Fortumin Anne Brunila teeskentelee pettymystä ydinvoimapäätöksestä

Profiilikuva
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Fortum saa ydinvoimalansa seuraavalla hallituskaudella.

Hallituksen ydinvoimapäätös on nostattanut suuria tunteita, vaikka ratkaisu oli sinänsä täysin odotettu. Valtion olisi ollut mahdotonta suosia tässä tilanteessa omaa yhtiötään, joka kärsii kaiken lisäksi ahneen yrityksen maineesta.

Hallitus esitti keskiviikkona, että periaatelupa myönnetään Teollisuuden Voimalle ja Fennovoimalle, joka rakentaa voimalansa Outokummun Tornion terästehdasta silmälläpitäen joko Simoon tai Pyhäjoelle.

Ympäristöjärjestöt arvostelivat päätöstä ja elinkeinoelämä otti sen vastaan tyytyväisenä, vaikka se olikin toivonut, että hallitus olisi myöntänyt luvan myös kolmannelle hakijalle eli Fortumille.

Fortum jäi nuolemaan näppejään ja teeskentelee pettynyttä. Tosiasiassa Fortum on TVO:n suuromistajana vahvasti mukana sekä Olkiluodon kolmannessa, että nyt luvan saaneessa neljännessä voimalassa.

Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Anne Brunila väittää, että Loviisa kolmonen olisi ollut Suomen kokonaisedun kannalta paras ratkaisu. Hänen mukaansa Fortum olisi tarvinnut ydinvoimaluvan, koska Loviisan vanhat neuvostovalmisteiset reaktorit ovat tulossa käyttöikänsä päähän.

Fortumin voimalat suunniteltiin alunperin 30 vuoden käyttöä varten, mutta niille on myönnetty 20 vuoden jatkoaika. Reaktoreiden käyttöluvat loppuvat vuosina 2027 ja 2030.

Fortumin ei tarvitse silti olla huolissaan. Yhtiö on valtiolle strateginen omistus, josta pidetään kyllä huolta. Fortum on tulouttanut 2000-luvulla valtion kassaan osinkoina ja veroina kaikkiaan seitsemän miljardia euroa. Hallitus tarvitsee tällaista rahoitustukea tulevaisuudessakin.

Loviisan nykyiset voimalat jauhavat sähköä vielä 17-20 vuotta. Niiden korvaamiseen on riittävästi aikaa, vaikka ratkaisu tehtäisiin vasta seuraavalla hallituskaudella. Sitä paitsi voimaloiden käyttöikää voi tarvittaessa jatkaa muutamalla vuodella.

Fortum tietää tämän itsekin. Se ilmoitti jo maaliskuussa olevansa valmis lykkäämään seuraavan reaktorinsa rakentamista muutamalla vuodella.

Lisäaika parantaa myös mahdollisuuksia yhteistyöhön Helsingin kaupungin kanssa. Fortum on houkutellut Helsinkiä omistajaksi seuraavaan ydinvoimalaan ja isoon siirtoputkeen, joka toisi ydinvoimalasta kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle. Helsinki on suhtautunut ehdotukseen nihkeästi, mutta sillä on edessään energiahuollon täysremontti.

Brunila on antanut ymmärtää, että Fortum on kiinnostunut ydinvoimahankkeista myös Suomen ulkopuolella.

Aiheesta lisää
Kuka saa jättipotin? Lue selvitys Suomen ydinvoimapelistä (Suomenkuvalehti.fi 21.4.2010)