Kauheaa katsoa...

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

…kun hallinto ja yritykset raiskaavat suomen kieltä.

En tiedä kuinka tärkeää on se, että lääneistä tehtiin aluehallintovirastoja 1. tammikuuta 2010 ja että samalla perustettiin 15 elinkeino-, liikenne- ja ympäristö- eli ELY-keskusta. Byrokratiat järjestäytyivät uudelleen. Mukana oli varmaan myös poliittista peliä. Hämäräksi jäi, kuka voitti.

Sen sijaan on helpompaa ottaa kantaa siihen, että niiden nimet ovat epäjohdonmukaisia. Se on yksinkertaisesti hirvittävää. Nimittäin kun tuhotaan kielen logiikkaa, hämärretään myös ajattelua, tyhmistetään koko yhteiskuntaa, meitä.

Tarkoitan nyt sitä, että Suomeen on nyt perustettu sekä Lapin että Pohjois-Suomen aluehallintovirastot – edellinen seuraa Lapin lääniä ja jälkimmäinen Oulun lääniä. Eikö muka Lappi ole osa Pohjois-Suomea?

Samaa sekasotkua on ollut jo monta vuotta ns. maakuntien nimissä. Suomessa on erikseen esimerkiksi Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan liitot sekä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan liitot.

Mieltäkääntävää, vai mitä? Tällaisessa kielenkäytössä ei ole mitään järkeä. Ennen vanhaan oli itsestään selvää, että Pohjanmaa jaettiin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaahan. Pohjanmaa oli siis kokonaisuus, ja edellä mainitut kolme muuta aluetta sen osia. Samalla logiikalla on aina puhuttu esimerkiksi Koreasta, joka jaetaan Etelä-Koreaan ja Pohjois-Koreaan, ja Saksasta, jonka osia ovat Itä-Saksa ja Länsi-Saksa jne.

Ei kai tämä voi olla kauhean vaikeaa? Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus antoi poliitikkojen pöhköydestä kielteisen lausunnon marraskuussa, mutta sillä ei ollut merkitystä.

Kysymys on välinpitämättömyydestä kielen ja ajattelun kirkkaita perussääntöjä kohtaan. Tuomitsemme sen ankarasti.

Voi Valio, minkä teit!

Törkeää piittaamattomuutta suomen kieltä kohtaan osoittaa myös joskus myös liikemaailma.

Takavuosilta tulee mieleen monta esimerkkiä siitä, miten firmat ovat rikkoneet oikeinkirjoitusnormeja, esimerkiksi yhdyssanasääntöjä. Yksi räikeimmistä tapauksista oli Sanoma Oy:n ja WSOY:n fuusiona syntynyt yhtiö, joka alkuun kirjoitti nimensä SanomaWSOY. Aikamoista härskiyttä talolta, jonka päätuotteita olivat suomenkieliset kirjat ja lehdet. Nythän yhtiö on nimeltään onneksi Sanoma. Sitä ei näköjään voi kirjoittaa väärin.

Uusin silmiin sattunut kielirikos on Valion tekosia. Valio on alkanut pokkana puhua ”Valio maidosta”. ”Valio maito on laadultaan ja puhtaudeltaan maailmassa huippuluokkaa”, yhtiö tiedotti jokin aika sitten.

Ja kun Nurkanvaltaaja tiedusteli yhtiöltä, miksi ihmeessä se kirjoittaa suomea väärin, vastaus oli tyrmistyttävä: ”Yhtiön brändikirjoitusohjeiden mukaan se kirjoitetaan näin.”

Ehdotan että suomen kielen turmelemisesta säädettäisiin rikoslaissa ankara rangaistus. Ja joka ELY-keskukseen voisi perustaa ainakin pari kielipoliisin virkaa.