Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Kaivoshanke Suomenlahden merenpohjaan on järjetön

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 27.8.2009 12:19

Olen valmis lyömään vetoa, että Helsingin eteläpuolen merialueelta ei löydy mineraaleja. Pro Karelia -miehet keksivät valtaushankkeen saadakseen Karjalan palautusidean taas otsikoihin.

Uutiset kertovat, että liikemiesryhmä hakee kaivosvaltauslupaa Suomenlahdelle.

Tieto siitä, että he yrittävät pistää Nord Stream -hankkeen venäläiset puuhamiehet pihteihin, auttaa tulkitsemaan näitä uutisia: luovutetun Karjalan palauttamista vaativat Pro Karelia -miehet keksivät tehokkaan mainostempun liikkeelleen ja sen vaatimuksille.

Periaatteessa ei ole mahdotonta, että Suomenlahdesta löytyisi mineraaleja. Hyvä esimerkki siitä on Jussarön rautakaivos. Se kuitenkin suljettiin jo 1960-luvulla.

Mutta kannattako kaivosta perustaa meren alle Helsingin edustalle?

Soitan geologikaverilleni ja esitän saman kysymyksen hänelle. ”Ei sieltä mitään löydy”, kaveri vastaa. Hänen mukaansa mineraaliesiintymään eivät ainakaan viittaa mitkään merkit. Sitä paitsi tavaraa pitäisi olla paljon ja sen pitäisi olla hyvää, jotta merenalainen kaivostoiminta kannattaisi.

Millaista on hyvä Karjala-keskustelu?

Tunnen sympatiaa karjalaisia kohtaan, jotka menettivät kotiseutunsa viime sodissa. Keskusteluun Karjalan palauttamisesta osallistuu monia arvostettavia henkilöitä, jotka ovat osoittaneet, että tämän teeman käsittely voi olla asiallisella ja kiihkottomalla pohjalla.

Jonkun yliaktiivisen Karjala-aktivistin mielestä Nord Streamin kampitus tuntuu ehkä hyvältä kikalta kerätä pisteitä, koska kaasuputkihanke kiinnostaa mediaa ja suurta yleisöä ja koska siihen liittyy niin monia ratkaisemattomia ongelmia -myös Suomelle tärkeitä turvallisuuspoliittisia kysymyksiä.

Kaivosvaltauksen kaltaiset operaatiot eivät kuitenkaan edistä Nord Streamin ympäristö- ja turvallisuuskysymysten järkevää käsittelyä eivätkä ne myöskään palvele Karjala-keskustelun asiaa.

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

On helppo yhtyä blogistin näkemykseen. Suomen valtio on aikaillut jo kaasuputken lupamenettelyssä ja tulee ilmeisesti aikailemaan jatkossakin. Tämä koettelee Putinin hermoja.

Pro Karelia on nettisivujensa perusteella hyvin selvästi vihamielinen Venäjää ja erityisesti sen ylintä johtoa kohtaan. Sen toiminta on Suomen etujen vastaista, mutta se ei näytä kiinnostavan valtaa pitäviä.
Pro Karelia edustaa kokoomuksen ryssävihasiipeä kärkimiestensä perusteella.

Liikemiesten idea on tietysti saada Karjala nostettua maittemme väliseen keskusteluun. Ahtisaari voisi hyvin neuvottella kysymyksistä, jotka askarruttavat ihmisiä rajojen molemmin puolin. Kysymys ei ole minkäänmoisesta itävihasta, vaan normaalista ristiriidasta, kuten Kuriilienkin tapauksessa. Liikemiehet eivät ilmeisesti vaadi muuta kuin neuvottelujen alkamisen – eivät halua rahaa, eivätkä sotaisuuksia.

Kiusa se on pienikin kiusa, mutta tässä tapauksessa tarpeetonta leikkiä tulella. Venäjän keskusjohdossa kyllä riittää virkamiehiä, jotka kirjaavat ylös pilkuntarkasti kaikki ”provokaatiot”, ja tilaisuuden tullen Venäjä kyllä muistaa kostaa sopivilla tavoin nämä kiukuttelut. Sieltä puolelta on turha odottaa laupeutta ja armoa, näitä länsimaisen kulttuurin jaloja hyveitä.

Tätä Venäjä juuri haluaa: virolaisia merirosvoja ja suomalaisia rajansiirto- ja kaasuputkensabotointiaktivisteja. Tsaari-venäjän rajat halutaan takaisin. Herätkää pahvit.

Georgian sodan jälkeen Suomi asemoitui Georgian, Ukrainan ja Viron kanssa samaan kategoriaan Venäjän kannalta katsottuna. Kokoomus USA:lle hyödyllisine idiootteineen on vienyt meidät vaarallisten seikkailujen tielle.

voi että on kavereilla leikannu :D ny saa vähä nokillee puutulleista

Niin missähän näitä turvallisuuspoliittisia kysymyksiä käsitellään yleensä mitenkään? Ja vielä järkevästi? Hallituksen mukaan putki ei ole turvallisuuskysymys ollenkaan, vaan vain ympäristöasia.

Näitä luetaan juuri nyt