Jyrääkö Ruotsi Stora Enson päätöksenteossa?

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Stora Ensosta kuuluu taas uutisia. Tietysti huonoja.

Sunilan sellutehdas ja Tolkkisten saha suljetaan, Kotkan tehtaat myydään ja päällystämättömän hienopaperin tilaukset keskitetään Veitsiluotoon ja Ruotsin Nymöllaan. Varkauden ja Imatran hienopaperituotantoa leikataan.

Yhteensä nämä tänään julkistetut suunnitelmat uhkaavat 1 100:aa työpaikkaa, ilman että Kotkan tehtaiden myyntihanketta lasketaan mukaan.

Syyt ovat selvät ja Kauppalehden haastattelussa toimitusjohtaja Jouko Karvinen kertoo niistä tapansa mukaan selkeästi. Kysyntä on laskenut dramaattisesti ja Suomen kustannustaso on niin korkea verrattuna muuhun Eurooppaan, että meillä tehdään tappiota. Suomessa puun hinta on 25-40 prosenttia korkeampi kuin Ruotsissa.

Ruotsin kruunu on viime aikoina devalvoitunut tuntuvasti euroon verrattuna. Kuitenkin Karvinen torjuu ajatuksen, että vika olisi valuuttakursseissa.

Karvisen täytyy tietysti olla diplomaattinen. Silti olisi ehkä perusteltua, että Suomen hallitus patistelisi Euroopan komissiota tutkimaan, miksi Ruotsin kruunu on niin heikko kuin se on. EU:n perustamissopimuksen mukaan valuuttakurssit ovat yhteisön yhteinen asia.

Entä sitten se tosiasia, että Ruotsista ei suljeta mitään? Päinvastoin Stora Enson Nymöllan-hienopaperitehdas saa lisää tilauksia.

Maaotteluhenki on typerää eikä sitä pidä lietsoa. Silti on pakko kysyä – ja sitä varmaan kysyvät myös Stora Enson suomalaiset työntekijät: perustuuko Nymöllan suosinta vain teolliseen logiikkaan vai jyrääkö Ruotsi Suomen Stora Enson päätöksenteossa?