Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Kauheaa katsoa…

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 14.1.2010 21:14

…kun hallinto ja yritykset raiskaavat suomen kieltä.

En tiedä kuinka tärkeää on se, että lääneistä tehtiin aluehallintovirastoja 1. tammikuuta 2010 ja että samalla perustettiin 15 elinkeino-, liikenne- ja ympäristö- eli ELY-keskusta. Byrokratiat järjestäytyivät uudelleen. Mukana oli varmaan myös poliittista peliä. Hämäräksi jäi, kuka voitti.

Sen sijaan on helpompaa ottaa kantaa siihen, että niiden nimet ovat epäjohdonmukaisia. Se on yksinkertaisesti hirvittävää. Nimittäin kun tuhotaan kielen logiikkaa, hämärretään myös ajattelua, tyhmistetään koko yhteiskuntaa, meitä.

Tarkoitan nyt sitä, että Suomeen on nyt perustettu sekä Lapin että Pohjois-Suomen aluehallintovirastot – edellinen seuraa Lapin lääniä ja jälkimmäinen Oulun lääniä. Eikö muka Lappi ole osa Pohjois-Suomea?

Samaa sekasotkua on ollut jo monta vuotta ns. maakuntien nimissä. Suomessa on erikseen esimerkiksi Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan liitot sekä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan liitot.

Mieltäkääntävää, vai mitä? Tällaisessa kielenkäytössä ei ole mitään järkeä. Ennen vanhaan oli itsestään selvää, että Pohjanmaa jaettiin Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaahan. Pohjanmaa oli siis kokonaisuus, ja edellä mainitut kolme muuta aluetta sen osia. Samalla logiikalla on aina puhuttu esimerkiksi Koreasta, joka jaetaan Etelä-Koreaan ja Pohjois-Koreaan, ja Saksasta, jonka osia ovat Itä-Saksa ja Länsi-Saksa jne.

Ei kai tämä voi olla kauhean vaikeaa? Kotimaisten kielten tutkimuskeskus Kotus antoi poliitikkojen pöhköydestä kielteisen lausunnon marraskuussa, mutta sillä ei ollut merkitystä.

Kysymys on välinpitämättömyydestä kielen ja ajattelun kirkkaita perussääntöjä kohtaan. Tuomitsemme sen ankarasti.

Voi Valio, minkä teit!

Törkeää piittaamattomuutta suomen kieltä kohtaan osoittaa myös joskus myös liikemaailma.

Takavuosilta tulee mieleen monta esimerkkiä siitä, miten firmat ovat rikkoneet oikeinkirjoitusnormeja, esimerkiksi yhdyssanasääntöjä. Yksi räikeimmistä tapauksista oli Sanoma Oy:n ja WSOY:n fuusiona syntynyt yhtiö, joka alkuun kirjoitti nimensä SanomaWSOY. Aikamoista härskiyttä talolta, jonka päätuotteita olivat suomenkieliset kirjat ja lehdet. Nythän yhtiö on nimeltään onneksi Sanoma. Sitä ei näköjään voi kirjoittaa väärin.

Uusin silmiin sattunut kielirikos on Valion tekosia. Valio on alkanut pokkana puhua ”Valio maidosta”. ”Valio maito on laadultaan ja puhtaudeltaan maailmassa huippuluokkaa”, yhtiö tiedotti jokin aika sitten.

Ja kun Nurkanvaltaaja tiedusteli yhtiöltä, miksi ihmeessä se kirjoittaa suomea väärin, vastaus oli tyrmistyttävä: ”Yhtiön brändikirjoitusohjeiden mukaan se kirjoitetaan näin.”

Ehdotan että suomen kielen turmelemisesta säädettäisiin rikoslaissa ankara rangaistus. Ja joka ELY-keskukseen voisi perustaa ainakin pari kielipoliisin virkaa.

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

”Pohjanmaa” on RKP:n virtuaalivaltion suomenkielinen nimi sen omalle ”ruotsalaissuomen” pohjanmaalaiselle rannikon osalle”: ”Österbotten”.
RKP:n suunnitelmissa koko Pohjanmaan rannikko kuuluu sille, -ei ehkä virallisesti vielä, mutta huomenissa, kunhan Magma ajattelee tarpeeksi, miten se saadaan finnareilta pois ja Taxell keksii, miten riitaannuttaa keput ja sossut niin, että voi niiden huomaamatta säätää RKP:n haluamia kuntia koskevia lakeja.
Tuon virtuaalisen ”valtion” ,”Svenskfinlandin” rajat voi katsoa FST:n uutisten säätiedoituksesta, jossa kerrotaan joka ilta ”rannikkosää” ”Svenskinlandiin”, eli ”Ruotsalaissuomeen”.
Ruotsalaissuomi-valtiohan on RKP:n mielestä jaettu kahteen osaan:pohjanmaalla Lapväärtistä Kokkolaan(ainakin jos Kiviniemi(se pirulainen!) ei vie Kokkolaa Ouluun) ja etelä-Rannikolla Turusta Kotkaan ulottuvaan rannikkovyöhykkeeseen.(
(Lisäksi on olemassa ruotsinkielisä ”keitaita”(oaser) esim.Tampereella.(Kimmo Sasi on siellä keidassheikkinä), Jyväskylässä(siellä on mm.Pauline von Bonsdorff ja ruotsinkielinen koulu 3:lle (kolmelle)oppilaalle) ja Oulussakin on oma keitaansa suomenkielisen karun ja kuivan erämaan keskellä))
”Pohjanmaa” on siis se österbotten, joka RKP:n mielestä on olemassa ikäänkuin haamukuvana suomenkielisellä kartalla.
RKPon luonut YLE:ssä itselleen oman valtion. Sen kuningas on tietenkin Chroistoffer Taxell ja pääministeri ponteva Ole Norrback.
Hirmuinen on taistelu Vaasassa ja Korsholmissa tuon kuvitteellisen valtion olemassaolosta. Siksi pitää alueen nimienkin olla mahdollisimma epäselviä, ettei kukaan vain luulisi suomeksiaan muuta kuin RKP tahtoo.

Olin aikoinaan brändifirmassa, jolla oli Riikan toimipiste. Kun kysyin, että eikös tuo taivu Riika:Riian, niin vastasivat että ovat nyt päättäneet kirjoittaa sen noin. Eli se on päätös-, ei oikeakielisyysasia.

Valio maidossa, Yle Areenassa, Iso Omenassa, Meidän Brändi tuotesarjassa. Huvila peltikatolla.

Kaikkien noiden takana on Amerikkalainen® tapa varjella oman Mokkula®n, Vekkula®n, Rakkula®n tai Pikkula®n brändiarvoa pitämällä arvokas Brändi® Sana® taipumattomana ja välilyöntien ympäröimänä, vai pitäisikö sanoa Väli® Lyönti® ympäröitynä. Tarkoituksena on tietysti välttää Kännykkä®- ja Heteka®-brändien kohtalo.

Katsos kun aadee ja kopy eivät osaa suomea ja vaikka osaisivatkin, niin se on niin noloa oikoa kollegoita. Sitä paitsi yhdys merkki on ruma. Tämä selittänee sen maksamakkaratuotteen, jonka paketissa luki jokseenkin ohjeellisesti

MAKSA
MAKKARA

Vastaiskun on tehnyt Nokian® Renkaat®, jonka Brändi® on luonnollisesti Nokian® ja ihan eri asia kuin Nokia®.

Mielestäni firman nimi saa olla vaikka Yhdys Sana Oy.

Näitä luetaan juuri nyt