Suomen Kuvalehden taloustoimittajat kommentoivat rahan liikkeitä.

”Finanssiliitto”, ”palomuuri” ja muita tolkuttomia taloustermejä

Kustaa Hulkko
Blogit Nurkanvaltaaja 12.12.2011 07:31

symbolikuva eurostaTänään, 9. joulukuuta 2011, EU:n huippukokouksen päivänä, eletään ehkä unionin historian tärkeimpiä hetkiä.

Näin ajattelee ainakin komissaari Olli Rehn, joka sanoi 30. marraskuuta, että EU:lla on kymmenen päivää aikaa pelastaa euro.

On jännittävää tarkkailla huippukokouksessa Ranskan toimintaa. Jos kriisiä ei saada hallintaan, seuraavaksi vaikeuksissa on juuri Ranska. Maan julkinen velka on ensi vuonna 89 prosenttia bruttokansantuotteesta. Se on euroalueen kuudenneksi heikoin luku.

Joskus kuulostaa siltä, että Ranska laulaisi Saksan kanssa samaa talouskurin virttä. Presidentti Nicolas Sarkozy on puhunut kurin tiukentamisesta ja vaatinut sitä, että tasapainoisen budjetin sääntö pitää kirjoittaa euromaiden perustuslakeihin.

Mutta jos kuuntelee tarkemmin, ranskalaiset vetävät välillä omaa chansoniaan. Heillä on oma talouspoliittinen perinteensä, saksalaisilla omansa.

Ranskalaiset ovat kyseenalaistaneet esimerkiksi keskuspankin itsenäisyyden, mikä on Saksalle pyhä asia. EKP toteuttaa EU:n huippukokouksen linjaa, ja sillä siisti, arvioi presidentti François Mitterrand (1916-1996) pian sen jälkeen, kun Maastrichtissä oli nimenomaan sovittu EKP:n itsenäisyydestä.

Eikö Ranska ole muuttunut sitten Mitterrandin päivien? Äsken EKP:tä johti ranskalainen Jean-Claude Trichet, jota pidettiin varsin itsenäisenä pankkiirina. Ranskalaisten retoriikassa on kieltämättä uusia vivahteita, mutta moni epäilee heidän haaveilevan yhä siitä, että EKP:n yläpuolella olisi gouvernement économique, talouspoliittinen hallitus, jota Ranska dominoisi.

Ja mitä tulee budjettikuriin, Sarkozy on vastustanut Saksan kantaa, jonka mukaan rikkomuksista pitäisi tulla automaattiset rangaistukset. Hän säilyttäisi poliittisen pelivaran.

Mikä on ”suuri sinko”?

Eurokriisi poikii uusia termejä ja herättää henkiin vanhoja.

Yksi hämärimmistä on ”finanssiliitto”. Ennen tällä sanalla tarkoitettiin niin sanottua finanssitavarataloa, joka harjoittaa pankki-, vakuutus- ja sijoituspalvelutoimintaa. Tällä käytöllä oli hyvät perusteet, sillä sana ”finanssi” viittaa raha-asioihin, rahoitukseen.

Sanaa ”rahaliitto” on totuttu käyttämään suurin piirtein ”euroalueen” synonyyminä. ”Rahaliitto” ja kriisiuutisten ”finanssiliitto” taas eivät merkitse samaa. ”Finanssiliitto” on nyt pantu tarkoittamaan euromaiden yhteistä velka- ja budjettikuria.

Se on ilmeisesti käännös saksankielisestä sanasta Finanzunion. Saksalaiset samastavat valtiontalouden ja ”finanssit”, mutta suomen kieleen se ei oikein istu, vaikka joku ekonomisti sanookin joskus ”finanssipolitiikka” tarkoittaessaan hallituksen budjettipolitiikkaa.

Parempi olisi siis puhua vaikkapa ”budjettiliitosta” tai ”yhteisestä budjettikurista”.

Talousmiesten mukaan budjettikuri ei riitä kriisin ratkaisuksi, ellei siihen yhdistetä vankkaa ”palomuuria”, siis EKP:tä tai IMF:ää tai molempia taikka muuta jättimäistä pelastusrahastoa, jonka tehtävänä on estää tartunta kriisimaista toistaiseksi terveinä pysyneisiin maihin.

Toiset puhuvat ”palomuurin” sijasta ”suuresta singosta” (englanniksi big bazooka). Ilmaisua käytti ensimmäisenä Hank Paulson, entinen USA:n valtiovarainministeri ja investointipankki Goldman Sachsin pääjohtaja.

”Jos on sinko taskussa ja ihmiset tietävät sen, sitä ei todennäköisesti tarvitse käyttää”, valtiovarainministeri Paulson perusteli sitä, miksi hän halusi käyttöönsä jättimäisen rahapotin syyskuussa 2008, juuri ennen Lehman Brothersin kaatumista.

Kuvitus Janne Tervamäki

Kustaa Hulkko

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.

Keskustelu

Näitä herneaivopoliitikkojen kukkasia kyllä piisaa, green shoot, työpaikaton toipuminen, ei koske Suomea, fantastinen niskalenkki ja tietenkin mehän tienataan tällä.

Ranska tosiaan on vaatimassa tiukempaa budjettikuria ja tasapainoista budjettia, mutta näyttää aina itse ensin luistavan normeista. Välistävetäjä ei ole uskottava varsinkaan jos oma kassa on aina tyhjänä.

Onko muuten SK:n nettipainos muuttumassa viihdelukemistoksi? Onneksi sentään Hulkko puhuu asiaa.

Euroopan velkarahaliitto olisi sopiva nimi EU:n euroalueelle, loput 10 jäsenmaata ovat pelkässä velkaliitossa. Jospa joku EU- tai EKP-isoherra joskus ystävällisesti laskisi EU-maiden velat yhteen ja kertoisi tuloksen julki, saattaisimme yltää veloissa jo itsensä USA:n rinnalle? Jo vain.
Sitä on turha toivoa, että joku kertoisi, miten paljon lastia ja roskalainasaamisia on EU-maiden pankeilla. Semmoinen avoimmuus aiheuttaisi väestölle jo oikeita mielenterveysuhkia. Onneksi pankeilla on pankkisalaisuutensa. EU:lla on pysyvä salaus jo rakenteissaan, joita ei paljon häiritse edes demokratia..

EUn julistama ”finanssiliitto” ei ole uskottava yksinkertaisesti siksi koska se ei tuo senttiäkään lisää velkakriisissä painiskelevien maiden kukkaroon. Pikemminkin päin vastoin, kuten case Kreikka on jo odotetusti osoittanut.
Akuutin kriisin ratkaiseminen on siis yksinkertaisesti unohdettu ja nähtävästi toivotaan että koko maailma unohtaisi koko kriisin. Tämä on ”method EU”.
Neuvoni on: hankkiudu €uroista eroon mahdollisimman pikaisesti. Muut valuutat, reaaliomaisuus jne ovat kohta kovia sanoja väistämättä inflaatiokierteeseen ajautuvan EU-ruplan rinnalla.

Euroalueen kriisi aiheittaa Suomelle valtavat rahoitus-ja takausvastuut. Kun pahalle annettiin pikkusormi se vie koko käden. Hulkko voisi selvittää lukijoille euromaille jo annetut lainat ja takaukset, väliaikaisen vakuusrahaston käyttämättömän limiitin, pysyvän vakuusrahaston määrän, IMF:lle annetun rahoituksen ja sen lisäyksen sekä erityisesti EKP:ssä piilevien jättiläistappioiden Suomen osuuden.

Suomen hallitus ei näistä kerro selkokielellä. Ulkomaisten lähteiden mukaan EKP kylvi v.2008-9 ranskalaiselle ja muille euroalueen pankeille valtavasti lamantorjunta rahoitusta vakuuksia vastaan, jotka ovat sen jälkeen menettäneet suuren osan arvostaan. Samoin EKP:n euromaiden bondien ostot markkinoilta, noin 200 miljardia, ovat aiheuttaneet sille suuret tappiot. EKP onkin näin tullut roskapankiksi.

Näitä luetaan juuri nyt