Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Hallituksen veropolitiikka epäonnistui

Teppo Tiilikainen
Blogit Nurkanvaltaaja 18.11.2009 14:40

Hallituksen veroelvytys johtaa ojasta allikkoon. Valtaosa kunnista joutuu kiristämään verotustaan, eikä palkansaajien ostovoima kasva.

Verotuksen keventäminen kirjattiin hallitusohjelmaan huhtikuussa 2007, mutta helpotuksia lykättiin tähän vuoteen suhdannesyistä. Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok) mukaan kevennykset menevät laskusuhdanteessa suoraan ihmisten käteen ja lisäävät siten kulutusta ja kysyntää.

Tosiasiassa näin ei näytä käyvän. Hallitus on päästänyt kuntatalouden rapautumaan niin pahasti, että valtaosa kunnista joutuu korottamaan kuntaveroprosenttiaan, mikä pienentää käytettävissä olevia tuloja ja vähentää kulutusta.

Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan peräti 181 kuntaa korottaa veroprosenttiaan ensi vuonna.

Korkein tuloveroprosentti on ensi vuonna 21, jota sovelletaan 17 kunnassa. Kaikkiaan 126 kunnan veroprosentti on 20 tai enemmän. Keskimääräinen veroprosentti nousee lähes 19:ään.

Korotukset johtuvat suurelta osin siitä, että hallitus on lisännyt kuntien velvoitteita tarjoamatta niille lisärahoitusta.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen ennustaa, että veroprosentit nousevat lähivuosina edelleen. Hän arvioi, että kunnallisveroprosentti voi olla ensi vuosikymmenen puolivälissä ylimmillään jopa 24-25 prosenttia, ellei menojen kasvua saada olennaisesti hidastettua.

Tuloverotuksen keventäminen on kohentanut merkittävästi Suomen sijoitusta raskaimmin verottavien maiden listalla. Pienituloisten verotus on jo kevyempää kuin länsimaissa keskimäärin. Ainakin Belgia, Saksa, Tanska, Italia, Itävalta ja Hollanti verottavat ansiotuloja Suomea kovemmin.

Mutta kehityksellä on kääntöpuolensa. Hyvinvointipalvelut ja koulut on päästetty rapautumaan. Monet perheet vievät lapsensa suoraan yksityislääkärille, koska terveyskeskuksessa saa jonottaa tuntikausia ja erikoislääkärille pääsy on vaikeaa.

Ja tilanne vain pahenee. Kuntien verotulot uhkaavat supistua ensi vuonna korotuksista huolimatta pari prosenttia vajaaseen 15 miljardiin euroon.

Teppo Tiilikainen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Niinpä ne ministerit värkkäävät maan taloutta. Velkaa on otettu paljon ja sen maksamiseen tarvitaan rahat. Uumoilen, että rahastus tulee tapahtumaan ns. ympäristöverojen avulla.

Kansa on kauhuissaan oletettujen ja median herkästi julkaistujen ilmastouhkien edessä, ja tuntuu maksavan mitä vain, jotta saisi tuntonsa puhtaaksi. Tuo ilmaston muutos ja sen syyksi suomalisten tekeminen on todella pässinpäiden hommaa. Meren pintahan ei ole käytännössä noussut, siitäpitää huolen haihtuminen.

Aikoinaan luvattiin, että vähäpäästöiset autot saavat veroedun. Minulla on WV Golf, joka kuluttaa 5l/100 km dieseliä. Katalysaattori poistaa ne, ainekset, mitkä pakoputkesta tulevat. Siis ajelu tapahtuu käytännössä saasteettomasti. No mitä tekee hallitus? Lisää veroa vain!

Kansa, varaudu maksamaan myös Itämeren, rauhan meren puhtaudesta:

Valtakunnan kuningas tekee maakuntamatkan Raaseporiin ja Hankoon torstaina 19. marraskuuta 2009.

Vierailu alkaa junamatkalla Helsingistä Karjaalle, jonka aikana valtakunnan kuningas kuulee Raaseporin kaupungin ajankohtaisista asioista. Raaseporissa valtakunnan kuningas tutustuu Länsi-Uudenmaan sairaalaan.

Raaseporista valtakunnan kuningas siirtyy Hankoon. Esillä on erityisesti Itämeri-näkökulma, joka on eräs valtakunnan kuninkaan toiminnan painopisteitä. Ohjelmassa on käynti Hangon satamassa ja Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla Hankoniemen kaakkoiskulmassa, jossa valtakunnan kuninkaalle esitellään muun muassa aseman Itämeri-tutkimusta.

Mikä oikeus valtiolla on vaatia kunnilta yhtään mitään? Suokoot valtio yksilölle tulonsiirroilla riittävät resurssit inhimilliseen elämään ja tehköön kunnat, mitä itse haluavat. Jokainen valitkoon kuntansa.

Aluepolitiikka on turhaa. Valtion takaama riittävä ostovoima voisi varmistaa, että jokainen voisi asua haluamassaan kunnassa. Jos palvelut ovat huonot, olisi kansalaisen syytä vaihtaa kuntaa.

Keski- ja suurituloisten verokevennykset menvät lähinnä sijoitustoimintaan ja se ei työllistä. Tämän EU ymmärtää ja ojentaa Suomea, mutta Katainen ei myönnä virhettään, savolainen kun on.

Näitä luetaan juuri nyt