Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Hallituksen alv-politiikka – outoa pelleilyä

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 26.8.2009 16:35

Hallituksen arvonlisäveronäytelmä tuottaa nolon olon.

Hallitus ilmoitti, että se ensinnäkin nostaa arvonlisäveroa heinäkuussa 2010 prosenttiyksikön verran. Siis alv nousee silloin 23 prosenttiin. Ok, valtiontalouden kannalta se on perusteltua.

Sitten hallitus kertoi, että se laskee lokakuussa 2009 ohjelmansa mukaisesti kaupparuoan alv:n 17 prosentista 12 prosenttiin – vain nostaakseen sen ensi heinäkuussa 13 prosenttiin. Noston peruste on se, että myös yleistä alv-kantaa nostetaan. No, ehkä se elvyttää, kun ruoka on vähän aikaa hivenen halvempaa, ja vielä lama-aikaan.

Ravintolaruoan alv:n hallitus laskee 13 prosenttiin vasta ensi heinäkuussa. Tämä on väärää politiikkaa. Moni ekonomisti, SK:n sivustolla esimerkiksi vs. professori Niku Määttänen, on osoittanut, että hallitus lyö tällä tavoin päähän ravintola-alan työllisyyttä.

Sikäli hallituksen päätös on oikea, että tietysti myös ravintolaruoan alv-kannan pitäisi olla sama kuin kaupasta ostettavien elintarvikkeiden. Mutta miksi lykkäys? Yhdenlainen ihmiskoe tämäkin: kuinka moni ravintola-alan ihminen joutuu vajaan vuoden aikana työttömiksi?

On myös hyvä muistaa, että ruoan alv:n alentaminen ei edistä tehokkaasti köyhän asiaa, jolla alkiolainen keskusta perinteisesti on sanonut olevansa. Se auttaa kyllä pienituloisia, mutta se tukee myös suurituloisia.

Lue myös

Haku

Last but not least, alv-ale rahoitetaan velalla. Suomen valtio ottaa tänä vuonna velkaa 10 ja ensi vuonna 13 miljardia euroa. Ainakin nämä summat. Vallitsee kohtuullisen laaja yhteisymmärrys siitä, että täytyy uskaltaa ottaa kohtuullisessa määrin elvytysvelkaa. Ruoan alv:n alentaminen on kuitenkin tehotonta elvytystä.

Lue myös

Haku

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Odottiko joku tältä hallitukselta jotain muuta kuin outoa pelleilyä? Siis ihan oikeasti, kaiken jo näkemämme jälkeen?

Tosiasiat ja ideologian pohjalta kumpuava epärealistinen toiveajattelu olisi syytä pitää visusti erillään toisistaan.

Keskusta nyt vaan ei mitenkään voinut luopua ruoan alv-alesta, joten nyt on pakko mennä tämmöiseen kikkailuun.

Käsittämätöntä sekoilua. Keskusta pitää ruuan alv-alennuslupauksensa tasan 9 kuukautta, eli tasan saman ajan kuin keskustalainen nainen viihtyy vakituisen työsuhteen saatuaan työpaikallaan.

Keskustan pitää ryhdistäytyä ja vähän äkkiä. Ottaisivat vaikka nuorista toimijoistaaan mallia. Esimerkiksi kepunuorten palstalla oli asiasta pointteja, jotka kuulostivat paljon loogisemmilta kuin nykymeno. Löytyy tuolta: http://www.kohtaamo.net/?q=keskustelu/politiikka-ja-vaikuttaminen/ruokasodan-jatko

Jaakko Kianderin mukaan ratkaisu on luova ja hyödyttää enemmän pienituloisia. Kansan enemmistö kannattaa tätä.

Puhutaan mitä puhutaan mutta pääasia että ei puhuta vaalirahoista.

Kepu osoitti ensin pöljyytensä ottamalla ruoan alv:n pudotuksen hallitusohjelmaan ja nyt jääräpäisyyteensä pitämällä siitä tiukasti kiinni.

Kysymys: Miten kepun nöyristelemät ruoan tuottajat voivat hyötyä alv:n laskusta?
Vastaus: Vain siten, että halvempaa ruokaa kulutetaan myös enemmän.
Jatkokysymys: Nähdäänkö Suomessa nälkää korkean ruoan hinnan vuoksi? Eli onko oletettavaa, että ruokaa aletaan nyt oikean tarpeen vuoksi kuluttaa enemmän?
Vastaus: Ei. Jo ylipainoisen kansan pitääkin siksi lihota ruokaa kuluttamalla lisää.

Toki tässä voidaan vielä miettiä, kuka on pöljä, silmänkääntötemppuja harrastava kepu vai sitä äänestävä maanviljelijä.

Näitä luetaan juuri nyt