Kaivoshanke Suomenlahden merenpohjaan on järjetön

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Olen valmis lyömään vetoa, että Helsingin eteläpuolen merialueelta ei löydy mineraaleja. Pro Karelia -miehet keksivät valtaushankkeen saadakseen Karjalan palautusidean taas otsikoihin.

Uutiset kertovat, että liikemiesryhmä hakee kaivosvaltauslupaa Suomenlahdelle.

Tieto siitä, että he yrittävät pistää Nord Stream -hankkeen venäläiset puuhamiehet pihteihin, auttaa tulkitsemaan näitä uutisia: luovutetun Karjalan palauttamista vaativat Pro Karelia -miehet keksivät tehokkaan mainostempun liikkeelleen ja sen vaatimuksille.

Periaatteessa ei ole mahdotonta, että Suomenlahdesta löytyisi mineraaleja. Hyvä esimerkki siitä on Jussarön rautakaivos. Se kuitenkin suljettiin jo 1960-luvulla.

Mutta kannattako kaivosta perustaa meren alle Helsingin edustalle?

Soitan geologikaverilleni ja esitän saman kysymyksen hänelle. ”Ei sieltä mitään löydy”, kaveri vastaa. Hänen mukaansa mineraaliesiintymään eivät ainakaan viittaa mitkään merkit. Sitä paitsi tavaraa pitäisi olla paljon ja sen pitäisi olla hyvää, jotta merenalainen kaivostoiminta kannattaisi.

Millaista on hyvä Karjala-keskustelu?

Tunnen sympatiaa karjalaisia kohtaan, jotka menettivät kotiseutunsa viime sodissa. Keskusteluun Karjalan palauttamisesta osallistuu monia arvostettavia henkilöitä, jotka ovat osoittaneet, että tämän teeman käsittely voi olla asiallisella ja kiihkottomalla pohjalla.

Jonkun yliaktiivisen Karjala-aktivistin mielestä Nord Streamin kampitus tuntuu ehkä hyvältä kikalta kerätä pisteitä, koska kaasuputkihanke kiinnostaa mediaa ja suurta yleisöä ja koska siihen liittyy niin monia ratkaisemattomia ongelmia -myös Suomelle tärkeitä turvallisuuspoliittisia kysymyksiä.

Kaivosvaltauksen kaltaiset operaatiot eivät kuitenkaan edistä Nord Streamin ympäristö- ja turvallisuuskysymysten järkevää käsittelyä eivätkä ne myöskään palvele Karjala-keskustelun asiaa.