Katainen puhuu kuin Niinistö

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) sanoi keskiviikkona Ylen A-plus -ohjelmassa, että valtion velka kasvaa lähivuosina 40-60 miljardia euroa, tai vieläkin enemmän, jos lamasta tulee ennustettua syvempi.

Hän väläytti ohjelmassa myös veronkorotuksia ja menoleikkauksia. Niiden aika tulisi kuitenkin vasta joskus myöhemmin, etteivät ne syventäisi lamaa entisestään.

Katainen hinnoittelee laman selvästi kalliimmaksi, kuin mitä hän tai hänen ministeriönsä on aikaisemmin arvioinut. Tässä vaiheessa Kataisen puheet siis alkavat muistuttaa puhemies Sauli Niinistön (kok) synkkiä ennustuksia.

Kauhistelu on turhaa

On aivan oikein, että poliitikko kertoo kansalle rehellisesti, mitä tietää ja ajattelee. Sen sijaan on turhaa – ainakin toistaiseksi – kauhistella Suomen velkataakkaa.

Kuinka suuren velan kansakunta sitten pystyy kantamaan? Nyt valtionvelka on noin 60 miljardia euroa. Tilastokeskuksen mukaan koko julkisen talouden velka on suunnilleen saman verran. Jos julkinen velka kaksinkertaistuisi, se olisi siis 120 miljardia euroa.

Absoluuttiset euromäärät ovat kuitenkin vähemmän tärkeitä kuin velkasuhde eli velan suhde bruttokansantuotteeseen. Bkt on kai paras mittari kansantalouden kyvylle suoriutua veloistaan ja yleensä tehdä rahaa.

120 miljardia euroa olisi viime vuoden noin 185 miljardin euron bkt:sta vähän päälle 60 prosenttia. Kaikkien EU-maiden julkinen velka oli vuonna 2007 keskimäärin 62 prosenttia.

Suomi olisi siis yhtä hyvä tai huono kuin EU-maat keskimäärin, jos Kataisen paha prognoosi toteutuisi. So what?

Laman tuhot olivat hirveät

Sitä paitsi: ei kai talouspoliitikon tarvitse olla mikään himokeynesläinen, jotta ymmärtäisi, että laman iskujen pehmentämiseksi pitääkin ottaa vähän velkaa.

Velkaa tarvitaan verotulojen korvaamiseksi ja työttömyyskorvausten rahoittamiseksi. Sitä tarvitaan myös elvytykseen.

Viime lama sen opetti. Silloin kymmenettuhannet ihmiset menettivät pysyvästi työnsä, yrityksensä ja työkykynsä, ja suomalainen yhteiskunta menetti heidät iäksi työntekijöinä, yrittäjinä ja veronmaksajina.