsella sijoitustensa sulamista. Jotain Siwoille täytyy pian tapahtua.

Päivittäistavarakaupan asiakkaalle vaihtoehdot käyvät todella vähiin, jos Siwat myydään esimerkiksi Keskolle ja osuuskaupparyhmälle. Viime vuonnakin kahden jättiläisen markkinaosuudet kasvoivat, ja suuret kauppakeskukset valtaavat vääjäämättä lähikauppojen elintilaa. Se ei koske pelkästään lähikauppoja isolla L:llä vaan myös K-kauppiaita.

IK Investmentin kaltaisen pääomasijoittajan pankkiirit eivät itse lähde mukaan mihinkään hankkeeseen ilman lupausta omaan osuuteen yhtiön voitosta. Tuskin Lähikaupastakaan tulee kyläyhteisön tai korttelikunnan palvelukeskus ja kohtaamispaikka, jos sitä ei pidä yllä todellinen kauppias, jolla on oma näkemys, tahto ja osuus liiketoiminnan tuloksesta.

Tuskin sekään auttaa. Suurten tavaravirtojen logiikka ja logistiikka jyräävät alleen lähikauppaidealismin.

 

Juha Jaakkola

Keskustelu

Samanlaisia kokemuksia mökkikunnasta, jossa on kesän ajan väkeä kaksi kertaa kunnan asukasmäärä. Pieni s-kauppa täynnä väkeä, kysytyimpien tuotteiden hyllyt usein tyhjinä. Vastuumyyjä sanoo tilaustoiveesta, että pääkonttori päättää mitä tänne tilataan.

Koominen yksityiskohta, että muutaman kilomertin päässä on pieni elintarviketehdas. Sen tuotteita ei ole, mutta tanskalaista ja saksalaista vastaavaa sapuskaa on. Meinas hihat palaa, kun ei kahteen viikkoon saatu ohrasuurmoita uunipuuroa varten, mutta 30 lajia Etelä-Euroopasta tuotuja makarooneja on.

Poikkeuksiakin on. Menee jo mainonnan puolelle, mutta taannoin lomareissulla Savossa Konnuslahden kyläkauppias toi illalla mökille kylmän olutkorin, kun ei ollut kaupassa haluttua merkkiä. – Maaseudun pienet kyläkaupat menestyvät, jos toimivat monipalveluilla, vuorovaikutteisesti ja ennenkaikkea lähiruokaa ja -palveluja tarjoten.

Ei tee kuolemaa. On kuollut jo. Ns. kilpailu on tappanut ne, jotka eivät ole älynneet liittyä voittajiin. Ja Suomi häviää.

Edellä mainitut esimerkit kertovat karua kieltään suomalaisen johtamisen huonoudesta. Siis nuo tapaukset, joissa paikallisen myymälän vetäjällä ei ole mitään sananvaltaa myymälänsä tuotevalikoimaan ja tuotteiden sijoitteluun, vaan kaikki määrätään Helsingin pääkonttorista käsin.

Eikös tuota samaa keskusjohtoisuutta yritetty aikoinaan Neuvostoliitossa, ja silloinkin aika kehnoin tuloksin?

On suorastaan tragikoomista, että suomalaiset johtajat – jotka enimmäkseen edustavat kokoomuslaista arvomaailmaa – astuvat täsmälleen samaan miinaan kuin itänaapurimme kommunistit aikoinaan.

”Edellä mainitut esimerkit kertovat karua kieltään suomalaisen johtamisen huonoudesta”

Onkos LIDLI:n saksalainen johtaminen jotenkin erillaista?

Näitä luetaan juuri nyt