Kiinan nousevat palkat ajavat amerikkalaisteollisuutta takaisin Yhdysvaltoihin

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Kuvitus Janne Tervamäki.

Amerikkalainen tehdasteollisuus on alkanut palata kotiin Kiinasta ja muista halpamaista. Kiinan palkkataso nousee jopa 20 prosentin vuosivauhtia, ja öljyn kallistuminen lisää kuljetuskustannuksia. Kiinassa toimivien tuotantolaitosten kilpailukyky heikkenee myös maan valuutan juanin vahvistumisen takia.

Presidentti Barack Obama yrittää vauhdittaa paluumuuttoa verohelpotuksilla ja kotimaisen tuotannon merkitystä korostavalla Made in USA -kampanjalla. Obama on huolissaan sitkeästä, yli kahdeksan prosentin työttömyydestä, joka vaarantaa hänen uudelleenvalintansa ensi marraskuun presidentinvaaleissa.

Kiina liittyi Maailman kauppajärjestön WTO:n jäseneksi 2001. Monissa kiinalaistehtaissa maksettiin tuolloin noin 50 sentin tuntipalkkoja. Nyt työvoimakustannukset ovat nousseet teollistuneilla rannikkoseuduilla puoleen Yhdysvaltain tasosta ja ero kutistuu koko ajan. Bostonilainen konsulttitoimisto BCG ennustaa, että vuonna 2015 monien tuotteiden valmistaminen maksaa Yhdysvalloissa enää kymmenen prosenttia enemmän kuin Kiinassa.

Keskustelu Kiina-ilmiön haittapuolista käynnistyi Yhdysvalloissa muutama vuosi sitten, kun maailman suurimpiin yrityksiin kuuluvan General Electricin pääjohtaja Jeffrey Immelt alkoi puhua asiasta. Hän korosti, että yritysten on tuotava takaisin Kiinaan ja muualle ulkoistamaansa teollisuutta, koska globalisaatio ei toimi enää amerikkalaisten etujen mukaisesti.

Immeltin mukaan Yhdysvalloissa voi valmistaa erittäin kannattavasti tietokoneita, televisiota ja monenlaisia teollisuustuotteita. General Electric on näyttänyt esimerkkiä avaamalla uuden tuotantolinjan Kentuckyn osavaltiossa sijaitsevaan Louisvilleen. Tehdas on kilpailukykyisempi kuin yhtiön Kiinan-yksiköt ja sinne palkataan lisää väkeä.

Obama palkitsi Immeltin viime vuonna nimittämällä hänet uusia työpaikkoja ja kilpailukykyä kehittävän neuvoston johtoon.

USA yhä suurin

Tehdasteollisuus työllisti vielä 1980-luvun alussa yli 20 miljoonaa amerikkalaista. Nyt määrä on pudonnut 12 miljoonaan. Pahasti kärsineillä teollisuudenaloilla, kuten huonekalu- ja tekstiiliteollisuudessa, kotimainen tuotanto on supistunut 2000-luvulla jopa 40 prosenttia.

Siitä huolimatta Yhdysvallat on edelleen maailman suurin teollisuusvaltio, joka tuottaa viidenneksen koko maailman teollisuustuotteista. Kiina on toisena 15 prosentin ja Japani kolmantena 12 prosentin osuudella.

Konsulttitoimisto BCG:n mukaan 37 prosenttia Kiinassa toimivien amerikkalaisyritysten toimitusjohtajista harkitsee tuotannon siirtämistä takaisin kotimaahan. BCG laskee, että paluumuutto voi luoda Yhdysvaltoihin 2-3 miljoonaa uutta työpaikkaa vuosikymmenen loppuun mennessä. Esimerkiksi Caterpillar ja Ford ovat jo ilmoittaneet uusista kotimaisista tehdasinvestoinneista.

BCG arvioi, että Yhdysvaltoihin palaavat yritykset tuovat maan talouteen vuosittain 20-55 miljardin dollarin piristysruiskeen, ja että Yhdysvaltain vienti kasvaa paluumuuttajien ansiosta jopa 65 miljardia dollaria vuodessa.

Kaikki Kiinassa toimivat amerikkalaisyritykset eivät aio kuitenkaan palata kotiin. Tuotantoa siirretään Vietnamiin, Singaporeen ja muihin Aasian maihin, joissa maksetaan selvästi huonompia palkkoja kuin Kiinassa. Myös Yhdysvaltojen rajanaapuri Meksiko on edelleen houkutteleva investointikohde.

Ja osa yrityksistä jää Kiinaan, koska ne tähtäävät nimenomaan vaurastuvan Kiinan kasvaville markkinoille.