Finanssivalvonta haluaa potkia amatöörit eläkeyhtiöiden hallituksista

Työeläkeyhtiöt julkistivat elokuun lopussa alkuvuoden sijoitustuottonsa. Suuret eläkevakuuttajat keräsivät tammi-kesäkuussa keskimäärin 3,6 prosentin sijoitustuotot.
Parhaiten pärjäsi Keva (6,0 prosenttia), toinen oli Etera (5,9 prosenttia) ja kolmas Valtion eläkerahasto VER (4,8 prosenttia). Muut jäivät alle neljän prosentin.
Luvut olivat verraten hyviä. Työeläkealan etujärjestö Tela arvioi, että eläkevakuuttajat onnistuivat hyvin sijoitustoiminnassaan, vaikka markkinatilanne olikin vaikea.
Eläkevakuuttajien sijoituksista vastaavat viime kädessä niiden hallitukset. Kun markkinoiden turbulenssi todennäköisesti jatkuu vielä pitkään, on ajankohtaista kysyä, onko eläkeyhtiöiden hallituksissa riittävää sijoitusosaamista.
Tätä keskustelua yrittivät jo viime keväänä käydä Finanssivalvonnan johtaja Anneli Tuominen ja OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen.
Parempaa osaamista
Karhisen mukaan eläkeyhtiöiden hallituksissa tarvittaisiin nykyistä parempaa finanssiosaamista, jotta yhtiöiden isännät pystyisivät kunnolla ohjaamaan ja valvomaan sijoitustoimintaa (Amatöörit ulos, SK 13/2012).
Tuomisen johtama Fiva lähetti maaliskuussa lausuntokierrokselle kannanottoluonnoksen eläkeyhtiöiden ”luotettavasta hallinnosta”. Fivan alustavan kannan mukaan hallituksen piti rajoittaa yhtiön salkunhoitajille antamiaan valtuuksia ja pidättää itsellään laajemmat ohjausmahdollisuudet. Fivan mielestä eläkeyhtiöiden hallitusten jäsenistä ainakin puolella pitäisi olla hyvä sijoitustoiminnan asiantuntemus.
”Työeläkevakuutusyhtiön tulisi määritellä hallituksen jäsenten valintakriteerit sekä hyvän työeläkevakuutustoiminnan että sijoitustoiminnan asiantuntemuksen varmistamiseksi”, Fiva kirjoitti.
Valvojan mielipiteet eivät saaneet aikaan hurraa-huutoja eläkevakuuttajissa.
Työeläkevakuuttajien etujärjestö TELA sanoi, että eläkeyhtiöt eivät ole sijoitusrahastoja vaan lakisääteisen eläketurvan toimeenpanijoita. Telan mukaan uudet velvoitteet pitäisi asettaa uudella lainsäädännöllä eikä valvontaohjeilla.
Myös Finanssialan keskusliiton mielestä Fiva oli astunut lainsäätäjän reviirille. Liitto muistutti, että sosiaali- ja terveysministeriö oli ilmoittanut uudistavansa työeläkelaitosten hallintoa ja siihen liittyvää lainsäädäntöä.
Vähintään yhtä voimakas arvostelu tuli työmarkkinajärjestöiltä. Elinkeinoelämän keskusliitto EK sanoi yksikantaan, että eläkeyhtiöitä koskeva lainsäädäntö ei kuulu Fivan toimivaltaan. Myös SAK ja STTK pitivät Fivan huolta aiheettomana. Nekin korostivat sitä, että eläkeyhtiöt toimeenpanevat lakisääteistä eläketurvaa ja että sijoitustoiminta on osa tätä kokonaisuutta.
On mielenkiintoista nähdä, miten Fiva reagoi näihin kantoihin.
Lopuksi pieni itsekritiikki. Selostin tällä palstalla 4. toukokuuta Karhisen ja Tuomisen näkemyksiä ja ihmettelin sitä, että järjestöt eivät reagoineet heidän ehdotuksiinsa. Edellä kerrottu osoittaa, että arvosteluni ei täysin osunut maaliinsa. Järjestöt olivat antaneet lausuntonsa jo huhtikuussa ja ne olivat julkisia.
Sitä paitsi keskustelua kaipaava toimittajahan voi aina luoda sitä. Riittää kun soittaa ja kysyy.
Juttua on muokattu 5. syyskuuta kello 19.18.