Kiina on pian maailman toiseksi suurin talous

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimituspäällikkö.

Kiinassa ei ole lamasta tietoakaan. Torstaina julkistettujen tilastojen mukaan maan talous kasvoi vuoden 2009 viimeisellä neljänneksellä 10,7 prosenttia. Suuren taantumavuoden 2009 saldoksi Kiinassa jäi lähes yhdeksän prosentin talouskasvu.

Kiina kasvatti viime vuonna teollisuustuotantoaan 11 prosenttia, vaikka käytännössä kaikki sen vientikumppanit jumittivat taantumassa. Ei hullummin ”maailman tehtaalta”, joka kasvaa tekemällä muulle maailmalle tavaraa lenkkareista koiranruokaan.

Puolisosialistisessa järjestelmässä alustavat tilastot saadaan kasaan yllättävän nopeasti (ehkä ne on sovittu jo etukäteen), meillä Tilastokeskus saa ensi vuoden ”kasvu”luvut valmiiksi maaliskuun alussa. Ennusteiden mukaan Suomen kansantalous hiipui viime vuonna 5-7 prosentin vauhtia arvioijasta riippuen.

Kiina ohitti viime vuonna Saksan maailman suurimpana vientimaana. Uusien lukujen perusteella näyttää siltä, että pian se ohittaa Japanin ja nousee maailman toiseksi suurimmaksi kansantaloudeksi (ylivoimainen ykkönen on Yhdysvallat). Saksa jäi BKT-vertailussa taakse jo 2007.

Miksi Kiinalla menee näin hyvin? Lainataan paikallisen Pravdan, kommunistipuolueen virallisen People’s Daily -lehden pääkirjoitusta tammikuun alusta (New York Timesin käännös):

”Kapitalistisen talousjärjestelmän puutteet kävivät kaikille ilmeisiksi, kun finanssikriisi ajoi uusliberalistisen talousjärjestelmän umpikujaan.” Kiinan vastaus kriisiin oli sosialismi, tosin maustettuna ”kiinalaisilla erikoispiirteillä”, kuten lehden pääkirjoittaja määrittelee.

Kiina on hyvä esimerkki myös siitä, että kansantalouden kokoa voi mitata monella tavalla. Ja tulos riippuu täysin siitä, minkä mittarin valitsee.

Pelkän bruttokansantuotteen perusteella Kiina on siis pian maailman toiseksi suurin talousmahti. Maa holahtaa kuitenkin hetkessä mailman valtioiden keskikastiin, kun mittariksi vaihdetaan bruttokansantuote asukasta kohden. Sillä listalla Kiina on sijalla 133, maa teki vuonna 2008 bruttokansantuotetta 6 000 dollaria/kiinalainen.

Kiinan edelle kiilaavat esimerkiksi Bulgaria, Gabon – ja Suomi. Meillä BKT/asukas on melko tarkkaan kuusinkertainen Kiinaan verrattuna, 37 000 dollaria vuonna 2008.

Kaikki edellisen vertailun luvut on otettu CIA World Factbookista edes ylimalkaisen vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi.

Jos on innostunut kansantuotteesta (ja kukapa meistä ei olisi), kannattaa kurkata todella pitkälle historiaan ulottuvia BKT-lukuja (hieno pubivisakysymys: mikä oli Kiinan BKT vuonna 1000?).

Tuon taulukon mukaan tosin Kiina oli Saksaa suurempi talous jo yli 10 vuotta sitten. Todennäköisesti erot luvuissa selittyvät sillä, että historiataulukossa kansantuotteet on väännetty vuoden 1990 dollareiksi.