Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Kreikan valheella on pitkät jäljet

Juha Jaakkola
Blogit Nurkanvaltaaja 11.2.2010 10:30

Ensin Kreikka viekkaudella ja vääryydellä soluttautui yhteiseen eurovaluuttaan. Sen jälkeen maan hallitukset poliittisesta kokoonpanosta riippumatta valehtelivat tekaistuilla tilastoilla valtiontalouden tilasta ja velkaantumisvauhdista. Ja Euroopan Keskuspankki EKP ja EU:n komissio seurasivat tätä vehkeilyä avuttomina vierestä.

Ja nyt komissaarit, keskuspankkijohtajat ja EU-maiden valtiovarainministerit ihmettelevät, miten tämä kaikki pääsi tapahtumaan. Ei siinä mitään ihmettelemistä ole.

Niin tapahtui, koska niin annettiin tapahtua. Se oli tietoinen itsepetos.

EU:n perusongelma on se, etteivät sen ylikansalliset hallintoelimet voi päättää unionin jäsenmaiden kansallisesta talouspolitiikasta. Siihen niillä ei ole poliittisia valtuuksia. Kreikan hallituksen toimintakyky ei enää riipu edes oma maan parlamentista. Se punnitaan nyt Ateenan kaduilla.

Maastrichtin sopimus, jolla euromaat ovat sitoutuneet pitämään velkansa ja vajeensa kurissa, on painanut Kreikassa yhtä paljon kuin paperi, jolle se on painettu. Myös muissa EU-maissa Maastrichtin sopimus on nyt huono vitsi, joka ei yhtään naurata.

Silti esimerkiksi Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen virkansa puolesta vakuutti keskiviikkona TV1:n A Plussassa, että Kreikka hoitaa omin voimin sotkunsa, ja että kaikki eurovaltiot painavat budjettivajeensa kolmessa vuodessa kolmeen prosenttiin kansantuotteesta.

Niinpä niin. Ainakin siinä Liikanen on oikeassa, että nyt markkinat puhuvat. Sijoittajat vaativat Kreikan velkakirjoista nelisen prosenttiyksikköä suurempaa tuottoa kuin luotettavana maana pitämänsä Saksan velkapapereista.

Näinhän ei pitäisi teorian mukaan olla, koska Kreikalla ja Saksalla on yhteinen valuutta, eikä valtionlainoissa pitäisi olla pääoman menettämisen riskiä. Eihän valtio voi mennä konkurssiin ja jättää sijoittajia ilman saataviaan.

Kyllä se voi. Siitä on paljon esimerkkejä historiasta. Viime vuosisadan maailmansotien ja vallankumousten jälkeen moni valtio jätti velkansa maksamatta.

Euroalueen heikoimpiin lenkkeihin kuuluvalla Espanjalla on pitkät perinteet velkojien pettämisestä. Espanjan kruunu jätti vuosina 1557-1696 hoitamatta kaikki tai osan veloistaan peräti neljätoista kertaa, vaikka maa oli lastattu täyteen Amerikasta anastettua kultaa ja hopeaa.

Espanja menetti silloin suurvalta-asemansa Britannialle ja Hollannille. Tälläkin hetkellä valta siirtyy maailmassa poikkeuksellisen nopeasti rahattomilta rahoittajille.

Juha Jaakkola

Keskustelu

Tiivis analyysi, mutta yhtä seikkaa en allekirjoita.

”EU:n perusongelma on se, etteivät sen ylikansalliset hallintoelimet voi päättää unionin jäsenmaiden kansallisesta talouspolitiikasta”

Näin on mutta omat portaat pitäisi lakaista. EU:n hallintokoneiston olisi pitänyt seurata vähän tarkemmin Kreikan raportointia eikä vain seurata katseella. Vilpin suuruusluokka oli niin iso että pienellä vaivalla se olisi paljastunut. Muistaakseni jo rahaliiton syntyaikoina luin kirjoituksia, joissa epäiltiin vahvasti konvergenssikriteerien täyttymistä Kreikan osalta. Kreikan hyväksyminen rahaliiton jäseneksi olikin todennäköisesti poliittinen ratkaisu.

Rahaliiton sääntöjen rikkominen on maan tapa, johon ovat syyllistyneet Kreikan lisäksi muutkin jäsenvaltiot Suomea lukuunottamatta. Mekin olemme liittymässä seuraan.

Voimattomina euromaiden ei olisi tarvinnut seurata tilanteen kehittymistä, jos halua ja päätöksentekovoimaa olisi ollut. Uskottavaa ratkaisua ei taida nytkään syntyä

Muistaako enaa kukaan sita aikaa kun Suomi haki EU:n jasenyytta?
Kreikka oli silloin puheenjohtajamaa.
Sormi pystyssa sielta opastettiin, ylimielisen halveksivaan tyyliin, miten Suomen tulee ’kehittya’ ennenkuin kelpaa Euroopan sivistyneiden kanssa samaan poytaan syomaan.

Jo muinaiset roomalaiset sanoivat: ’Ala koskaan luota lahjaa tuovaan kreikkalaiseen.’

Ateenan metro, tupakkatukiaiset, maassa vierailevien EU-kansalaisten rivo kohtelu (jos hinta jostain tuotteesta on ilmoitettu, se kummasti muuttuu kun ostajana on jonkun muun maan kuin Kreikan kansalainen)…

Mutta:onhan sinne sentaan kelvanneet vaimoiksi suomalaiset sinisilmaiset naiset joilla on kaiken lisaksi siniset silmat.
Kreikkalaiset miehethan ovat IHANAN LUTUSIA!

Jäljet pelottavat, joten ei sitten Turkkiakaan tarvitse ottaa EU:n jäseneksi. Samanlaista Välimeren seudun koijausta. EU hajotkoon omaanmahdottomuuteensa ja tilalle pohjois protestanttisen Euroopan Nordeu. johon lisäksi Puola.

Turistit tuo rahaa…ulkona on lämmintä…mitään ei korjata…raunioita ihaillaan, suomalaiset olis nekin ajat sitten korjannu. Velttoa porukkaa , opiskeluaikoina tunsin muutaman.

Miksi suomalaisten pitää noudattaa sääntöjä ja olla vastuunkantajia ja siis maksajia ? Eikö nyt löytyisi sellaista kvoan linjan poliitikkoa Suomesta, joka panisi asiat poikki ja pinoon ? Jos asia sivuutetaan hymistellen, niin Soinin äänimäärään kasvua ei voi pysäyttää. Siihen tulee vielä ministeri Astridin mokat ulkomaalaispolitiikassa, niin ei ihme, jos täällä alkaa työttömyyden keskellä kyrsimään koko ajatus Eusta. Antaa kreikan kärvistellä omissa sotkuissaan. Maksakoot itse vaikka mellakoisivatkin ja särkisivät omia paikkojaan. Ollaan vaan heille ölvinä. Senpä vaan mekastakoot ja juonitelleet. Meidän on lopetettava tämä diakonia.

Näitä luetaan juuri nyt