Kohtuus kaikessa - myös pankkien kurittamisessa

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Rahan hinta nousee ja pääoman määrä markkinoilla pienenee.


Tällaisen ennusteen esittää ekonomisti Leena Mörttinen Elinkeinoelämän keskusliiton Prima-lehdessä. Mörttinen on Nordean European Affairs -yksikön johtaja, toisin sanoen pankin päälobbari.

Miksi rahan hinta sitten nousee? Mörttisen mukaan syynä ovat ensinnäkin rahoituskriisin opetukset pankkien riskienhallinnalle. Pankkien on yksinkertaisesti opeteltava hinnoittelemaan riskejä uudelleen – siis tarkistamaan hintoja ylöspäin.

Toinen tärkeä syy rahan kallistumiseen on pankkien ja yleensä rahoitusmarkkinoiden sääntelyn vahvistaminen. Mörttisen mielestä uutta sääntelyä on luvassa vähän liikaakin.

”Jos kaikki tämä sääntely, jolla halutaan vähän ylireagoiden pitää kuplat kurissa, toteutuu ehdotetussa muodossaan, jatkossa rahaa luodaan systeemiin merkittävästi aiempaa vähemmän. Tämä merkitsisi lainattavissa olevan rahan määrän kutistumista. Pääomasta tulee niukempaa, ja sitäkin kautta hintataso nousee”, hän sanoo.

Saman arvion Mörttinen esitti jo Suomen Kuvalehden haastattelussa marraskuussa 2008 (SK 47/2008) ja sitä selostettiin tuoreeltaan myös Nurkanvaltaajan palstalla.

Mörttinen puhuu nimenomaan yritysluottojen hinnasta. Jos joku ajattelee, että näin ollen asia ei hänelle kuulu, hän on väärässä. Useimmat meistä ovat kuitenkin töissä jossakin firmassa.

Entä koskeeko tämä myös Suomea? Eikö se ole Islannin, Latvian ynnä muiden katastrofimaiden ongelma? On totta, että tällä kertaa pankkikriisi ei ulottunut meille. Pankkien rahan niukkuus vaikuttaa kuitenkin kautta maailman. Kansainväliset korot määräävät rahan hinnan myös meillä.

Pankit aisoihin, mutta…

Tässä on ajattelemisen aihetta myös poliitikoille, jotka ovat uudistamassa maailman pankkilainsäädäntöä ja pankkien valvontaa sillä ajatuksella, että nykyisen kaltaista finanssikriisiä ei saa syntyä enää koskaan.

On tietysti oikein vahvistaa rahoitusmarkkinoiden valvontaa ja rakentaa mekanismeja, jotka hillitsevät pankkien riskinottoa.

Toisaalta nähtävissä on riski, että kurinpalautus menee överiksi. Se olisi poliittisesti ymmärrettävää, mutta taloudellisesti tuhoisaa. Sen hintana olisi, että raha kallistuisi ja tulevaisuudessa menetettäisiin kasvua,  työpaikkoja, inhimillistä hyvinvointia.

Siis: kohtuus kaikessa, pankkien rankaisemisessakin.