Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Jos Suomi olisi Kreikka, veloista ei selvittäisi leikkauksilla ja veronkorotuksilla

Teppo Tiilikainen
Blogit Nurkanvaltaaja 18.7.2011 06:30

Vertailu osoittaa, ettei Kreikka voi mitenkään selviytyä veloistaan.

SK Kuvitus Janne Tervamäki.

Amerikkalainen luottoluokitusyhtiö Moody’s pudotti viime viikolla Portugalin luotot roskalainaluokkaan. Moody’sin mielestä maan velkataakka on liian raskas hoidettavaksi EU:n ja IMF:n suunnittelemalla tavalla.

Portugalin kymmenvuotisen lainan korko ponnahti sen jälkeen uuteen ennätykseen. Kreikan tilanne on vielä karumpi. Se ei saa lainaa vapailta markkinoilta millään korolla.

EU-johtajat väittävät, että luottoluokitusyhtiöt ovat väärässä. Komission portugalilainen puheenjohtaja José Manuel Barroso torjui viime viikolla Moody’sin arvion Portugalin tilasta. Hän epäili, että arvion taustalla on Euroopan-vastaisia ennakkoluuloja.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel ärähti luottoluokittajille. Hänen mielestään sijoittajien ei pidä luottaa luottoluokittajiin, vaan arvioida tilannetta itse. Euroryhmän puheenjohtaja, Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker patisteli euromaita perustamaan oman luottoluokitusyhtiön, joka tarjoaisi oikeaa tietoa tilanteesta.

270 miljardin velka

Ikävä kyllä luottoluokitusyhtiöt taitavat olla tällä kertaa oikeassa, ainakin Kreikan suhteen. Niitä kritisoitiin finanssikriisin aikana lepsuilusta, mutta nyt arviot tuntuvat uskottavilta.

Maastrichtin sopimuksen mukaan EU-valtio on ylivelkainen, jos julkinen velka ylittää 60 prosenttia bruttokansantuotteesta. Kreikan velka nousee nyt 150 prosenttiin ja vuonna 2014 jo 180 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Vakuutusmatemaatikko Olli Pusa on laskeskellut, mitä tällainen velkataakka merkitsisi Suomen oloissa. Suomen bruttokansantuote on reilut 180 miljardia euroa, joten 150 prosentin velka tarkoittaisi yli 270 miljardia euroa, mistä maksettaisiin pelkästään korkoja 15 miljardia euroa vuodessa. Suomi ei selviytyisi mitenkään tällaisista summista leikkauksilla ja veronkorotuksilla, vaikka Suomen talous on vahva Kreikkaan verrattuna.

Pusa muistuttaa, että säätytalon hallitusneuvotteluissa riideltiin siitä, onko Suomen kestävyysvaje vaalikaudella kaksi vai neljä miljardia euroa. Mutta jos Suomi olisi yhtä velkaantunut kuin Kreikka, meillä olisi krooninen parinkymmenen miljardin euron budjettialijäämä, joka pitäisi paikata uusilla lainoilla.

Suomi nousi 1990-luvun lamasta vientiteollisuuden voimin. Kreikka voi yrittää myydä valtion omaisuutta ja kerätä sitä kautta rahaa velkojen maksuun. Mutta talous saadaan kestävälle uralle vasta sitten, kun maa tuottaa sen minkä kuluttaa.

Kreikassa ei ole merkittävää vientiteollisuutta – sen tulevaisuus on kotimaisen kulutuksen ja turismin varassa. Kreikka ei selviydy satojen miljardien eurojen veloistaan, vaikka sitä kuristettaisiin kuinka paljon säästöillä, jotka leikkaavat kotimaista kulutusta entisestään.

Monet talousasiantuntijat suosittelevat Kreikalle paluuta drakhmaan. Tämäkin ratkaisu olisi erittäin hankala. Kreikan pankit ajautuisivat selvitystilaan ja talletusten arvosta sulaisi yli 80 prosenttia.

Ja missä valuutassa Kreikka maksaisi euroissa otetut velat? Arvonsa menettäneet drakhmat tuskin kelpaisivat sijoittajille.

Sitä paitsi finanssikupla ei rajoitu pelkästään Kreikkaan, Portugaliin, Irlantiin ja Italiaan. Maailman finanssitalous on paisunut yli 20 kertaa reaalitaloutta suuremmaksi. Ne pitäisi saada vastaamaan toisiaan edes suurin piirtein, mutta se se romahduttaisi sijoitusomaisuuden arvot. Siitä taas seuraisi maailmanlaajuinen pankkikriisi ja lama, kuten 1920-luvun lopussa.

Teppo Tiilikainen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Kreikkalaisille tekee ”leivän kavennus” kipeää . Toivon Jutta Urpilaiselle pitkäjänteistä jämäkkyyttä vakuusvaatimuksissa.
Vanha totuus on että isoa taloutta on aina hoidettava samoin kuin pientä (kotitaloutta).
Enempää ei päivässä pidä törsätä, mitä päivässä tienaa. Hallittu lainaaminen on sallittua., jopa järkevää ja pitkäjänteistä talon pitoa.
Suomalaista mieltäni lämmittää kun monet, ulkomaisetkin, talousviisaat ovat yhtyneet Suomalaisten ajaman linjan kannalle. Ei eurooppa tarvitse Huittisten Hulluja miehiä kuin sen yhden, joka valitaan paikkakunnalla vuosittain.
Välimerellinen velkaeläminen haiskahtaa valuuttameklareitten sivutoimiselta rahantekoautomaatilta, jolla taataan se että miljardöörien lompakoitten lihominen ei hidastu ; kauppatavaraa hankitaan kun se on halpaa ja myydään kun kurssi on pelattu huippuunsa.
Sanat ”eettinen” ja ” vastuullinen ” saa siinä kohtaa unohtaa tämän asian yhteydessä.
Vain tuotto ratkaisee. Tappiot minimoidaan naapurin lompsasta.
On Suomelta järjetöntä toiseen käteen lainata transitorahaa, toisella jakaa se ulos.
Kun lainan saaja hakeutuu saneeraukseen , tarkoittaa se, että velkasaatavastamme on ”saneerattu” ehkä 70 -90% velkojan ulottumattomiin. Ainoat hyötyjät ovat Suomen valtiota velkovat ja Kreikan, Portugalin jne sijoittajat, jotka jo ehtivät paikata taskunsa.
Hupaisa ajatukseni on että Kreikan velkoja saattaisi olla sama taho, joka höylisti lainaa valuuttaa
myös Suomelle. Piiri pieni……

”Maailman finanssitalous on paisunut yli 20 kertaa reaalitaloutta suuremmaksi. Ne pitäisi saada vastaamaan toisiaan edes suurin piirtein”

Kommunistin puhetta ,vaikka kuten tavallista, verhottu järkevyyden kaapuun!
Oikea sijoittaja uskoo velkaan ja sillä aikaansaatavaan saatavaan kasvuun.

http://www.businessinsider.com/world-economic-forum-100-trillion-credit-2011-1

”EU-johtajat väittävät, että luottoluokitusyhtiöt ovat väärässä.”

Aika noloahan se on myöntää että on itse väärässä, ja vielä ikävämpää se on silloin, kun ei tiedä mitä tekisi seuraavaksi.

EU-maiden pääministerit yrittävät pitää ongelmamaiden korkoja alhaalla puhumalla (=valehtelemalla), mikä ei tule onnistumaan. Joko keksitään oikeat lääkkeet, tai koetaan Iiro Viinaset. Iirohan aikoinaan yritti pitää korkoja alhaalla valehtelemalla — pakkoraossa — että devalvaatio ei tule, vaikka oikeasti kysymys oli viime hetken pyristelystä. Oli pakko devalvoida.

on aivan selvää, että euron vahvuus on ainoastaan Euroopna intressissä. Keinottelijoille olisi paljon helpompaa toimia yksittäisten pienten valuuttojen kanssa. Jos haluamme taloudellista vakautta on se itse hankittava. Maailman rahavarat ovat siirtyneet Aasiaan, pitäisikö alkaa tehdä töitä niiden takaisin saamiseksi muiden syyllistämisen sijaan?

Piristävän asiallinen kirjoitus. Kreikan velkajärjestelyä on pidetty selvänä jo vuoden verran. Ilmeisesti poliitikot ovat viimeinen taho, jolle asioiden oikea laita kerrotaan. Irrottautuminen eurosta + velkajärjestely on ainoa kestävä ratkaisu Kreikalle. Tämän voi tehdä suunnitellusti tai sitten täysin ad hoc.

Hauskasti todettu tuo ” verhottu järkevyyden kaapuun”.
Koko välimeren alueen talous on perkule verhottu järkevyyden kaapuun, ja nyt se Potterin näkymättömyysviitta on valahtanut paljastaen keisarin surkean komeuden !

Jälkiviisauttahan me kaikki täällä ruikkaamme, sitä tämä kaikki on . Näillä kirjoituksilla ei korjata kuin pahaa mieltä siitä, että on huonot housuissa.
Olisi kiinnostavaa oikeasti tietää että mikä on velkamaihin kaadetun valuutan todellinen osoite kun sen uusjako on totetutettu.
On muistettava että myös ”taloudellisen sodankäynnin ” ensimmäinen uhri on aina totuus.

Kreikka pohtii sitä että se suosii velkojia toisten velkojien kustannuksella ja vastaavasti lainan antajat antaa rahaa ilman vakuuksia lainahoitokyvyttömälle Kreikalle.
Normaalisti sekä Kreikka että lainanantajat joutuisivat linnaan kalterien taakse. Nyt näin ei käy, vaan veronmaksajat maksavat koko lystin…

Lainanhoitokyvyttömyys Kreikan osalta tarkoittaa sitä että jokaisella kansalaisella imeväisestä lähtien on Kreikassa yli 30.000 euroa veroilla maksettavaa velkaa ja samalla talouden näkymät ja veromaksumoraali ovat erittäin heikot sekä nuorten työttömyys on n. 40% . Eli myös seuraava sukupolvi on aika haasteen edessä maksaessaan verotuloilla valtion velkaa.

Lainanhoitokyvyttömälle lisälainan antaminen ei voi olla oikea ratkaisu ennen velkasaneerausta.
Olennaista on mitä Kreikka itse tekee lainanhoitokyvylleen. Velkojen anteeksianto kyllä helpottaa asiaa siinä olen samaa mielessä olen samaa mieltä.

Tähän mennessä toiminta on Kreikassa ollut lainanhoitokyvyn vaikuttavuuden kannalta sanoja ja äänestyksiä… Kreikkaa autetaan nyt kaikin keinoin myös siksi, koska EKP on antanut yli 300 mrd. euroa Kreikalle ja EKP päättäjät haluaa säilyttää kasvonsa tehdyistä päätöksistä.

Kälmit laihasormiset pankkiirit eivät sano, että he pelkäävät luottotappioita ja että lietsomalla epäilystä omiin asiakkaisiinsa eli omiin harkitsemattomiin lainoituksiin he saavat muuten liian alhaiset korot nousemaan ja siis voittoa ahnaasti, vaan he puhuvat kauniisti kreikan kansan suojelemisesta eli pöhköjen poliitikkojen toisaalta. vallitse sympioosi pankkien ja poliitikkojen kesken. maksumieheksi joutuvat hölmöt naivistit keulilla Suomen veronmaksajat. katainen ja kivi niemi kaunistelivat eli vaikenemalla valehtelisvat. Hymyilevän Jugtan takana seisoo jämällä mies Sailas, josta pitäisi tehdä ammattifinanssiministeri. muuten ei tule tolkkua. Soinille naureskeltiin, mutta tottahan se mies ennusti. hiettömät kokoomuslaiset eivät uskalla fiiniydessään puhua suoraan tai tuskin tulee ikäviä asioita mieleenkään, mutta ovat valmiita hassaamaan rahat ulos.

Realitalous on kapitalismin perusta.
Kirjanpitoa vääristelleille kansantalouksille ei pidä antaa vakuudetonta rahaa.
Hedge- ja vipurahastot ja näillä rahastoilla keinottelijat ovat riistäjiä,
joiden huijarisijoituksia ei tarvi turvata verorahoilla.

EU-eliitti pyrkii ainoastaan takaamaan federalismi-projektinsa jatkumisen. €-alueen hajoaminen olisi sille vakava takaisku, ja sen vuoksi eliitti on valmis heittänään romukoppaan terveen markkinatalouden periaatteet: taloutensa kuralle ajaneet maat koetetaan pitää pystyssä niiden velkojen sosialisoinnilla muiden €-alueen kansalaisten kontolle.
Tämä ei tule toimimaan vaan ajaa koko Euvostoliiton kriisiin ja hajoamisen partaalle – ehkä ylikin.

Tunnen hyvin erään saksalaisen pankinjohtajan. Hänen pankkinsa rahoitti ”DDR:n jälleenrakentamista” ja sittemmin myös Espanjan loma-asuntoja. Kysyin kerran yli 10 v sitten, että miten he voivat rahoittaa sitä ”DDR”:n puolta koko ajan, vaikka siellä olevat valtavat uudet asuinalueet ovat aivan tyhjinä samaten sadat tehdasrakennukset. Vartiointiliikkeiden autot edustavat ainoaa liikennettä.
– Hän sanoi asian olevan helppoa. He kuulemma soveltavat prof.Kourin kehittämiä, johdannaisia. Eli kohteista muodostetaan ”Johdannaisia”, joille ”ostetaan” luokituslaitokselta hyvä luokitus ja sitten ne ”Johdannaiset” myydään ympäri maailman eri pankeille ja vakuutusyhtiöille. – Sisään virtaavalla rahalla sitten vaan rakennetaan aina ja vaan uutta ja peli ei kun pyörii. – Tämän hienon ”virtuaalirahan” otti sitten myöhemmin käyttöön myös amerikkalaiset valtio-omisteiset pankit Freddie Mac ja Fanny Mae, joille sitten kävi niin kuin tiedetään. Heidän ”Johdannaistensa” ketjutus jäi liian lyhyeksi ja kaatui sen vuoksi ts. kupla paljastui kuplaksi.- Tämä saksalainen pankinjohtaja-tuttavani meni sittemmin myös Espanjan rakennusbusinekseen, mutta huomattuaan, että rakennelma alkaa jo huojua, hän sanoutui irti muutama vuosi sitten. – Koko rahamarkkina on globaalisti aivan sekaisin ja kuten blogin kirjoittajakin mainitsee, kyseessä on 20 kertainen kupla ja se voi ainoastaan puhjeta!

Taitaa euron loru olla loppu.Ei voi mitenkään toimia sellainen menetelmä,että on 40 maata joilla kaikilla on erilainen tapa hoitaa oman maansa taloutta!Soppahan siitä tulee.

Jos 1+1=3

Annetaan ymmärtää, että EU-mailla olisi talouden pidossaan jotain mystillisiä toisistaan poikkeavia erityispiirteitä.

Mitähän ne oikein mahtavat olla? Ihmiset ovat kuitenkin kaikkialla maailmassa samanlaisia, tärkeätä on loppujen lopuksi vain syöminen ja parittelu. Jokainen ihminen elää elämänsä nukkuen, syöden ja paskantaen. No…on joitain erojakin, espajalaiset syövät jouluna viinirypäleitä kun suomalaiset syövät pelkkää kinkkua, kaikki kuitenkin syövät!

Kun pintaa vähän raaputtaa, näkyy että ihmiset ovat luonteiltaankin toistensa kaltaisia. EU-maiden erot taitavat olla vain taloudenpidon holtittomuudessa. On enemmän holtittomia ja vähemmän holtittomia. Kreikka sieltä toisesta päästä ja Suomi toisesta päästä. Holtittomuus on meilläkin ihan kotoperäistä. (Soini huomasi luvata kaikkea hyvää ”kaikille”, muut eivät hoksanneet että lupaukset oli suunnattu nimenomaan suurille äänestäjäryhmille, josta seurasi se suuri ”jytky”, jos hän olisi päässyt lupauksiaan toteuttamaan olisimme nyt Kreikan mallioppilas).

Holtittomuus on vallalla koko Euroopassa ja se on kiireesti kitkettävä. Holtittomuus on sitä että jatketaan korkeaa elintasoa vaikka sitä ei itse asiassa ole, koska työ on siirtynyt Aasiaan. ”Laiska” Eurooppa elää lihapatojen ääressä aasialaisten lainarahoilla. Ei sellainen tietenkään jatku, se on suurta itsepetosta.

Näitä luetaan juuri nyt