Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

Fortumin Anne Brunila teeskentelee pettymystä ydinvoimapäätöksestä

Teppo Tiilikainen
Blogit Nurkanvaltaaja 22.4.2010 11:26

Fortum saa ydinvoimalansa seuraavalla hallituskaudella.

Hallituksen ydinvoimapäätös on nostattanut suuria tunteita, vaikka ratkaisu oli sinänsä täysin odotettu. Valtion olisi ollut mahdotonta suosia tässä tilanteessa omaa yhtiötään, joka kärsii kaiken lisäksi ahneen yrityksen maineesta.

Hallitus esitti keskiviikkona, että periaatelupa myönnetään Teollisuuden Voimalle ja Fennovoimalle, joka rakentaa voimalansa Outokummun Tornion terästehdasta silmälläpitäen joko Simoon tai Pyhäjoelle.

Ympäristöjärjestöt arvostelivat päätöstä ja elinkeinoelämä otti sen vastaan tyytyväisenä, vaikka se olikin toivonut, että hallitus olisi myöntänyt luvan myös kolmannelle hakijalle eli Fortumille.

Fortum jäi nuolemaan näppejään ja teeskentelee pettynyttä. Tosiasiassa Fortum on TVO:n suuromistajana vahvasti mukana sekä Olkiluodon kolmannessa, että nyt luvan saaneessa neljännessä voimalassa.

Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Anne Brunila väittää, että Loviisa kolmonen olisi ollut Suomen kokonaisedun kannalta paras ratkaisu. Hänen mukaansa Fortum olisi tarvinnut ydinvoimaluvan, koska Loviisan vanhat neuvostovalmisteiset reaktorit ovat tulossa käyttöikänsä päähän.

Fortumin voimalat suunniteltiin alunperin 30 vuoden käyttöä varten, mutta niille on myönnetty 20 vuoden jatkoaika. Reaktoreiden käyttöluvat loppuvat vuosina 2027 ja 2030.

Fortumin ei tarvitse silti olla huolissaan. Yhtiö on valtiolle strateginen omistus, josta pidetään kyllä huolta. Fortum on tulouttanut 2000-luvulla valtion kassaan osinkoina ja veroina kaikkiaan seitsemän miljardia euroa. Hallitus tarvitsee tällaista rahoitustukea tulevaisuudessakin.

Loviisan nykyiset voimalat jauhavat sähköä vielä 17-20 vuotta. Niiden korvaamiseen on riittävästi aikaa, vaikka ratkaisu tehtäisiin vasta seuraavalla hallituskaudella. Sitä paitsi voimaloiden käyttöikää voi tarvittaessa jatkaa muutamalla vuodella.

Fortum tietää tämän itsekin. Se ilmoitti jo maaliskuussa olevansa valmis lykkäämään seuraavan reaktorinsa rakentamista muutamalla vuodella.

Lisäaika parantaa myös mahdollisuuksia yhteistyöhön Helsingin kaupungin kanssa. Fortum on houkutellut Helsinkiä omistajaksi seuraavaan ydinvoimalaan ja isoon siirtoputkeen, joka toisi ydinvoimalasta kaukolämpöä pääkaupunkiseudulle. Helsinki on suhtautunut ehdotukseen nihkeästi, mutta sillä on edessään energiahuollon täysremontti.

Brunila on antanut ymmärtää, että Fortum on kiinnostunut ydinvoimahankkeista myös Suomen ulkopuolella.

Aiheesta lisää
Kuka saa jättipotin? Lue selvitys Suomen ydinvoimapelistä (Suomenkuvalehti.fi 21.4.2010)

Teppo Tiilikainen

Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.

Keskustelu

Fortumin omistusosuus TVO:sta taitaa tarkoittaa sitä, että jo tällä päätöksellä Fortumille tulee uutta ydinvoimaa yhden Loviisan yksikön verran.

Aprunila on kieroilija kuten muutkin EK:n jäsenet.

Fortumit saa uhkailla hallitusta, mutta jos SAK tekisi saman nousisi EK barrikaadeille.

Tuskinpa Fortumilla mitään hätää on. Ellei järki pakene kokonaan tästä maasta, Fortum saa voimalalupansa seuraavalla tai viimeistään sitä seuraavalla hallituskaudella.
Noin suuret rakennushankkeet kun vaativat joka tapauksessa porrastusta.

Fortum investoi Siperiaan yhden ydinvoimalan verran vuoteen 2013 mennessä. Olisi ollut parempi sijoittaa nämä rahat Suomeen, kun täällä on ollut energiapula jo pitkään. Valtion omistajaohjaus on vastuussa tästä virheestä.

Todellinen kiristäjä on AKT:n Räty eikä Fortumin Brunila. Demarit nurkkaan häpeämään.

Näitä luetaan juuri nyt