Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Kuka ostaisi Nokian?

Teppo Tiilikainen
Blogit Nurkanvaltaaja 29.4.2012 08:00
Kuvitus Janne Tervamäki.

Nokia taistelee olemassaolostaan. Alkuvuoden tulos oli 260 miljoonaa euroa tappiolla, muutaman kuukauden myynnissä olleet Windows Lumia -älypuhelimet eivät ole onnistuneet paikkaamaan peruspuhelinten syöksykierrettä. Suurimmat ongelmat ovat Kiinassa, missä Nokian liikevaihto romahti 70 prosenttia.

Suuret eurooppalaiset teleoperaattorit eivät usko, että Nokia pärjäisi kamppailussa Applen iPhonea ja Googlen Androidia vastaan. Ne ovat pettyneitä Nokian uutuuksien kysyntään, vaikka niitä pidetäänkin sinänsä laadukkaina puhelimina.

Vielä viisi vuotta sitten Nokia oli huomattavasti arvokkaampi yhtiö kuin Apple. Nyt Applen osakkeiden yhteenlaskettu hinta ylittää 40-kertaisesti Nokian pörssiarvon.

Suomessa Nokia on edelleen pörssin suosituin kansanosake, mutta sen arvo on pudonnut yli 95 prosenttia vuoden 2000 huipusta. Nokian osakkeesta maksettiin tuolloin lähes 65 euroa. Viime viikon tulosjulkistuksen jälkeen pörssikurssi painui alle kolmeen euroon.

Nokia pani viime vuonna koko tulevaisuutensa Microsoft-yhteistyön varaan. Nyt näyttää siltä, että Windows-käyttöjärjestelmään perustuva strategia oli virhe. Toimitusjohtaja Stephen Elop korostaa, että Nokian on nopeutettava uudistustyötään. Mutta kauanko nykymuotoinen Nokia on ylipäätään olemassa?

Nokian osake on niin halpa, että markkinoilla spekuloidaan jatkuvasti, kuka yhtiön ostaa. Viime vuonna väitettiin, että eteläkorealainen Samsung suunnittelisi Nokian kaappaamista.

Microsoftin on sanottu havittelevan Nokiaa omaksi laitevalmistajakseen, Facebookin ja kiinalaisten kännykkävalmistajien väitetään kiinnostuneen Nokian patenteista.

Applella on niin paljon rahaa, että se voisi helposti ostaa Nokian. Intelin huhutaan olevan kiinnostunut Nokiasta – ensimmäinen Intelin prosessorilla toimiva älypuhelin tulee myyntiin huhtikuun lopulla. Googlea pidettiin todennäköisenä ostajaehdokkaana, kunnes se osti viime vuonna kännykkävalmistaja Motorolan 12,5 miljardilla dollarilla eli noin 9,6 miljardilla eurolla.

Nokia olisi kannattava ostos, vaikka ei uskoisikaan yhtiön tulevaisuuteen. Nokian pörssiarvo on pudonnut runsaaseen 10 miljardiin euroon, vaikka sen pelkät patentit ovat 8-9 miljardin euron arvoisia ja yhtiön kassassa on lähes viisi miljardia euroa. Myös Nokian tuotemerkki on edelleen arvokas.

Fortum kärjessä

Vuosituhannen alussa Nokia oli Euroopan arvokkain ja koko maailman seitsemänneksi arvokkain yhtiö. Nokian markkina-arvo kohosi ylimmillään 230 miljardiin euroon ja sen osuus Helsingin pörssin kokonaisvaihdosta oli kaksi kolmasosaa.

Nykyisin Helsingin pörssin kalleimmat yhtiöt ovat Nordea 25 miljardin ja Telia-Sonera 20 miljardin euron markkina-arvolla, mutta ne ovat kirjoilla Ruotsissa.

Suomalaisyhtiöistä ykköspaikalle on kiilannut Fortum lähes 14,4 miljardin euron markkina-arvolla. Nokia taistelee kakkospaikasta vakuutuskonserni Sammon kanssa.

Nokia on menettänyt Suomen menestyneimmän yhtiön tittelin Koneelle, jonka osakekurssi on kallistunut kolmessa vuodessa 150 prosenttia. Yhtiön markkina-arvo on noin 9,2 miljardia euroa.

Suomalaiset osakemarkkinat ovat kokeneet tällä vuosituhannella muutenkin kovia. Helsingin pörssissä noteerattujen yhtiöiden pörssiarvo oli vuonna 2000 kaksi kertaa suurempi kuin nyt. Pörssin yleisindeksi kohosi tuolloin korkeimmillaan 18 000 pisteeseen, nyt liikutaan alle 5 500:n lukemissa.

Sitä paitsi Helsingin pörssi ole enää suomalainen yhtiö. Se liitettiin 2003 ruotsalaiseen OMX-konserniin, joka siirtyi viisi vuotta sitten amerikkalaisen Nasdaqin omistukseen.

Teppo Tiilikainen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Windows-kumppanuus ei ollut strateginen virhe vaan nimenomaan strategisesti ainoa hyvä ja suorastaan nerokas ratkaisu. Se tehtiin todella myöhään taktisen toteuttamisen kannalta, ei kuitenkaan liian myöhään toivottavasti. Kysymys on ekosysteemien sodasta. Symbianilla ei ollut mitään eloonjäämisen mahdollisuuksia, koska ei ole Symbian-ekosysteemiä. Sitä ei koskaan aidosti yritetty vaan hukattiin aikaa. Blackberryllä on vastaava historia kuin Nokialla, katsotaan miten sille käy.

”Nokia olisi kannattava ostos, vaikka ei uskoisikaan yhtiön tulevaisuuteen. Nokian pörssiarvo on pudonnut runsaaseen 10 miljardiin euroon, vaikka sen pelkät patentit ovat 8-9 miljardin euron arvoisia ja yhtiön kassassa on lähes viisi miljardia euroa. Myös Nokian tuotemerkki on edelleen arvokas.”

Asia on, miten sitä katsotaan.
Ex-microsoftilainen Jungner:

”Kolmannessa vaihtoehdossa Nokia ostetaan pois markkinoilta. Koska Nokia ei tarjoaisi lisäapua Applelle, Googlelle, Samsungille tai Microsoftille löytyisi potentiaalinen ostaja arvatenkin Aasiasta. Jokin kiinalainen kasvava mobiilialan yritys saattaa haaveilla Nokiasta vahvistamaan brändiään (case Volvo) tai patenttisalkkuaan. Tätä vaihtoehtoa rajaa Nokian myrkkypilleri. Yli 30 prosenttia Nokiasta hankkinut joutuu tekemään kaikista lopuista osakkeista ostotarjouksen. Myrkkypillerissä on mekanismeja, jotka nostaisivat yhtiön hinnan huikeasti yli sen 10 miljardin, joka on Nokian pörssiarvo. Patenttisalkku on tällä hetkellä Nokian arvokkain osa, mutta patentit vanhenevat. Käytännössä suurilla valmistajilla on nykyisin kaikilla isot patenttisalkut, joiden käyttöoikeuksia ne vaihtavat keskenään päittäin. Rahaa toki liikkuu, mutta ei niin suuria summia, että ne oikeuttaisivat julkisuudessa esitetyt arviot Nokian patenttisalkun arvosta. Lisäksi kuihtuneen Nokian on jatkossa vaikeampaa saada enää omia patenttejaan mukaan uusiin päätettäviin standardeihin. Vihamielistä valtausta todennäköisempää lieneekin tässä vaihtoehdossa se, että Nokia myy itse pois kännykkätuotantonsa, karttapalvelunsa, omistuksensa Nokia Siemens Networksista, patenttisalkkunsa tai brändinsä saadakseen rahaa etsiessään uutta avainta menestykseen. Myös fuusio voi toki tulla kyseeseen.”
http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/104510-miten-nokian-k%C3%A4y

Hyvä A123,
Windows-kumppanuus oli varmasti ihan hyvä ratkaisu, mutta samalla ei ollut mitään järkeä heittää pyyhettä kehään omalta jo toimivalta ekosysteemiltä (Ovi, Symbian ja Meego) ja hypätä kokonaan Microsoft-kelkkaan jolla ei ollut vielä minkäänlaista ekosysteemiä olemassa.
Ovi-palvelut olivat jo olemassa, eikä Microsoftilla ollut mitään tällaista valmiina. Päinvastoin, vieläkin ihan alkutekijöissään. Ollila kertoi, ettei Suomesta löytynyt tarvittavaa ohjelmisto-osaamista, mutta eikö sitä olisi voinut ostaa ulkomailta?
Summa Summarum; Nokialla oli olemassa välttävästi toimiva ekosysteemi, joka johdon toimesta tuhottiin ennen kuin oli siirrytty toiseen. Ihan varmasto olisi kannattanut odottaa ainakin siihen asti, että Microsoft siivet kantaa, ennen oman ekosysteemin alasajoa.
Nyt voidaan vain ihmetellä oliko se Huawei vai kuka vei?

Näitä luetaan juuri nyt