Kriisi hellittää, mutta onko se vielä ohi?

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
symbolikuva talouskriisistä

Presidentti Barack Obama hävisi marraskuun kongressivaalit heikon taloustilanteen ja korkean työttömyyden takia. Nyt tilanne näyttää valoisammalta. Talouskasvu on päässyt vähitellen vauhtiin, ja pelot uudesta taantumasta ovat haihtuneet.

Obama neuvotteli joulukuussa republikaanien kanssa kompromissin, jolla presidentti George W. Bushin kaudella hyväksyttyjä verohelpotuksia jatkettiin kahdella vuodella. Samalla sovittiin työttömyyskorvausten jatkosta miljoonille amerikkalaisille.

Obama onnistui palauttamaan kuluttajien luottamuksen ainakin väliaikaisesti. Se on tärkeää talouskasvun kannalta – yksityinen kulutus muodostaa Yhdysvalloissa 70 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Valtiovarainministeri Timothy Geithner uskoo, että toiveikkuus on tarttunut myös yrityksiin. Ne ovat tehneet hyvää tulosta jo jonkin aikaa, mutta nyt ne ovat alkaneet myös palkata uutta väkeä.

Yhdysvaltain työttömyys on supistunut kahdessa kuukaudessa 9,8 prosentista tasan yhdeksään. Työttömyysluvut eivät ole kohentuneet tässä ajassa näin paljon kertaakaan yli 50 vuoteen.

Myös osakemarkkinat ovat yllättäneet myönteisesti. Teollisuusosakkeiden kehitystä mittaava Dow Jones -indeksi on kivunnut 87 prosenttia kahden vuoden takaisista pohjalukemistaan. Toinen keskeinen indeksi S&P 500 on noussut vielä jyrkemmin.

Alijäämäinen budjetti

Tilanne näyttää Obaman kannalta paljon paremmalta kuin syksyllä, mutta onko Yhdysvaltain kasvu kestävällä pohjalla?

Monet ekonomistit epäilevät, ettei ole. Asuntomarkkinat ovat yhä lamassa ja työttömyys pysyttelee amerikkalaisittain poikkeuksellisen korkealla.

Obama laskee, että yksityisellä sektorilla syntyy 150 000 työpaikkaa kuukaudessa. Työministeriön tilastot osoittavat kuitenkin, että niitä syntyi tammikuussa vain 36 000. Työllisyys kohenee hitaasti, koska monet työmarkkinoilta finanssikriisin aikana jättäytyneet palaavat nyt työnhakijoiksi.

Sitä paitsi elvytysrahat loppuvat ja talouspolitiikka kiristyy. Kongressivaalit voittaneet republikaanit pakottavat Obaman rajuihin leikkauksiin, mikä tietää uusia irtisanomisia.

Republikaanien mielestä Obaman ”keynesiläinen seikkailu” on epäonnistunut täydellisesti. He väittävät, että 814 miljardin dollarin elvytyspaketti työllistää lähinnä Kiinassa ja muualla Aasiassa – Yhdysvaltoihin on syntynyt heidän mukaansa uusia työpaikkoja vain julkiselle sektorille.

Obama tähtää vuoden 2012 presidentinvaaleihin, mutta äänestäjien toiveita on vaikea toteuttaa tässä tilanteessa. Mielipidekyselyjen mukaan amerikkalaiset ovat erittäin huolestuneita maansa velkaantumisesta. Samaan aikaan he vastustavat jyrkästi verojen korotuksia.

Obama esitteli maanantaina kongressille rajusti alijäämäisen budjettiehdotuksen, joka leikkaa poikkeuksellisesti puolustusmenoja mutta lupaa lisää rahaa koulutukseen.

Obama lupaa pudottaa budjettivajeen vuoteen 2015 mennessä siedettävälle reilun kolmen prosentin tasolle. Republikaanit pitivät vauhtia täysin riittämättömänä.

Republikaanien mielestä budjettiehdotus pohjautuu liian ruusuisille kasvuoletuksille. Edustajainhuoneen puhemies John Boehner sanoo, että Yhdysvallat kuluttaa liikaa, lainaa liikaa ja verottaa liikaa.

Yhdysvaltain julkinen velka on yli kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Velkaa on nyt yli 14 000 miljardia dollaria. Se tekee lähes 128 000 dollaria jokaista veronmaksajaa kohti.

Kuvitus Janne Tervamäki.