Kuka ostaisi Nokian?

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten
Kuvitus Janne Tervamäki.

Nokia taistelee olemassaolostaan. Alkuvuoden tulos oli 260 miljoonaa euroa tappiolla, muutaman kuukauden myynnissä olleet Windows Lumia -älypuhelimet eivät ole onnistuneet paikkaamaan peruspuhelinten syöksykierrettä. Suurimmat ongelmat ovat Kiinassa, missä Nokian liikevaihto romahti 70 prosenttia.

Suuret eurooppalaiset teleoperaattorit eivät usko, että Nokia pärjäisi kamppailussa Applen iPhonea ja Googlen Androidia vastaan. Ne ovat pettyneitä Nokian uutuuksien kysyntään, vaikka niitä pidetäänkin sinänsä laadukkaina puhelimina.

Vielä viisi vuotta sitten Nokia oli huomattavasti arvokkaampi yhtiö kuin Apple. Nyt Applen osakkeiden yhteenlaskettu hinta ylittää 40-kertaisesti Nokian pörssiarvon.

Suomessa Nokia on edelleen pörssin suosituin kansanosake, mutta sen arvo on pudonnut yli 95 prosenttia vuoden 2000 huipusta. Nokian osakkeesta maksettiin tuolloin lähes 65 euroa. Viime viikon tulosjulkistuksen jälkeen pörssikurssi painui alle kolmeen euroon.

Nokia pani viime vuonna koko tulevaisuutensa Microsoft-yhteistyön varaan. Nyt näyttää siltä, että Windows-käyttöjärjestelmään perustuva strategia oli virhe. Toimitusjohtaja Stephen Elop korostaa, että Nokian on nopeutettava uudistustyötään. Mutta kauanko nykymuotoinen Nokia on ylipäätään olemassa?

Nokian osake on niin halpa, että markkinoilla spekuloidaan jatkuvasti, kuka yhtiön ostaa. Viime vuonna väitettiin, että eteläkorealainen Samsung suunnittelisi Nokian kaappaamista.

Microsoftin on sanottu havittelevan Nokiaa omaksi laitevalmistajakseen, Facebookin ja kiinalaisten kännykkävalmistajien väitetään kiinnostuneen Nokian patenteista.

Applella on niin paljon rahaa, että se voisi helposti ostaa Nokian. Intelin huhutaan olevan kiinnostunut Nokiasta – ensimmäinen Intelin prosessorilla toimiva älypuhelin tulee myyntiin huhtikuun lopulla. Googlea pidettiin todennäköisenä ostajaehdokkaana, kunnes se osti viime vuonna kännykkävalmistaja Motorolan 12,5 miljardilla dollarilla eli noin 9,6 miljardilla eurolla.

Nokia olisi kannattava ostos, vaikka ei uskoisikaan yhtiön tulevaisuuteen. Nokian pörssiarvo on pudonnut runsaaseen 10 miljardiin euroon, vaikka sen pelkät patentit ovat 8-9 miljardin euron arvoisia ja yhtiön kassassa on lähes viisi miljardia euroa. Myös Nokian tuotemerkki on edelleen arvokas.

Fortum kärjessä

Vuosituhannen alussa Nokia oli Euroopan arvokkain ja koko maailman seitsemänneksi arvokkain yhtiö. Nokian markkina-arvo kohosi ylimmillään 230 miljardiin euroon ja sen osuus Helsingin pörssin kokonaisvaihdosta oli kaksi kolmasosaa.

Nykyisin Helsingin pörssin kalleimmat yhtiöt ovat Nordea 25 miljardin ja Telia-Sonera 20 miljardin euron markkina-arvolla, mutta ne ovat kirjoilla Ruotsissa.

Suomalaisyhtiöistä ykköspaikalle on kiilannut Fortum lähes 14,4 miljardin euron markkina-arvolla. Nokia taistelee kakkospaikasta vakuutuskonserni Sammon kanssa.

Nokia on menettänyt Suomen menestyneimmän yhtiön tittelin Koneelle, jonka osakekurssi on kallistunut kolmessa vuodessa 150 prosenttia. Yhtiön markkina-arvo on noin 9,2 miljardia euroa.

Suomalaiset osakemarkkinat ovat kokeneet tällä vuosituhannella muutenkin kovia. Helsingin pörssissä noteerattujen yhtiöiden pörssiarvo oli vuonna 2000 kaksi kertaa suurempi kuin nyt. Pörssin yleisindeksi kohosi tuolloin korkeimmillaan 18 000 pisteeseen, nyt liikutaan alle 5 500:n lukemissa.

Sitä paitsi Helsingin pörssi ole enää suomalainen yhtiö. Se liitettiin 2003 ruotsalaiseen OMX-konserniin, joka siirtyi viisi vuotta sitten amerikkalaisen Nasdaqin omistukseen.