Kindle tulee Suomeen – rampana

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Verkkokauppa Amazon ryhtyy myymään paljon hehkutettua Kindle-lukulaitettaan myös Yhdysvaltain ulkopuolella. Kipin kapin jonoon, teknologiasta innostuneet kirjanystävät. Hinta 279 rappiodollaria, eli 190 euroa (plus lähetyskulut). Huomenna ehkä jo vähemmän, jos taala jatkaa pyllymäkeään.

Tosin kannattaa huomata, että Suomeen Kindleä kaupataan rampautettuna versiona. Sivistysmaailmassa ostettu kirja siirtyy laitteeseen hetkessä langattomasti. Meillä kirjoja saa ladattua ainoastaan tökkäämällä lukulaite johdolla kiinni tietokoneeseen.

Johdolla kiinni? Tämä on loukkaus.

Hei kuulkaas nyt, Jeff Bezos ja muut Amazonin ihmiset. Ette ilmeisesti ole kuullut, että Suomi on langattoman viestinnän ylväs etuvartio. Kindle toimii langattomasti esimerkiksi Venezuelassa ja El Salvadorissa (ja Ruotsissa, tietenkin), mutta ei siis meillä.

Ajattelin pitkään, että Kindlen täytyy olla todellinen kultakaivos joko Amazonille tai kustantajille. Useimmat kirjat lukulaitteeseen maksavat 9 taalaa 99 senttiä (pitäisikö sanoa nyt vain ysi ysisysi). Hinta ei ole juurikaan halvempi kuin perinteisellä kirjalla samassa kaupassa.

Esimerkiksi amerikkalaisen Jonathan Lethemin The Fortress of Solitude maksaa ”oikeana kirjana” vain 18 senttiä enemmän kuin sähkökirjana. Kustannukset painamisesta, paperista ja kauppiaan varastoon kuljettamisesta jäävät Kindle-versiossa kokonaan pois. Äkkiseltään ajatellen säästön täytyy olla iso, mutta silti kirjan hinta laskee alle kaksi prosenttia.

Ilmeisesti ajattelin väärin. Vanhahko pokkari kun ei ole kovin hyvä hintaesimerkki.

Uutuuksista Dan Brownin The Lost Symbolin Kindle-versio maksaa lähes 40 prosenttia vähemmän kuin kovakantinen painos (tosin vielä halvemmalla sen sai ainakin Englannissa supermarketista). Talousnörteille (eli sinulle, minulle, meille kaikille) George Akerlofin ja Robert Shillerin Animal Spirits irtoaisi myös yli 35 prosentin Kindle-alennuksella.

Viime kesänä kaksi amerikkalaisanalyytikkoa pyöritteli Kindlen numeroita. Raporttia ei kokonaisuudessaan ole netissä, mutta muutamia tiedonjyviä löytyy esimerkiksi täältä.

Numeroniilojen laskelmien mukaan Amazon tekee nyt 61 senttiä voittoa jokaisesta Kindle-kirjasta. Ihan kiva, mutta yhtiön voitto yhdestä uudesta kovakantisesta kirjasta on 4,25 dollaria, eli yhtä paljon kuin seitsemästä sähkökirjasta. Ja kapitalistia kiinnostavat dollarit, eivät kateprosentit (vaikka näillä kahdella asialla voikin olla jotain tekemistä keskenään).

Raportissa arvellaankin, että Amazon joutuu luopumaan ysi ysiysi -hinnoittelusta. Kindlen ostoa harkitsevan kannattaa myös huomata, että ennakkotietojen mukaan Euroopassa uutuuskirjat maksavat Kindleen 12 tai 14 dollaria, ysi ysiysi näyttää koskevan vain amerikkalaisia.

Jos Amazon tosissaan haikailee maailmanvalloitusta, looginen seuraava askel on ryhtyä välittämään muitakin kuin englanninkielisiä kirjoja Kindleen. Muuten lukulaite jää auttamatta varsin pienen piirin ilonaiheeksi (englanninkielisten kirjojen himolukijat, mieluusti teknologiasta viehättyneet).

Teknisesti muiden kielien uittaminen Kindleen tuskin olisi kovin monimutkaista mutta Suomi on sen verran pieni markkina, että olisin kovasti yllättynyt, jos Bezosin putiikki alkaisi ihan pian kaupittamaan Ilkka Remestä saati sitten Kauko Niemistä.

Ehkä esimerkiksi Viestinnän keskusliitossa ollaan eri mieltä?

Kindleä käsitteleviä tekstejä alkaa olla internet puolillaan, mutta täällä Suomen Kuvalehden koeajo. Täältä taas hieman tunnelmoivampi (ja huomattavasti pidempi) The New Yorkerin juttu siitä, mitä tapahtuu, kun intohimoinen kirjojen ystävä kohtaa Kindlen.