Kiinan johto kitkee talouskehitystä jarruttavaa korruptiota

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Maailmalla seurataan jännittyneinä selviytyykö Kiina talousongelmistaan - puhkeaako kupla, vai onnistuuko maan uusi johto välttämään uhkaavan finanssikriisin.

Kiinan talous kasvoi 1990-2011 yli kymmenen prosentin vuosivauhtia, mutta nyt on pudottu jo alle kahdeksaan prosenttiin. Shanghain ja Shenzhenin pörssikurssit ovat olleet laskussa toukokuun lopusta lähtien.

Kiina menettää kilpailukykyään, sillä palkat nousevat parinkymmenen prosentin vuosivauhtia. Pankeissa muhii uhkaava finanssikupla, ja maan viranomaiset ovat varoittaneet maan talousmediaa kärjistämästä tilannetta kielteisillä kirjoituksillaan.

Myös Kiinan kiinteistömarkkinat ovat ylikuumentuneet. Asuntojen hinnat ovat Pekingissä samalla tasolla kuin New Yorkissa ja kalliimpia kuin Tokiossa.

Valtavien ympäristöongelmien ratkaiseminen nielee lähivuosina suunnattomia summia. Maailman 25 saastuneimmasta kaupungista 16 sijaitsee Kiinassa, ja saastuttavimmat teollisuusyritykset on määrätty leikkaamaan päästöjään 30 prosenttia seuraavien neljän vuoden aikana.

Uuteen puoluejohtajaan Xi Jinpingiin, 60, kohdistuu kovia odotuksia. Sijoittajat kiirehtivät talousuudistuksia ja liberaalit poliittista avautumista. Xi on kuitenkin tarttunut ensi töikseen laajamittaiseen korruptioon, joka jarruttaa talouskehitystä ja rapauttaa kommunistipuolueen valta-asemaa.

Kiina sijoittuu Transparency Internationalin maailmanlaajuisessa korruptioindeksissä sijalle 80. Järjestön mukaan korruptio on vähäisintä Suomessa, Tanskassa ja Uudessa Seelannissa.

Xin korruptiokampanjaan suhtaudutaan kyynisesti. Sellaisia on käynnistetty aikaisemminkin, ja tarkoituksena on ollut yleensä poliittisten vastustajien nujertaminen.

Korruptio ulottuu Kiinassa kaikille elämänalueille ja yhteiskunnan huipulle asti.

Chongqingin puoluejohtajaa Bo Xilaita pidettiin reilu vuosi sitten kommunistipuolueen nousevana tähtenä. Hän kampanjoi näyttävästi järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, mutta kaatui lopulta itse lahjuksiin ja vallan väärinkäyttöön.

Bo erotettiin puolueesta ja hän odottaa nyt oikeudenkäyntiään. Hänen kerrotaan auttavan viranomaisia tutkinnassa välttääkseen kuolemantuomion. Hänen vaimonsa on tuomittu ehdolliseen kuolemantuomioon brittiläisen liikemiehen murhasta.

Xin aloittama korruptiokampanja näyttää tavallista kunnianhimoisemmalta, sillä se kohdistuu myös eliitin edustustileihin, etuoikeutettuihin rekisteritunnuksiin sekä golf- ja muiden klubien ilmaisjäsenyyksiin. Korkeita virkamiehiä on erotettu tehtävistään. Myös armeijan maaomistukset ovat joutuneet tutkinnan kohteiksi.

Internet pitää virkamiehet ja poliitikot muutenkin varuillaan. Kiinalaiset bloggarit levittävät netissä kuvia heidän sveitsiläisistä luksuskelloistaan, joista kalleimmat Patek Philippet maksavat satoja tuhansia euroja.

Tällä tavoin jäi kiinni muun muassa Lanzhoun pormestari Yuan Zhantin. Netissä julkaistut kuvat paljastivat, että hänellä oli ainakin viisi luksuskelloa. Virkailijoita on kuvattu salaa myös luksusautoissa ja kalliissa illallisravintoloissa.

Hongkongissa ilmestyvä päivälehti South China Morning Post seuraa tarkasti kampanjan etenemistä. Se on julkaissut nimeltä mainiten tietoja kymmenistä syytetyistä virkamiehistä. Kukaan vallan huipulta tai Xin lähipiiristä ei ole kuitenkaan joutunut tuomiolle.

Kuvitus Janne Tervamäki.