EU:n komissio hermostui luottoluokituslaitosten synkistä arvioista

Profiilikuva
Blogit Nurkanvaltaaja
Kirjoittaja on Suomen Kuvalehden toimittaja.
symbolikuva pankkikriisistä

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) vakuutti keväällä 2010, että poliitikot ottavat niskalenkin hallitsemattomista markkinavoimista, kun EU sorvasi Kreikan ensimmäistä pelastuspakettia.

Katainen on joutunut sittemmin katumaan puheitaan. Markkinavoimat ovat ottaneet poliitikoista niin tiukan niskalenkin, että henki tuskin pihisee.

Markkinavoimien apuna on kolme suurta amerikkalaista luottoluokituslaitosta Fitch, Moody’s ja Standard & Poor’s. Niiden arviot määrittävät velkarahan hinnan.

Luottoluokituslaitoksilla on nykyjärjestelmässä kohtuuttomasti valtaa. Ne määräävät epäsuorasti, kuka hallitsee Kreikkaa ja Italiaa. Kreikka pudotettiin roskalainaluokkaan jo aikaa sitten, mutta nyt koko Eurooppa tuntuu olevan tarkkailuluokalla.

Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) haluaisi kasvattaa luokituslaitosten valtaa entisestään. Hän ehdotti viime viikolla, että talousvalta euroalueella pitäisi luovuttaa parhaan luottoluokituksen saaneille eli niin sanotuille kolmen A:n maille, koska niillä on kokemusta julkisen talouden vastuullisesta hoitamisesta.

Jos ehdotus toteutuisi, luokituslaitokset päättäisivät EU:n tulevan taloushallituksen kokoonpanosta.

Mutta EU:ssa on toisenlaisiakin ajatuksia. EU-komissiossa sisämarkkinoista vastaava Michel Barnier haluaisi suitsia kolmen suuren luottoluokittajan harvainvaltaa. Fitch, Moody’s ja Standard & Poor’s hallitsevat yli 95:tä prosenttia markkinoista, ja Barnier kyselee niiden puolueettomuuden perään.

Barnier haluaisi varmistaa, etteivät sijoittajat luota sokeasti luottoluokituksiin. Jos hänen ehdotuksensa toteutuvat, velkakirjoja liikkeelle laskevien yritysten ja valtioiden olisi vaihdettava luokitusyhtiötä säännöllisin väliajoin. Samalla sijoittajille annettaisiin mahdollisuus haastaa luokitusyhtiöt oikeuteen niiden mahdollisista virheistä.

Barnier haluaisi kieltää kokonaan luokitukset valtioista, jotka ovat ajautuneet tai ajautumassa kriisitilaan. Hän veti kuitenkin esityksensä takaisin. Komissiossa pelättiin, että kielto lisäisi entisestään epävarmuutta markkinoilla.

Pahoja virheitä

Luottoluokittajia on syytetty aikaisemmin liian heppoisista arvioista, koska ne eivät varoittaneet sijoittajia esimerkiksi Kreikan lainoihin liittyvistä riskeistä. Nyt komissio arvostelee niitä kuitenkin kohtuuttoman synkistä luokituksista, jotka nostavat valtionlainojen korkoja.

Komissio syyttää luokittajia myös vakavista virheistä. Siihen on vankkoja perusteita. Standard & Poor’s varoitti pari viikkoa sitten, että Ranskan valtionlainat menettäisivät parhaan kolmen A:n luokituksensa. Pari tuntia myöhemmin yhtiö lähetti uuden tiedotteen, jonka mukaan kysymyksessä oli ”tekninen virhe”.

Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut, ja Ranskan korot kääntyivät nousuun.

Myös Yhdysvalloissa pohditaan parhaillaan, mihin luottoluokitusyhtiöitä oikeastaan tarvitaan. Fitch, Moody’s ja Standard & Poor’s joutuivat jo 2008 kovan kritiikin kohteeksi, koska ne eivät varoittaneet subprime-kriisin alla sijoittajia pankkiirien kauppaamista sijoitusinstrumenteista, jotka oli paketoitu tappiota tuottavista asuntolainoista. Yhdysvaltain oikeusministeriö tutkii, liittyykö tapahtumasarjaan rikoksia.

Elokuussa Standard & Poor’s aiheutti kovan kohun pudottamalla Yhdysvaltain valtionlainojen luokituksen kolmesta A:sta AA+ -luokkaan. Yhdysvaltain hallituksen mukaan yhtiö oli laskenut liittovaltion velan pari tuhatta miljardia dollaria liian suureksi. Standard & Poor’s myönsi virheen, mutta ei korjannut päätöstään.

Kuvitus Janne Tervamäki.