Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Jyrääkö Ruotsi Stora Enson päätöksenteossa?

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 19.8.2009 13:23

Stora Ensosta kuuluu taas uutisia. Tietysti huonoja.

Sunilan sellutehdas ja Tolkkisten saha suljetaan, Kotkan tehtaat myydään ja päällystämättömän hienopaperin tilaukset keskitetään Veitsiluotoon ja Ruotsin Nymöllaan. Varkauden ja Imatran hienopaperituotantoa leikataan.

Yhteensä nämä tänään julkistetut suunnitelmat uhkaavat 1 100:aa työpaikkaa, ilman että Kotkan tehtaiden myyntihanketta lasketaan mukaan.

Syyt ovat selvät ja Kauppalehden haastattelussa toimitusjohtaja Jouko Karvinen kertoo niistä tapansa mukaan selkeästi. Kysyntä on laskenut dramaattisesti ja Suomen kustannustaso on niin korkea verrattuna muuhun Eurooppaan, että meillä tehdään tappiota. Suomessa puun hinta on 25-40 prosenttia korkeampi kuin Ruotsissa.

Ruotsin kruunu on viime aikoina devalvoitunut tuntuvasti euroon verrattuna. Kuitenkin Karvinen torjuu ajatuksen, että vika olisi valuuttakursseissa.

Karvisen täytyy tietysti olla diplomaattinen. Silti olisi ehkä perusteltua, että Suomen hallitus patistelisi Euroopan komissiota tutkimaan, miksi Ruotsin kruunu on niin heikko kuin se on. EU:n perustamissopimuksen mukaan valuuttakurssit ovat yhteisön yhteinen asia.

Entä sitten se tosiasia, että Ruotsista ei suljeta mitään? Päinvastoin Stora Enson Nymöllan-hienopaperitehdas saa lisää tilauksia.

Maaotteluhenki on typerää eikä sitä pidä lietsoa. Silti on pakko kysyä – ja sitä varmaan kysyvät myös Stora Enson suomalaiset työntekijät: perustuuko Nymöllan suosinta vain teolliseen logiikkaan vai jyrääkö Ruotsi Suomen Stora Enson päätöksenteossa?

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Suomen valtio menetti pelin Wallenbergeille jo 1998 kun se lahjoitti Enson suurine metsävaroineen ja voimalaitoksineen suureen alihintaan. Tästä päätöksestä ovat vastuussa Jukka Härmälä, Sauli Niinistö ja Paavo Lipponen.

Nyt on myöhäistä katua, mutta toimittaja ei näytä tätä ymmärtävän.

Toimitusjohtaja Jouko Karvisen viestin ymmärtäminen tuntuu olevan Suomessa erityisen vaikeata
Globaalissa liiketoimintaympäristössä eletään ja päätökset tehdään.

Hurskastelu, Paperiliiton toimintapäivät ja muu Pimpelipom -& Huuhaahuomiotalouskikkailu EI muuta StoraEnso globaalia strategiaa……

Maan pitää muuttua, ei kansainvälinen business muutu Suomen voivoi – halujen mukaan.

Suomalainen ongelma on vain siinä, että meidän metsämme ovat täynnä sellukattilaan kelpaavaa kuitupuuta. Itse asiassa sitä on enemmän metsissä kuin koskaan jälkeen jääkauden. Globaali liiketoimintaympäristö muuttuu hetkessä, mutta meitin metät eivät.

Nyt olisi tilausta tässä globaalissa kapitalismissa sille järeälle tukkipuulle, jota meitin metät kasvoivat ennen kuin avohakkuu ja kuitupuuntarve tuli ja tuhosi metät. Enso Stora ja muut paperijätit lähtevät nyt maailmalle ja yrittävät sopeutua tilanteeseen parhaaksi katsomallaan tavalla. Se on hyvä osakkeenomistajille, mutta meitin metät on tuhottu. Sille ei kukaan voi mitään. Menee 100 vuotta ennen kuin viime vuosikymmenten tuhot korjautuvat ja lapsenlapsenlapset sitten nauttivat niistä 2100-luvun puolella. Nyt ei ole mitään tehtävissä kuin yrittää selvitä.

Kvartaalikapitalismin syklit ovat nopeita ja luonnolla on vähän pidemmän aikavälin skenaariot. Niin se on. Ei tässä mitään päätöksenteon tai muun kanssa ole mitään tekemistä. Suomi ei ole enää paikka, jossa kannattaa sellua keittää tai paperia tehdä.

Näitä luetaan juuri nyt