Hallituksen alv-politiikka - outoa pelleilyä

Profiilikuva
Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Hallituksen arvonlisäveronäytelmä tuottaa nolon olon.

Hallitus ilmoitti, että se ensinnäkin nostaa arvonlisäveroa heinäkuussa 2010 prosenttiyksikön verran. Siis alv nousee silloin 23 prosenttiin. Ok, valtiontalouden kannalta se on perusteltua.

Sitten hallitus kertoi, että se laskee lokakuussa 2009 ohjelmansa mukaisesti kaupparuoan alv:n 17 prosentista 12 prosenttiin – vain nostaakseen sen ensi heinäkuussa 13 prosenttiin. Noston peruste on se, että myös yleistä alv-kantaa nostetaan. No, ehkä se elvyttää, kun ruoka on vähän aikaa hivenen halvempaa, ja vielä lama-aikaan.

Ravintolaruoan alv:n hallitus laskee 13 prosenttiin vasta ensi heinäkuussa. Tämä on väärää politiikkaa. Moni ekonomisti, SK:n sivustolla esimerkiksi vs. professori Niku Määttänen, on osoittanut, että hallitus lyö tällä tavoin päähän ravintola-alan työllisyyttä.

Sikäli hallituksen päätös on oikea, että tietysti myös ravintolaruoan alv-kannan pitäisi olla sama kuin kaupasta ostettavien elintarvikkeiden. Mutta miksi lykkäys? Yhdenlainen ihmiskoe tämäkin: kuinka moni ravintola-alan ihminen joutuu vajaan vuoden aikana työttömiksi?

On myös hyvä muistaa, että ruoan alv:n alentaminen ei edistä tehokkaasti köyhän asiaa, jolla alkiolainen keskusta perinteisesti on sanonut olevansa. Se auttaa kyllä pienituloisia, mutta se tukee myös suurituloisia.

Last but not least, alv-ale rahoitetaan velalla. Suomen valtio ottaa tänä vuonna velkaa 10 ja ensi vuonna 13 miljardia euroa. Ainakin nämä summat. Vallitsee kohtuullisen laaja yhteisymmärrys siitä, että täytyy uskaltaa ottaa kohtuullisessa määrin elvytysvelkaa. Ruoan alv:n alentaminen on kuitenkin tehotonta elvytystä.